Jdi na obsah Jdi na menu
 


James Dwight Canaday

article preview

(USA)

 

James Dwight Canaday se narodil v roce 1945. Jeho případ je výjimečný tím, že Canaday byl za svou první vraždu byl odsouzen až o 36 let později.

17. prosince 1968 - Thomas Bowman zažívá nejlepší období svého života. Je čerstvě ženatý a jeho manželka Sandra (16 let, kvůli jejímu nízkému věku museli zažádat o výjimku ze zákona, aby se mohli vzít) je v 6. měsíci těhotenství. Přestěhovali se do svého nového domu v Seattlu, kde se těšili na první společně prožité Vánoce. Toho večera si k večeři dali lívance, podívali se na zprávy v televizi a sepsali nákupní seznam na blížící se svátky. Pak musí Thomas odejít na noční směnu do továrny. Po jeho odchodu se Sandra necítí moc dobře, takže napíše manželovi vzkaz: "Miláčku, není mi dobře, jdu si lehnout. Těším se, až se ráno uvidíme. Moc tě miluju." Pak si jde Sandra lehnout. O chvíli později uslyší klepání na dveře. Vstane tedy z postele a jde otevřít. Ve dveřích stojí neznámý muž. Než Sandra stačí cokoliv říct, muž vytáhne nůž a začne ji zběsile bodat do břicha. Pak ji chytne za vlasy a odtáhne do ložnice, kde těžce krvácející Sandru přiváže k posteli a strhá z ní její zelené těhotenské šaty. Nedbá na její prosby o slitování a brutálně ji znásilní. Když skončí, jeho zuřivost ještě vzroste a začne Sandru zběsile bodat nožem do břicha a do hrudníku. Celkem jí zasadí 57 bodných ran. Když se pak ráno Thomas vrátí z práce, najde svou manželku mrtvou v tratolišti krve, stále přivázanou k posteli.

4. ledna 1969 - toho dne večer zaklepe Canaday u dveří Mary Annabelle Bjornsonové (21 let). Ženě řekne, že má porouchané auto a poprosí ji, jestli by mu nepomohla nastartovat. Když s ním Mary vyjde ven, vytáhne nůž a donutí ji, aby nastoupila do jeho auta. Tam jí sváže ruce a odveze ji do Seward Parku, kde ji svlékne a pokusí se ji znásilnit. Mary se ale zuřivě brání a tak ji uškrtí provazem. Její tělo pak odtáhne k opuštěné boudě poblíž a zahrabe ho do sněhu. Pak přijde domů a šaty své oběti spálí v krbu.

25. ledna 1969 - Canaday před obchodním domem v Seattlu potká Lynne Carol Tuskiovou (20 let). Opět vytáhne nůž a donutí ji, aby nasedla do jeho auta. Tam ji sváže ruce a odveze ji do parku v Golden Gardens. V autě ji svlékne, znásilní a nakonec ji uškrtí provazem. Pak odjede do odlehlé oblasti v Snohomish County, kde tělo své oběti pohodí kousek od silnice. Doma opět hodí šaty své oběti do krbu.

22. února 1969 - John Thomas přijde na policejní stanici v Seattlu a nahlásí zmizení své sestry Eunice. Ta k němu měla přijet na návštěvu už před 3 dny, ale nedorazila, a ani o ní nemá žádné zprávy. John však nečeká na výsledky policejního vyšetřování a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Když se poptával po okolí, zjistil, že několik lidí vidělo, jak Eunice nasedá do auta k jakémusi Canadayovi, a že ji dokonce viděli, jak s ním šla do jeho domu. John na nic nečeká, zavolá na policii a sám se rozjede ke Canadayovu domu. Když vystoupí z auta, uvidí jak od domu k němu běží jeho nahá sestra. Na krku má zřetelné odřeniny od škrcení provazem a tvář samou modřinu. Vyděšená dívka mu oznámí, že ji Canaday přinutil, aby nasedla do jeho auta, a odvezl ji do svého domu, kde ji 2 dny bil a znásilňoval. To už se na scéně objevují policejní auta a po Canadayovi je vyhlášeno pátrání. Canaday je zatčen ještě téhož večera a je obviněn z únosu a znásilnění Eunice Thomasové.

13. března je nalezeno tělo Lynne Carol Tuskiové. Canaday nejprve popíral, že by měl s její smrtí cokoliv společného, ale po poradě se svými právníky se k její smrti doznal, a navíc se přihlásil i k vraždě Mary Annabelle Bjornsonové, jejíž tělo stále nebylo nalezeno. Canaday vyšetřovatele k jejímu tělu dovedl a do detailu popsal vraždy obou dívek. Navíc vyšlo najevo, že mezi těmito vraždami napadl a znásilnil dalších 6 žen, jejichž jména policie nezveřejnila. Když se policisté ptali na jeho motiv, Canaday odpověděl: "Nevím, asi mám v sobě příliš mnoho vzteku." Soudní přelíčení začalo 5. května 1969. Vzhledem k doznání obžalovaného a jeho ochotné spolupráci s policií, obžaloba požadovala doživotní trest. Bylo tedy poměrně překvapením, že 8. července 1969 byl Canaday uznán vinným z obou vražd a byl odsouzen k trestu smrti. Canaday se na místě odvolal a v roce 1972 mu byl trest opravdu zmírněn na doživotí. V roce 1992 zažádal o podmínečné propuštění. Na komisi však nijak nezapůsobila jeho věta: "Za to, co jsem udělal, už jsem si odseděl víc než dost." Komise uznala, že Canaday netrpí žádnými výčitkami a absolutně nelituje svých činů. S tímto byla žádost zamítnuta.

Další důležitý zlom přišel v roce 2002, kdy byl ve státě Washington vytvořen speciální vyšetřovací tým specializující se na nevyřešené zločiny spáchané v tomto americkém státě. Účelem bylo na tyto případy aplikovat moderní technologie a pokusit se je konečně zdárně vyřešit. Došlo i na vraždu těhotné Sandry Bowmanové. Vyšetřovatelům se podařilo z jejích rozervaných šatů získat sperma jejího vraha. DNA získané z tohoto vzorku se dokonale shodovalo s DNA Canadaye. Policisté před Canadaye položili fotografii Sandry a zeptali se, jestli tu ženu poznává. Canaday nejprve mlčel a tak mu jeden z policistů řekl, že na jejích šatech našli jeho DNA. Canaday se nadechl a řekl: "Jo, tak tu jsem taky zabil." Nový soud s Jamesem Canadayem se konal v roce 2004. 14. října téhož roku byl odsouzen k dalšímu trestu doživotního vězení za vraždu Sandry Bowmanové.

 

Část výslechu Canadaye si můžete přečíst zde.

 

Zdroje: Seattle Post-Intelligencer, Seattle Times

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 18
Celkem: 1095407
Měsíc: 11913
Den: 431