Jdi na obsah Jdi na menu
 


James Waybern Hall

article preview

"Velký Jim"

(USA)

 

Hall se narodil 28. ledna 1921. Jeho rodiče byli velice přísní, obzvláště to platilo o jeho otci, který byl kazatelem. Ten neváhal svých 10 dětí bít za sebemenší prohřešky. Hall přibližně ve 12 letech utrpěl poranění mozku, dost možná kvůli dalšímu brutálnímu výprasku od otce. Otcovým výchovným lekcím vděčil i za to, že se při chůzi nakláněl na levou stranu. Ve svém okolí byl známý jako "Velký Jim" (kvůli jeho mohutné postavě) nebo jako "Red" (pro jeho rezavé vlasy).

Po vypuknutím druhé světové války se Hall všemožně snažil vyhnout se službě v armádě, ale marně. V roce 1943 byl odveden k námořnictvu. Už po pouhých 8 týdnech byl však nečestně propuštěn. Důvodem bylo velké množství kázeňských přestupků. Hall se poté vrátil ke svým rodičům do města Little Rock v Arkansasu. 14. března 1944 se oženil s Fayrene Clemmonsovou (19 let). Jejich vztah rozhodně nebyl ideální, a tak nikoho nepřekvapilo, když se 28. září 1944 Hall objevil u svého tchána s tím, že ho Fayrene před 3 dny opustila. Policie její zmizení sice vyšetřovala, ale po týdnu případ uzavřela kvůli údajnému Fayreninu promiskuitnímu chování. V prosinci dostala její rodina od Fayrene vánoční přání. Když si však toto přání chtěli prohlédnout i policisté, Hall jim s lítostí oznámil, že se přání ztratilo.

29. ledna 1945 bylo v Ouachita County, jihozápadně od Little Rock, objeveno opuštěné auto, ve kterém bylo nalezeno mužské tělo. Muž seděl na sedadle řidiče se střelnou ranou v hrudníku. Později policisté zjistili, že šlo o holiče z Camdenu jménem Carl Hamilton.

1. února zmizel cestou do práce E. C. Adams. Jeho auto bylo nalezeno severozápadně od Camdenu. Po krátkém pátrání se v nedalekém křoví podařilo nalézt i jeho tělo. Muž měl prostřelenou hlavu. Jen o pár hodin později byl kousek od Little Rock nalezen odstavený kamion. Kousek od něj ležel i jeho řidič Doyle Mulherin. Také on byl zastřelen jediným výstřelem do hlavy. Vrah mu tentokrát prohledal kapsy a ukradl 125 dolarů.

2. března 1945 byl Hall zatčen za potyčku v jednom z barů v Little Rock. Během vyšetřování tohoto incidentu policisté narazili na zajímavou skutečnost. 28. ledna si totiž Hall půjčil auto v autopůjčovně. Když ho druhý den vrátil, zaměstnanci v palubní přihrádce našli pistoli. Když policisté u této zbraně provedli balistickou expertízu, zjistili, že je to stejná zbraň, kterou byl zastřelen Carl Hamilton. Policie proto prohledala Hallův byt. Během prohlídky policisté narazili na velké množství munice a na holící strojek, který patřil zavražděnému Carlu Hamiltonovi.

15. března 1945 byl Hall zatčen. Bez nejmenšího zaváhání se přiznal k sérii loupežných vražd, kterými si vydělal necelých 300 dolarů. Navíc se přiznal k vraždě své manželky Fayrene. O den později dovedl policii k místu, kde zakopal její tělo. Hall byl podezřelý ze spáchání několika dalších vražd, jako například vraždy Charlese Nippera (21 let) a dr. M. E. Lamberta. Těla těchto mužů byla nalezena v McPherson County v Kansasu. Oba byli zastřeleni v autě patřícímu doktoru Lambertovi. K těmto vraždám se však Hall nikdy nepřiznal a policie neměla dostatek důkazů, aby ho obvinila z jejich spáchání. Sám Hall však u výslechů uvedl, že zavraždil asi dva tucty lidí v několika státech USA. V roce 1938 měl údajně zavraždit jakousi ženu v Kansasu, v roce 1944 muže v Texasu a mezi lety 1938 a 1944 10 mexických přistěhovalců v Arizoně. Nikdy však neuvedl bližší detaily, a tak není jasné, zda k těmto vraždám vůbec došlo.

Hall tak stanul před soudem za spáchání 4 vražd v Arkansasu. Obhajoba se snažila porotou přesvědčit o Hallově nepříčetnosti. Neúspěšně. Už v květnu 1945 byl Hall uznán vinným a následně byl odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle. Jako datum popravy byl stanoven 4. leden 1946. Hall si na elektrické křeslo sedal s úsměvem na tváři a vtipkoval přitom s dozorci. James Waybern Hall byl popraven necelý měsíc před svými 25. narozeninami.

 

Zdroje: Hunting Humans: An Encyclopedia of Modern Serial Killers, Gastongazette.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1061224
Měsíc: 12163
Den: 508