Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarvis Roosevelt Catoe

article preview

"Škrtič z D.C."

(USA)

 

Životopis

Jarvis Roosevelt Catoe se narodil 5. října 1905 ve městě Kershaw v Severní Karolíně. Základní školu ukončil v páté třídě, poté začal pracovat jako pomocník u místního hrobaře. Když mu v roce 1919 zemřeli oba rodiče, přestěhoval se ke svému strýčkovi, který vlastnil farmu v Severní Karolíně.

V roce 1925 se Catoe stal účastníkem dopravní nehody, při které utrpěl závažné poranění hlavy. V podstatě byl zázrak, že z této nehody vyvázl živý. Ihned poté se jeho chování povážlivě změnilo. Již během hospitalizace si na něj opakovaně stěžoval personál nemocnice. Catoe na ně totiž několikrát zaútočil a snažil se je uškrtit. Poté, co se jeho zdravotní stav zlepšil, byl Catoe z nemocnice propuštěn. Krátce nato se oženil s jakousi mladou dívkou ze Severní Karolíny.

V roce 1929 se přestěhoval za svým bratrem do Washingtonu. Jeho manželka jej následovala o několik týdnů později. Ve Washingtonu vystřídal Catoe mnoho zaměstnání, pracoval mimo jiné jako poslíček nebo řidič autobusu. Dokonce se stal na nějaký čas policejním informátorem. V roce 1932 získal taxikářskou licenci, mimochodem díky tomu, že v dokumentech uvedl, že dříve pracoval u policie. 3. května 1941 však o svou licenci přišel, když do té doby spáchal 17 dopravních přestupků.

Nebylo to poprvé, kdy měl Catoe problémy se zákonem. Již 7. května 1935 byl odsouzen ke 135 dnům vězení za to, že se odhaloval na veřejnosti. 5. května 1935 byl za stejný prohřešek odsouzen k dalším 180 dnům vězení.

Mezitím od Catoea odešla jeho manželka. Catoe často na několik týdnů zmizel, což jeho manželka velice špatně nesla. Navíc se nadále choval velmi podivně. Nebylo neobvyklé, že zaparkoval svůj taxík před jejich domem a místo, aby šel dovnitř za svou ženou, přespal raději v autě.

Okolí popisovalo Catoea jako skvělého společníka, který se uměl velice dobře vyjadřovat. Zejména ženy o něm mluvily jako o charismatickém muži. To však netušily, že si Catoe celé hodiny prohlížel pornočasopisy se zaměřením na znásilnění.

 

Série vražd

12. dubna 1935 - Vražda Florence Dancyové (65 let). Catoe tvrdil, že si tuto vraždu moc nepamatuje, protože byl v tu dobu opilý. Paní Dancyová byla znásilněna a uškrcena. Za spáchání této vraždy byl obviněn jiný afroameričan - James Matthew Smith. Soud jej nakonec uznal vinným a odsoudil jej na doživotí...

1. prosince 1939 - Vražda Josephine Robinsonové.

28. září 1940 - Catoe nalákal Lucy Kidwellovou (62 let) do sklepa jejího domu. Tvrdil totiž o sobě, že je automechanik a nabídl jí peníze, pokud si v jejím sklepě bude moci uskladnit pneumatiky. Trval však na tom, že nejprve potřebuje vidět její sklep. Když vstoupili dovnitř, Catoe se na ženu vrhl a uškrtil ji. Poté ji posmrtně znásilnil. Pak její tělo ukryl pod schody do sklepa. Ještě než odešel, okradl ženu o 42 dolarů.

28. listopadu 1940 - Ve svém domě na Swann Street byla zavražděna Mattie Stewardová (48 let). I ona byla uškrcena a posmrtně znásilněna.

22. ledna 1941 - Catoe nabídl odvoz 22leté Adě Pullerové. Když však dorazili na místo určení, Catoe své zákaznici nabídl peníze výměnou za sex. Ada odmítla, načež ji Catoe vtlačil do jejího bytu, kde ji uškrtil.

8. března 1941 - Rose Abramowitzová (25 let) si Catoea spletla s mužem, který jí měl toho dne navoskovat podlahu v jejím domě. Tento omyl se jí stal osudným. Pozvala totiž Catoea do svého domu. Když pak vešli do patra, Catoe se na ni vrhl a škrtil ji, dokud nepozbyla vědomí. Catoe pak její tělo položil na postel v ložnici, zakryl její tvář pokrývkou a znásilnil ji. Když se pak Rose probrala, Catoe ji uškrtil. Následně ještě z její peněženky ukradl 20 dolarů. Jednalo se o první bělošskou oběť "Škrtiče z D. C."

15. června 1941 - 20letá Jesse Strieffová pracovala jako sekretářka na Ministerstvu války. Když toho dne odcházela z práce, potřebovala odvoz. Zvolila tu nejhorší možnost a přijala Catoeovu nabídku k odvozu. Jesse se potřebovala stavit v obchodě, aby koupila máslo. Požádala proto Catoea, aby na ni počkal před obchodem. Když se pak vrátila do auta, Catoe ji začal bít pěstí do obličeje. Pak nastartoval a nebohou dívku odvezl do garáže na 1509 S Street. Tuto garáž dobře znal, protože její majitelce často umýval auto. Věděl proto, že garáž není přes den zamčená. Když dorazili na místo, Catoe vytáhl Jesse z auta a přímo v garáži ji znásilnil. Poté ji uškrtil jejím vlastním páskem. Nahé tělo své oběti odtáhl zpět do auta a její oblečení hodil do nedaleko stojící popelnice. Tělo nebohé Jesse poté odhodil v jedné vedlejší uličce. Nechal si pouze deštník své oběti, který poté daroval své přítelkyni.

Svou poslední vraždu spáchal Catoe v New Yorku. Jeho obětí se stala Evelyn Andersonová (26 let). Ta 4. srpna asi v 06:00 odešla ze svého domu v Bronxu a zamířila do nedaleké restaurace, kde pracovala jako servírka. Do práce však nikdy nedorazila. Ve 21:00 bylo v uličce nedaleko Jerome Avenue nalezeno její mrtvé tělo. Evelyn byla uškrcena takovou silou, že na jejím krku zůstaly zřetelné stopy po útočníkových nehtech, které se hluboce zaryly do masa.

 

Zatčení a soud

Newyorští policisté zřejmě odvedli lepší práci než jejich washingtonští kolegové, protože už o několik dní později se jim podařilo v jedné ze zastaváren najít hodinky patřící poslední oběti. Vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že hodinky zastavil muž jménem Charles Woolfolk. Ten uvedl, že mu hodinky dala jeho přítelkyně, která je pro změnu dostala od své kamarádky Mandy Reidové. V majetku této ženy byla nalezena i kabelka zavražděné Evelyn Andersonové. Mandy uvedla, že hodinky i kabelku dostala od svého přítele jménem Jarvis Catoe. Díky těmto informacím byl Catoe 29. srpna 1941 zatčen.

Catoe se hned během prvního výslechu přiznal k sérii vražd žen ve Washingtonu a New Yorku. Když se jej detektivové ptali, kolik žen zavraždil, Catoe začal počítat na prstech obou rukou. Pak odpověděl: "Asi 10." Tato scéna je zachycena na fotografii výše. Postupně se tento počet snížil na 7 vražd ve Washingtonu a 1 v New Yorku. Catoe se rovněž přiznal ke spáchání 4 znásilnění a 2 neúspěšných pokusů o únos.

Catoe mluvil o vraždách v detailech, které mohl znát pouze vrah. Dokázal uvést přesnou částku, o kterou okradl některé své oběti a byl schopen policii sdělit, kde najde deštník zavražděné Jesse Strieffové. V jeho domě bylo také nalezeno několik bot patřících obětem.

James Smith, který byl neprávem odsouzen za vraždu Florence Dancyové, byl v roce 1941 konečně propuštěn. Ve vězení strávil více než 6 let...  

Catoe je podezřelý ze spáchání několika dalších vražd, ke kterým došlo ve Washingtonu, Severní Karolíně nebo dokonce v Massachusetts. Neexistuje však dostatek důkazů, které by jej s těmito vraždami spojovaly. Catoe nakonec nebyl obviněn ani z většiny vražd, ke kterým se sám přiznal. Před soudem stanul pouze za vraždu Rose Abramowitzové.

U soudu Catoe své doznání odvolal s tím, že k němu byl donucen násilím. Moc si tím však nepomohl, protože porotě trvalo pouze 18 minut, než jej uznala vinným. Soudce jej poté odsoudil k smrti na elektrickém křesle.

Catoe se na místě odvolal, odvolací soud však potvrdil původní rozsudek. 15. ledna 1943 byl Jarvis Roosevelt Catoe popraven na elektrickém křesle. Bylo mu 37 let.

 

Zdroje: American serial killers, Encyclopedia of modern serial killers

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1061154
Měsíc: 12134
Den: 499