Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeffery Joseph Daugherty a Bonnie Jean Heathová

article preview

(USA)

 

Jeffery Joseph Daugherty (na fotografii) se narodil 26. září 1955. O jeho osobním životě není známo vůbec nic, až na to, že většinu života strávil v americkém státě Michigan a v době svého zatčení žil ve městě Taylor. Není známo ani kdy se seznámil se svou osudovou přítelkyní Bonnie Jean Heathovou, která se narodila v roce 1934.

23. ledna 1976 - dvojice přepadla obchod s potravinami ve městě Alma v Michiganu. Ihned poté nasedli do svého bílého Thunderbirdu, vyzvedli Daughertyho strýce Raymonda a vyrazili směr Florida.

23. února 1976 - Daugherty přepadne obchod se zlevněným zbožím na Flagler Beach na Floridě. Tentokrát se však rozhodne zbavit se svědků. Majitelku obchodu Carmen Abramsovou (68 let) střelí do hlavy. Žena je na místě mrtvá. Její manžel je zasažen čtyřikrát, ale jako zázrakem se mu podaří přežít.

1. března 1976 - Daugherty a Heathová projíždějí městem Melbourne na Floridě. Cestou přiberou stopařku Lavonne Sailorovou (49 let). Kousek za městem Daugherty zastaví auto a donutí Lavonne vystoupit. Dvojice následně ženu okrade o některé části jejího oblečení a o 12 dolarů, které má ukryté ve své botě. Daugherty ji pak pistolí pětkrát střelí do hlavy. Žena je mrtvá dřív, než dopadne na zem. Tělo oběti pak odvalí do blízkého příkopu. Hned poté se pár přesune do Volusia County, kde ještě tentýž den přepadne pizzerii patřící Betty Campbellové (50 let). Daugherty ženu brutálně zbije a nakonec ji ubodá nožem. Pak jí seberou její kabelku a dají se na útěk. Kabelka paní Campbellové je později nalezena u silnice několik kilometrů od místa přepadení. Schází v ní peněženka včetně kreditních karet a šeků a revolver.

4. března 1976 - Daugherty a Heathová přepadnou obchod s hudebními nástroji ve městě Altoona v Pennsylvanii. Tentokrát se přepadení obejde beze ztrát na životech.

Mezitím se policii podaří zatknout Daughertyho strýce, který vražedný pár opustil. Během výpovědí uvede, že sice o všech přepadeních věděl, ale žádného se aktivně neúčastnil. Policie mu slíbila imunitu, pokud bude ochoten proti dvojici svědčit. Ray Daugherty ochotně souhlasil.

9. března 1976 - Ve městě Altoona dojde k dalšímu přepadení, tentokrát v místní kavárně. A i v tomto případě nedojde ke krveprolití. To stejné se však bohužel nedá říct o přepadení nedalekého obchodu se zlevněným zbožím. Prodavačka Elisabeth Shanková (28 let) je zavražděna 6 výstřely z revolveru. Expertíza později potvrdí, že šlo o revolver ukradený paní Campbellové.

11. března 1976 - Během přepadení čerpací stanice poblíž města Altoona je zastřelen prodavač George Karns (18 let). V jeho těle je nalezeno hned 5 střelných ran. I tentokrát byl použit ukradený revolver paní Campbellové.

12. března 1976 si jeden policista všimne bílého Thunderbirdu zaparkovaného před obchodem s potravinami v Buckingham County ve Virginii. Když pak uvidí, že do něj nasedají muž a žena, kteří odpovídají popisu Daughertyho a Heathové, nasedne do policejního auta, podá hlášení nadřízeným a začne Thunderbird sledovat. Po chvíli uslyší z vysílačky, že v obchodě, před kterým auto stálo, došlo k přepadení (naštěstí bez obětí na životech). Policista zapne maják, ovšem Thunderbird zrychlí a začne ujíždět. To však netrvá dlouho. Kousek za městem jsou již připravené zátarasy, které donutí uprchlíky zastavit. Daugherty a Heathová vystoupí z auta a jsou okamžitě zatčeni. Během prohlídky jejich auta je nalezena Daughertyho pistole, ukradený revolver paní Campbellové, lovecký nůž a nunčaky, kterými Daugherty zbil paní Campbellovou. Na zadním sedadle je také nalezena kytara, která byla ukradena během přepadení obchodu s hudebními nástroji v Altooně.

Policie měla důkazů více než dost, navíc se našlo hned několik svědků, kteří identifikovali Heathovou jako ženu, která si v bance nechala proplatit šeky paní Campbellové. Stejně tak několik prodavačů potvrdilo, že Heathová platila v obchodech ukradenými kreditními kartami paní Campbellové. Balistická expertíza navíc potvrdila, že Daughertyho pistole byla použita při vraždách Carmen Abramsové a Lavonne Sailorové. A samozřejmě tu také bylo svědectví Daughertyho strýce.

Daugherty a Heathová nijak nezapírali a ke všem vraždám se doznali. Daugherty uvedl jako svůj motiv nedostatek financí a také vzrušení ze zabíjení. Otázkou bylo především to, jak moc se na vraždách podílela Heathová. Všechny vraždy spáchal Daugherty, to koneckonců sám přiznal. Následně ale uvedl: "Paní Sailorovou jsem chtěl jen okrást. Ale Bonnie mi řekla, ať ji zabiju, že nechce žádné svědky. Když jsem ji dvakrát střelil, Bonnie řekla: Ta svině ještě dýchá, střel ji znovu!" To potvrdila i svědectví několika jejich přátel, kteří vypověděli, že Daugherty byl zcela pod vlivem o 21 let starší Heathové. Žaloba mluvila v podobném tónu: "Daugherty je naprosto chladnokrevný vrah, bez jakéhokoliv ohledu na lidský život. Ovšem s jedinou výjimkou, a tou je Heathová. Pro tu by bez mrknutí oka zemřel." Heathová nepřekvapivě tvrdila naprostý opak: "Daugherty mě zcela ovládal, byla jsem jeho otrok. On určoval kdy můžu mluvit, kdy budeme mít sex, kdy mám stát a kdy sedět." Na druhou stranu je pravda, že Heathová před soudem odmítla proti Daughertymu svědčit, čímž riskovala tvrdší trest.

Vzhledem k tomu, že k jejich zločinům došlo ve třech různých státech, následovalo hned několik soudních procesů. V případě Daughertyho padly následující rozsudky:

12. července 1976 byl odsouzen k 19 letům ve vězení za ozbrojené přepadení ve Virginii.

28. září 1978 a 4. ledna 1980 byl v Pennsylvanii odsouzen k doživotnímu vězení za vraždy Elisabeth Shankové a Georgeho Karnse.

14. a 31. července 1980 doživotní trest za vraždy Betty Campbellové a Carmen Abramsové na Floridě.

Poslední soudní proces se konal rovněž na Floridě. Daugherty čelil obvinění z vraždy Lavonne Sailorové. I k této vraždě se přiznal, což ho mylně utvrdilo v tom, že nemůže dostat trest smrti. Daugherty proto předstoupil před soud se slovy: "Jen Bůh mě může soudit. A ten mi už dávno odpustil. Ve vězení jsem našel Boha a teď vím, že pokud bych se znovu dostal na svobodu, nikdy bych nikomu neublížil." O to více musel být překvapený, když ho soud 27. dubna 1981 odsoudil k trestu smrti. V reakci na rozsudek začal Daugherty doslova škemrat, aby byl okamžitě převezen do vězení ve Virginii, protože se domníval, že tam bude v bezpečí před rozhodnutím floridského soudu. Samozřejmě mu nemohlo být vyhověno.

Heathová byla nakonec souzena pouze na Floridě. Za spoluúčast na vraždách paní Campbellové a paní Abramsové byla odsouzena k 25 letům ve vězení.

Policie chtěla dvojici obvinit i z loupežného přepadení obchodu ve městě Demopolis v Alabamě, ke kterému došlo již 19. února 1976 a během kterého byl zavražděn prodavač. Pro vznesení obvinění však neexistoval dostatek důkazů.

Bonnie Jean Heathová byla nakonec propuštěna na svobodu již 10. července 1987, tedy po 6 letech ve vězení. Současné místo jejího pobytu je neznámé. Pokud ještě žije, tak je jí v roce 2020 86 let. Daugherty se několikrát odvolal, vždy však neúspěšně. 7. listopadu 1988 byl Jeffery Joseph Daugherty popraven na elektrickém křesle. Bylo mu 33 let.

 

Zdroje: murderpedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1060401
Měsíc: 12063
Den: 355