Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jimmy Maketta

article preview

(JAR)

 

Jimmy Maketta se narodil v roce 1964 v jihoafrickém městě Grabouw. Pocházel z chudé a dysfunkční rodiny. Finanční situaci navíc zhoršoval fakt, že Maketta měl celkem 14 sourozenců. Maketta byl problémovým dítětem. Neustále napadal své vrstevníky, kradl a několikrát se mu podařilo založit požár. Velice často také utíkal z domova, načež přespával přímo na ulici nebo v křoví kousek za městem. Makettovi se dostalo pouze toho nejzákladnějšího vzdělání, školu opustil už v 6. třídě.

Poté, co Maketta ukončil svou školní docházku, se s jednou ze svých sester přestěhoval do Kapského Města. Protože však nebyl schopen najít si stálé zaměstnání, byl nucen živit se drobnými krádežemi. Přibližně ve stejné době se u Maketty začaly projevovat sklony k zoofilii. Několikrát byl totiž přistižen při pohlavním styku s některým z hospodářských zvířat. Na druhou stranu ho tehdejší sousedé popisovali jako milého muže s příjemným vystupováním.

Po několika letech se Maketta přestěhoval do Philippi. Tam se oženil a zplodil syna. Ani to jej však neudrželo na jednom místě, takže netrvalo dlouho a Maketta se začal potulovat po okolí. Jeho výlety přitom trvaly i několik dní.

Makettova série útoků začala v dubnu 2005. Ke všem docházelo v noci z pátku na sobotu. To mělo svůj důvod. Maketta totiž věděl, že poté, co lidé pracující na okolních farmách skončí v práci, začnou oslavovat začátek víkendu. Ukryl se proto na některém z okolních kopců a čekal, až se budou v pozdních hodinách vracet domů. Makettovi bylo jedno, zda se jeho obětí stane muž nebo žena. Když se oběť dostatečně přiblížila, Maketta ji srazil k zemi a poté ji znásilnil. Některé pak nechal žít, jiné však zavraždil. V drtivé většině případů své oběti ubil dřevěnou tyčí. Jeho řádění si nakonec vyžádalo 16 lidských životů. Nejsou známa přesná data vražd, ani jména všech obětí. Následuje alespoň krátký výčet několika z nich:

Květen 2005 - Vražda ženy jménem Nolusindiso Sonoová. Její tělo bylo nalezeno nedaleko jedné z farem v okolí Philippi. O několik týdnů později bylo na hrázi místní přehrady nalezeno tělo Miny Javasové.

Červenec 2005 - Dalšími oběťmi se stali Richard Cornelius a Hilton Augustead.

Říjen 2005 - V tomto měsíci bylo nejprve nalezeno tělo muže, jehož se dodnes nepodařilo identifikovat. O několik dní později pak bylo na hladině přehrady nalezeno tělo Petruse Markse. Třetí obětí se pak stala Magriet Koelaová, jejíž tělo bylo nalezeno v křoví nedaleko jedné z farem.

Listopad 2005 - I tělo další oběti bylo nalezeno na hladině místní přehrady. Obětí se stala Jennifer Petersenová.

Maketta dvakrát zavolal na policii, aby mohl oznámit svou další vraždu. Připojil i přesný popis místa, kde k vraždě došlo. Napsal i několik dopisů vyšetřovatelům, ve kterých detailně popisoval své činy. Ve stejné době se také dopustil několika krádeží a vloupání.

Zlom ve vyšetřování těchto vražd nastal v prosinci 2005, kdy Maketta na jednom z míst činu zapomněl svůj mobil. Policisté sice nebyli schopni vypátrat komu mobil patřil, ale zjistili, že v poslední době z něj bylo 8x voláno na jedno číslo. To patřilo Makettovu synovi. Ten policii oznámil, že jeho otec je někde v Constantii, což je předměstí Kapského Města. Policisté okamžitě vyrazili na místo, kde se jim 20. prosince podařilo Makettu zatknout. Vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že Maketta v té době pracoval jako natěrač a přespával v křoví nedaleko místního vlakového nádraží.

Maketta nejprve odmítal, že by měl s útoky cokoliv společného. Když však byl konfrontován se svým ztraceným mobilním telefonem a bylo mu oznámeno, že mu bude odebrán vzorek DNA, začal se postupně přiznávat ke všem svým činům. Na svou obhajobu uvedl: "Většina z těch lidí byla tak opilá, že ani nevěděli, že je někdo znásilnil."

Testy DNA potvrdily, že Maketta a tajemný vrah z Philippi je jedna a tatáž osoba. Grafolog navíc potvrdil, že Makettův rukopis je totožný s rukopisem z dopisů, které psal vrah. V jeho osobních věcech byla také nalezena mapa, kde byla barevně vyznačena místa vražd. Maketta také dovedl policii k dosud neobjeveným tělům svých obětí.

Obviněný byl podroben psychiatrickému vyšetření. Jeden z lékařů později u soudu uvedl: "Jedná se o psychopatickou osobnost s naprostou absencí lítosti. Když jsem se pana Maketty zeptal, co cítil během vražd, tak jen pokrčil rameny. Jakákoliv náprava je v tomto případě naprosto vyloučena."

U soudu Maketta uvedl: "Ano, spáchal jsem vše, z čeho jsem obviněn. Ale obrátil jsem se k Ježíši Kristu a jsem připraven začít nový život." V průběhu soudního procesu se Maketta zřejmě dobře bavil, protože se neustále usmíval. Několikrát dokonce propukl v záchvat smíchu...

Každý den soudního procesu se před soudní budovou shromáždil dav asi 50 lidí. Jednalo se zejména o příbuzné Makettových obětí. Až do soudní síně pak bylo slyšet jejich skandování: "Vydejte nám Jimmyho! Chceme jeho krev!"

3. května 2007 byl Jimmy Maketta uznán vinným z 16 vražd, 19 znásilnění, 6 vloupání, 3 napadení, 1 únosu, 1 krádeže a 1 pokusu o vraždu. Následně byl odsouzen k doživotnímu vězení. Svůj trest si odpykává dodnes.

 

Zdroje: iol.co.za, Cape Argus

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1060895
Měsíc: 12113
Den: 471