Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Cannan

article preview

(Velká Británie)

 

John Cannan se narodil 22. února 1954 v Sutton Coldfield (hrabství Warwickshire). Už od raného věku byl často bit svým otcem, který měl na syna příliš vysoké nároky. Když bylo Cannanovi 7 let, do jeho základní školy nastoupil nový učitel. Ten vždy o přestávkách postával na chodbě a pojídal sušenky, o které se občas podělil i se žáky. Jedním z nich byl i Cannan. Jak se však později ukázalo, onen učitel chtěl něco na oplátku... Když bylo Cannanovi 8 let, zmiňovaný kantor jej odvedl do kabinetu, kde se před ním svlékl a donutil jej, aby se dotýkal jeho genitálií. Přitom Cannana sprostě urážel. To se poté ještě několikrát opakovalo. Cannan se cítil ponížený a zostuzený, do školy chodil se strachem. Jeho rodiče si všimli, že pokaždé, když se blížil začátek nového týdne, Cannan začal koktat. Tato zkušenost měla pravděpodobně zásadní vliv na Cannanův zbytek života. Sám Cannan uvedl: "Bylo to strašně ponižující. Díky tomu jsem se naučil jednu věc, kterou jsem se poté řídil celý život: Pokud mě někdo zostudí, musím reagovat agresí. Už jsem se nikdy nechtěl cítit takto ponížený." Je nutné dodat, že k drtivé většině pozdějších útoků na ženy došlo poté, co se Cannan cítil být ponížen jejich odmítnutím.

V roce 1968 Cannan osahával jakousi ženu, která právě volala z telefonní budky. Ihned poté byl dopaden, vyvázl však s podmínečným trestem.

V 17 letech nastoupil k námořnictvu, po několika měsících však ze služby odešel. Ihned poté začal pracovat jako prodavač automobilů ve firmě svého otce. V dospělosti byl Cannan popisován jako šarmantní muž, který si nemohl stěžovat na nezájem něžného pohlaví.

V květnu 1978 se Cannan oženil. Jeho manželkou se stala June Valeová, která mu poté porodila syna. Narození potomka paradoxně přispělo ke krachu jejich manželství. Kamenem úrazu byl zejména fakt, že Cannan žádné dítě nechtěl. Postupem času se stal z Cannana silný alkoholik, díky čemuž byly hádky mezi manželi téměř na denním pořádku. Vše vyvrcholilo v roce 1980, kdy Cannan od své rodiny odešel kvůli jiné ženě.

Tou byla Sharon Majorová, ke které se Cannan nastěhoval. Ani tento vztah však rozhodně nebyl ideální a ještě před koncem roku mu Sharon oznámila, že se s ním chce rozejít. Cannanova reakce byla stejná jako vždy. Okamžitě se na Sharon vrhl a pokusil se ji uškrtit. Napadená se mu však vytrhla a podařilo se jí utéct.

V březnu 1981 Cannan vstoupil do obchodu s oblečením. Uvnitř v tu dobu byla majitelka obchodu Jean Bradfordová, její matka a její 17měsíční dítě. Cannan na obě ženy vytáhl nůž, načež Jeaninu matku svázal a donutil ji, aby sledovala jak znásilňuje její dceru. Přitom oběma vyhrožoval: "Pokud se ta stará kráva přestane dívat, tak to dítě podříznu!" Když bylo po všem, Cannan z obchodu chvatně zmizel, ale jen o několik ulic dál byl zatčen policií. V červnu 1981 byl za napadení a znásilnění odsouzen k 8 letům vězení. Po pouhých 5 letech byl 25. července 1986 podmínečně propuštěn. Ještě ten stejný den se Cannan vydal do Londýna.

Pouhé 3 dny po Cannanově propuštění zmizela Suzy Lamplughová (25 let). Suzy byla realitní agentka, která se toho večera měla sejít s jakýmsi panem Kipperem, kterému chtěla ukázat dům ve Fulhamu. Naposled byla viděna, jak nastupuje do černého auta (pravděpodobně BMW), které mělo volant na levé straně. Tělo této ženy nebylo nikdy nalezeno, oficiálně byla prohlášena za mrtvou v roce 1994.

V září 1986 se Cannan neúspěšně pokusil o sebevraždu, když se předávkoval léky. Přibližně ve stejné době začal na ulici oslovovat neznámé ženy, kterým tvrdil, že je bohatý obchodník. Pokud se s ním žena dala do řečí, Cannan jí nabídl čokoládové bonbony nebo květiny. Ihned poté se však začal domáhat sexu. Pokud byl odmítnut, bez zaváhání zaútočil.

V říjnu 1986 Cannan znásilnil Donnu Tuckerovou v Readingu. K aktu došlo v ženině autě poté, co se oběť pokoušela před útočníkem ujet. Cannan se dostal do auta, vytáhl na ženu nůž a následně ji vaginálně i análně znásilnil. Po pár hodinách byl sice Cannan zatčen, ale kvůli nedostatku důkazů byl nakonec propuštěn.

V říjnu 1987 se Cannan pokusil unést Julii Holmanovou (30 let), na kterou namířil pistoli a snažil se ji donutit, aby nastoupila do jeho auta. Žena se na něj nečekaně vrhla, což bylo něco, s čím Cannan absolutně nepočítal. Ženiným odporem byl tak překvapen, že se dal raději na útěk.

Jen o několik dní později, přesněji 8. října 1987, už byl Cannan úspěšnější. Podařilo se mu unést Shirley Banksovou (29 let), která se právě vracela z nákupního centra. Odvezl ji k sobě do bytu, kde ji pravděpodobně bil a opakovaně znásilňoval. Druhý den ji donutil, aby zavolala svému zaměstnavateli a omluvila se, že nemůže přijít do práce, protože má podrážděný žaludek. Cannan ji za to pravděpodobně slíbil, že ji pak pustí domů. K tomu však bohužel nedošlo. Záhadně zmizelo i Shirleyino auto.

29. října 1987 Cannan napadl další ženu, tentokrát v Bristolu. Dva kolemjdoucí muži však přispěchali ženě na pomoc a zahnali Cannana na útěk. Po útočníkových stopách okamžitě vyrazilo několik policistů, kteří jej nakonec dopadli jen několik ulic od místa útoku. Cannan policisty dovedl ke svému černému BMW, ve kterém strážci zákona našli lano a maketu pistole. Cannan byl okamžitě zatčen.

Po Cannanově zatčení se na policii obrátil taxikář, který uvedl, že den po zmizení Shirley Banksové mu volala jakási žena, která chtěla, aby na ni počkal před Cannanovým domem. Když pak taxikář přijel na místo, Cannan mu oznámil, že se jednalo o omyl a výhružně dodal, ať jede okamžitě pryč. Policii kontaktoval rovněž jeden z Cannanových sousedů, který uvedl, že si od něj toho dne Cannan vypůjčil vysavač, kterým poté několik hodin důkladně čistil své BMW. Ještě závažnější důkaz našli samotní policisté, kteří v Cannanově garáži objevili Shirleyino auto přelakované na modro. Cannan sice tvrdil, že toto auto koupil v aukci, tomuto vysvětlení však vyšetřovatelé ani za mák nevěřili.

Dalším důležitým bodem ve vyšetřování byl moment, kdy Julia Holmanová identifikovala Cannana jako muže, který se ji snažil donutit, aby nastoupila do jeho auta.

I nadále přibývalo důkazů, které ukazovaly na Cannana jako na možného vraha Shirley Banksové. Vyšetřovatelé zjistili, že Cannan před nedávnem navštívil čistírnu oděvů ve svém rodném městě. Tam si nechal vyčistit svůj plášť, na kterém byly zřetelné červené skvrny. Cannan tvrdil, že šlo o skvrny od barvy, při expertíze však bylo zjištěno, že se jednalo o skvrny od krve. Ta byla stejné skupiny jako krev Shirley Banksové. V Cannanově domě policisté našli doklad o zaplacení silniční daně. Na něm sice chyběl údaj o plátci, ale v kolonce poznávací značka byla uvedena poznávací značka Shirleyina auta. Na tomto dokumentu byl navíc nalezen i otisk prstu, který rozhodně nepatřil Cannanovi. Policisté získali z Shirleyina domu několik jejích otisků prstů. Jeden z nich se dokonale shodoval s otiskem nalezeným na dokumentu. 23. prosince 1987 tak byl Cannan obviněn nejen z únosu Shirley Banksové, ale i z její vraždy.

3. dubna 1988 bylo v potoce v Quantock Hills nalezeno tělo Shirley Banksové. Bylo již ve značném stádiu rozkladu, přesto byl patolog schopen stanovit, že žena byla zavražděna opakovanými údery velkým kamenem. Ty byly všechny vedeny na její hlavu.

Díky testům DNA bylo zjištěno, že Cannan je také mužem, který napadl a znásilnil Donnu Tuckerovou. Na policii se rovněž obrátila i Cannanova bývalá přítelkyně Sharon Majorová, která uvedla, že se ji v roce 1981 pokusil uškrtit. Počet obvinění proti Cannanovi se tak neustále zvyšoval.

Samotný soud trval 3 týdny. Na jeho konci byl Cannan uznán vinným ze všech obvinění a následně byl odsouzen k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění po 35 letech. Cannan se proti rozsudku několikrát odvolal, pokaždé však neúspěšně.

Cannanovo jméno je velice často skloňováno především ve spojitosti se zmizením Suzy Lamplughové. Cannan často navštěvoval stejný bar jako tato žena. Suzy zmizela poté, co odešla na schůzku s jakýmsi panem Kipperem. Je doloženo, že Cannan si během svého pobytu ve vězení nechal říkat "Kipper". Suzy byla naposled viděna, jak nastupuje do černého BMW s volantem na levé straně. Přesně takové auto vlastnil i Cannan. Několik svědků navíc uvedlo, že Cannan je velice podobný muži, se kterým viděli Suzy v den jejího zmizení. Jedna z bývalých Cannanových přítelkyň na policii vypověděla, že je přesvědčena, že Cannan tuto ženu unesl a zavraždil. Nic z toho však nestačilo k tomu, aby mohl být Cannan obviněn z únosu nebo vraždy Suzy Lamplughové. V listopadu 2002 vyšetřovatelé na tiskové konferenci uvedli, že jsou přesto skálopevně přesvědčeni o tom, že Cannan tuto ženu zavraždil. Cannan se proti tomuto tvrzení ohradil s tím, že byl policií zostuzen a že by vyšetřovatelé měli ctít presumpci neviny. Když se Suzyina matka dozvěděla, že Cannan nebude obviněn z vraždy její dcery, utrpěla silnou mozkovou mrtvici, jejímž následkem je trvale upoutána na lůžko. Navíc není schopna rozpoznat členy vlastní rodiny...

Gilly Paigeová, bývalá Cannanova přítelkyně, uvedla domněnku, že tělo Suzy Lamplughové je s největší pravděpodobností pohřbeno v okolí kasáren ve městě Norton. Policie na místě podnikla hned dvě velké pátrací akce, žádná z nich však nevedla k nálezu Suzyina těla. V dubnu 2001 jeden z Cannanových spoluvězňů uvedl, že tělo je pohřbeno pod terasou domu patřícího Cannanově matce. Policie toto místo prohledala, ale na žádné lidské ostatky nenarazila. V roce 2010 bylo rovněž prohledáno okolí místa nálezu těla Shirley Banksové. Ani tato akce však neskončila úspěchem.

Další vraždou, se kterou je Cannan často spojován, je vražda Melanie Hallové, ke které došlo v roce 1996. Cannan byl ve spojitosti s touto vraždou vyslýchán policií. Popřel, že by s ní měl něco společného, když se však poté vrátil do cely, údajně měl jinému vězni říct: "Byla to dokonalá vražda. Nikdy na to nepřijdou!" I v tomto případě platí, že chybí jakýkoliv přímý důkaz.

John Cannan je nadále ve výkonu trestu. O podmínečné propuštění bude moci požádat v roce 2022. Bude však muset odvolací komisi přesvědčit, že už není hrozbou pro společnost, což nebude rozhodně snadný úkol. Před relativně nedávnou dobou byl Cannan opět vyslýchán v případě zmizení Suzy Lamplughové. Na otázky vyšetřovatelů odpověděl: "Vyjádřím se k tomu jedině až po smrti své matky. Chci ji ušetřit dalšího smutku a zklamání."

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1049998
Měsíc: 16655
Den: 369