Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Floyd Thomas Jr.

article preview

"Znásilňovač z Westside"

(USA)

 

John Floyd Thomas se narodil 26. července 1936 v Los Angeles. Jeho matka zemřela, když mu bylo 12 let, načež byl střídavě vychováván svou tetou a kmotrou. Poté, co vystudoval střední školu v Los Angeles, nastoupil v roce 1956 k letectvu. Zde se však dlouho nezdržel, po necelém roce byl nečestně propuštěn. Důstojníci jej popisovali jako člověka, který absolutně nedbal o svůj zevnějšek a který navíc stále všude chodil pozdě. V roce 1957 byl Thomas zatčen za krádež a pokus o znásilnění. Za tyto trestné činy byl odsouzen k 6 letům vězení. Byl sice podmínečně propuštěn, velmi brzy však podmínku porušil, a tak si nakonec pobyt za mřížemi prodloužil až do roku 1966. Po svém propuštění vystřídal Thomas několik zaměstnání. Pracoval jako obchodní zástupce, sociální pracovník, nějakou dobu byl zaměstnán v nemocnici.

V roce 1972 došlo v Los Angeles k sérii útoků na starší bělošské ženy. K útokům docházelo v domovech obětí. Útočník ženy vždy znásilnil a poté je dusil polštářem, dokud nezemřely nebo nepozbyly vědomí. Řádění "Znásilňovače z Westside" nakonec padlo za oběť 17 žen ve věku 50 - 90 let.

V roce 1978 byl Thomas znovu zatčen, tentokrát za znásilnění jakési ženy v Pasadeně. Od soudu odešel s pětiletým trestem. Jeho zatčení se časově shoduje s koncem útoků "Znásilňovače". Thomas si odseděl celý trest a v roce 1983 byl propuštěn. Ihned poté se přestěhoval do města China v San Bernardino County.  V nedalekém městě Pomona získal zaměstnání v místní nemocnici.

Ve stejné době začala druhá vlna útoků. Terčem se opět staly starší bělošské ženy. K útokům tentokrát docházelo ve městě Claremont, které je od Los Angeles vzdáleno asi 45 km. Útočníkovo modus operandi však bylo stejné. Na své oběti útočil v jejich domech, kde je znásilnil a poté udusil polštářem. I tentokrát několik žen přežilo. V jednom případě se pachatel dokonce vrátil do domu, kde zavraždil jednu ze svých obětí. Narazil zde na její dceru, kterou napadl, znásilnil ji a pokusil se ji zavraždit. Žena však upadla do bezvědomí, díky čemuž se jí podařilo přežít. Série útoků skončila v roce 1986, a to přibližně ve stejné době, kdy Thomas přijal místo likvidátora pojistných událostí. Podle vyšetřovatelů k tomu došlo proto, že Thomas musel kvůli své nové práci velice často cestovat. Tato vlna útoků si vyžádala životy 5 žen.

Třebaže útoky "Znásilňovače" přežilo asi 20 žen, policisté nebyli schopni pachatele dopadnout. Na vině byla špatná komunikace mezi policejními sbory, díky čemuž si policie nedokázala obě vlny útoků spojit dohromady. Hlavním problémem však byl fakt, že přeživší ženy pachatele popisovaly naprosto odlišně. Případ byl nakonec odložen.

Zlom nastal až v roce 2001, kdy se police v Los Angeles rozhodla použít moderní technologie na 9000 případů nevyřešených vražd. V roce 2004 se podařilo získat vrahovu DNA. Vyšetřovatelé však zjistili, že se neshoduje s žádným vzorkem z jejich databáze. Policie se tedy rozhodla odebrat vzorek DNA všem dříve odsouzeným sexuálním delikventům. Proces to byl velmi náročný a zdlouhavý, ale v říjnu 2008 došlo i na Thomase. Při analýze vzorku jeho DNA se našla stoprocentní shoda se vzorkem nalezeným na místech dvou vražd. Thomas byl nakonec zatčen 31. března 2009.

Testy DNA poté ukázaly shodu v dalších 5 případech, a tak byl Thomas nakonec obviněn z těchto 7  vražd: vražda Ethel Sokoloffové (68 let) z listopadu 1972, vražda Cory Perryové (79 let) ze září 1975, vražda Elizabeth McKeownové (67 let) z února 1976, vražda Maybelle Hudsonové z dubna 1976, vražda Miriam McKinleyové z června 1976, vražda Evalyn Bunnerové z října 1976 a vražda Adrian Askewové (85 let) z června 1986.

Thomas se ke všem těmto vraždám doznal výměnou za to, že státní žalobce nebude požadovat trest smrti. Díky tomu byl 1. dubna 2011 John Floyd Thomas odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti podmínečného propuštění. V době vynesení rozsudku mu bylo 74 let. Svůj trest si odpykává dodnes.

Policie je skálopevně přesvědčena, že Thomas spáchal i ostatní vraždy "Znásilňovače z Westside", stejně jako několik dalších nevyřešených vražd spáchaných v Los Angeles a jeho okolí. Je možné, že by mohl mít na svědomí až 30 lidských životů, což by z něj dělalo jednoho z nejplodnějších sériových vrahů v historii Los Angeles.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Sunday Times

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1060816
Měsíc: 12111
Den: 465