Jdi na obsah Jdi na menu
 


John Wayne Gacy jr.

article preview

"Klaun zabiják"

(USA)

 

Životopis

John Wayne Gacy Jr. se narodil 17. března 1942 v Illinois v Chicagu. Měl dva sourozence, starší sestru a mladšího bratra. S matkou měl silný vztah, což kontrastovalo se vztahem k jeho otci, kterého sice Gacy zbožňoval a vzhlížel k němu, otec jím ale pohrdal a nazýval ho slabochem nebo maminčiným mazánkem. Gacyho otec byl silný alkoholik trpící náhlými návaly vzteku, který slovně napadal všechny svoje děti a u své manželky neváhal přistoupit i k fyzickým útokům. Mladý Gacy byl velmi činorodý, roznášel noviny, pracoval v místním obchodě nebo se zapojoval do většiny skautských aktivit. To vše ve snaze zavděčit se otci, na kterého to ale udělalo pramalý dojem. V roce 1953 se mu během hraní na dětském hřišti stala nehoda, při které ho jedna z houpaček zasáhla do hlavy. Od té doby Gacyho trápily výpadky paměti. Teprve v jeho 16 letech lékaři zjistili, že má krevní sraženinu v mozku. Po nasazení léčby se jeho stav postupně zlepšil. V 17 letech bylo Gacymu diagnostikováno blíže nespecifikované srdeční onemocnění. Později začal Gacy značně přibírat na váze a měl problémy s páteří.

Gacy se přihlásil na 4 střední školy, ale ani jednu nedostudoval. Odstěhoval se do Las Vegas, kde pracoval jako vrátný na hřbitově a vykonával různé příležitostné práce. Nakonec byl rád, že si za pár měsíců vydělal na cestu domů. Zpátky v Illinois přece jen dostudoval obchodní školu a poté získal svou první pořádnou práci v obchodě Nun-Bush Shoe. Netrvalo dlouho a nadějný Gacy se stal manažerem jedné z poboček této firmy ve Springfieldu v Illinois.  V tu dobu se také začal angažovat v různých organizacích jako byl Spolek civilní obrany nebo v podobně laděném Jaycees, kde byl dokonce vyhlášen "Mužem roku". Svým aktivitám se věnoval tak horlivě, že jednou musel být hospitalizován kvůli nervovému vyčerpání. V září 1964 se Gacy žení se svou spolupracovnicí Marlynn Myersovou. Jeho nový tchán pak Gacymu nabídl, zda se nechce stát manažerem restaurace KFC ve Waterloo v Illinois. Ambiciózní Gacy nabídku samozřejmě přijal. I na této pozici se mu začalo dařit a i v novém domově se zapojoval do společensky prospěšných aktivit. Následovalo narození dvou potomků, nejprve se narodil syn, krátce poté následovala dcera.

Velmi brzy se středobodem místní šuškandy stala Gacyho sexuální orientace. Čím dál, tím více lidí si všímalo, že se Gacy velice často pohybuje ve společnosti mladých chlapců. V květnu 1968 chlapec jménem Donald Vorhees (15 let) Gacyho obviní z toho, že ho v jeho domě svázal a znásilnil. Jiný mladík jménem Edward Lynch (16 let) ho navíc obviní za sexuální napadení. Gacy vše odmítá a tvrdí, že Vorheesovi pravidelně za sex platí. Pak ale udělá chybu. Zaplatí jinému mladíkovi jménem Russell Schroeder, aby Vorheese zmlátil. Schroeder ho opravdu napadne a křičí na něj, aby ho ani nenapadlo jít svědčit proti Gacymu. Vorhees sice souhlasí, ale v momentě, kdy se dostane do bezpečí, vše oznámí policii, která si dojde pro Schroedera. Ten ochotně Gacyho napráská. Pod tíhou důkazů nakonec Gacy vše přizná. Soud mu vyměří 10 let ve vězení. Krátce po nástupu trestu se jeho manželka rozhodne pro rozvod. Během jeho pobytu ve vězení umírá jeho otec. Gacy zoufale prosí, aby se mohl zúčastnit pohřbu, ale není mu to dovoleno. Ve vězení se z Gacyho stal ten nejvzornější vězen, díky čemuž byl propuštěn už po 18 měsících na podmínku. 18. června 1970 je tak Gacy znovu na svobodě a vrací se zpět do Chicaga. Nastěhoval se ke své matce a začal pracovat jako kuchař v jedné chicagské restauraci. Po 4 měsících mu jeho matka pomohla sehnat byt na okraji Chicaga na 8213 West Summerdale Avenue. Velmi brzy je ale obviněn z výtržnictví poté, co sexuálně obtěžoval jednoho mladíka. Gacymu se muselo opravdu ulevit, když se oběť nakonec nedostavila k soudu, protože byl v tu dobu pořád ještě v podmínce.

1. června 1972 se Gacy podruhé žení. Jeho manželkou se stává Carol Hoffová, rozvedená matka se dvěma dcerami. Gacy velmi často pořádal bujaré večírky pro své sousedy, které byly velmi často tématicky laděné, oblíbené byly například jeho westernové párty. Sousedé si sice velice často stěžovali na odporný zápach, který se linul s Gacyho sklepa, ale na jeho večírky vždy rádi dorazili. Gacy zápach vysvětloval tím, že má ve sklepě enormní vlhko. V roce 1974 se Gacy rozhodl, že si otevře vlastní stavební firmu s názvem PDM Contractors. Zaměstnával převážně mladé muže, údajně kvůli tomu, aby snížil náklady. Jak se Gacymu dařilo po pracovní stránce, o to větší problémy měl v manželství. Sexuální život manželů byl na bodu nula, navíc Gacy začal trpět extrémními výkyvy nálad, kdy se během chvilky dostal z dobré nálady do bodu, kdy kolem sebe házel nábytkem. Navíc trpěl nespavostí a celé noci trávil někde venku. Carol stále častěji nacházela po domě pornočasopisy s homosexuální tématikou. 2. března 1976 manželská krize vyvrcholila rozvodem. Poté se Gacy začal angažovat v politice. Stal se členem Demokratické strany, přihlásil se jako dobrovolník k úklidu jejího ústředí, a převlečen za klauna jménem Pogo chodil bavit děti na večírky a do nemocnic. V době, kdy Gacy pracoval jako dobrovolník na ústřední Demokratické strany, se odehrál incident, při kterém Gacy začal dělat návrhy svému zaměstnanci jménem Tony Antonucci (16 let). Ten Gacymu pohrozil, že mu rozmlátí o hlavu židli a situace se na nějakou dobu uklidnila. Přesněji řečeno na měsíc. V tu dobu Antonucci navštívil Gacyho u něj doma. Gacy se pokoušel ukázat mu, jak se dostat z pout (oblíbený Gacyho trik). V momentě, kdy měl mladík nasazená pouta, ho začal Gacy svlékat. Jenže Antonucci se z pout opravdu dostal a došlo k zápasu, kdy se role obrátily. Antonuccimu se totiž podařilo nasadit pouta Gacymu a propustil ho až tehdy, když mu Gacy slíbil, že už se ho nikdy nedotkne.

 

Série vražd

3. ledna 1972 - Timothy McCoy (18 let)

21. července 1975 - John Butkovitch (17 let). John byl Gacyho zaměstnanec. Vycházeli spolu v dobrém až do chvíle, kdy mu Gacy odmítl zaplatit za 2 týdny práce. Rozčílený Butkovitch sebral dva kamarády a jel ke Gacymu domů dožadovat se nevyplacené mzdy. Vypukla mezi nimi prudká hádka, která ale k ničemu nevedla. John pak kamarády vysadil před jejich domem a už ho nikdy nikdo neviděl.

6. dubna 1976 - Darrell Samson (18 let).

14. května 1976 - Randall Reffett (15 let) a Sam Stapleton (14 let).

3. června 1976 - Michael Bonnin (17 let). Další Gacyho zaměstnanec. Zmizel, když šel na vlak, aby navštívil bratra svého otčíma.

13. června 1976 - William Carroll (16 let).

5. srpna 1976 - James Haakenson (16 let). Naposled volal svým rodičům do Minnesoty z Gacyho domu. Pak se po něm slehla zem.

6. srpna 1976 - Rick Johnston (17 let).

25. října 1976 - Kenneth Parker (16 let) a Michael Marino (14 let).

27. října 1976 - William Bundy (19 let). Další Gacyho zaměstnanec, který zmizel poté, co odešel na jakýsi večírek.

12. prosince 1976 - Gregory Godzik (17 let). Miloval práci v Gacyho firmě. Odjel na rande se svou přítelkyní a už ho nikdy nikdo neviděl. Druhý den se našlo jen jeho auto.

20. ledna 1977 - John Szyc (19 let). Také on odjel z domu svým autem a už se nikdy nevrátil. Krátce nato byl další mladík chycen policií, když se pokoušel odjet z čerpací stanice bez zaplacení. Během kontroly policisté zjistili, že auto patří zmizelému Johnu Szycovi. Zadržený mladík pak policii řekl, že mu to auto prodal Gacy. Ten vše vysvětlil tak, že mu Szyc auto prodal těsně předtím než zmizel. Policisté se nejen neobtěžovali kontrolou Gacyho minulosti, ale ani nezkontrolovali doklady o prodeji auta. Zjistili by, že Szycův podpis na ní je padělaný.

15. března 1977 - Jon Prestidge (20 let).

5. července 1977 - Matthew Bowman (19 let).

15. září 1977 - Robert Gilroy (18 let).

25. září 1977 - John Mowery (19 let).

17. října 1977 - Russell Nelson (21 let).

10. listopadu 1977 - Robert Winch (16 let).

18. listopadu 1977 - Tommy Boling (20 let).

9. prosince 1977 - David Talsma (19 let).

30. prosince 1977 - Na autobusové zastávce přinutil Gacy s pistolí v ruce Roberta Donnellyho (19 let), aby nastoupil do jeho auta. Pak ho odvezl do svého domu, kde ho znásilňoval, mučil a opakovaně jej topil ve vaně. Celou dobu ho urážel a posmíval se mu. Robertovo utrpení bylo natolik nesnesitelné, že prosil Gacyho, aby ho zabil. Po několika hodinách mučení Gacy Roberta naložil do svého auta a odvezl ho do města, kde ho propustil. Varoval ho, že pokud někomu něco řekne, tak mu nikdo neuvěří. Robert vše oznámil policii, která Gacyho vyslechla. Ten tvrdil, že Robert mu dobrovolně dělal sexuálního otroka a vše patřilo k jejich hře. Policie Gacymu uvěřila a pustila ho na svobodu.

16. února 1978 - William Kindred (19 let).

22. května 1978 - Mladík jménem Jeffrey Rignall se právě vracel z pololetních prázdnin na Floridě. Rozhodl se, že navštíví New Town, oblíbenou chicagskou čtvrť plnou barů a diskoték. V jednu chvíli u něj zastavil černý Oldsmobile. Jeho řidič se ho nejprve zeptal, kde se tak hezky opálil. Po několika zdvořilostních frázích se ho řidič zeptal, jestli se s ním nechce projet, že by si během projížďky mohli zakouřit marihuanu. Jeffrey rád souhlasil. Po chvilce jízdy ho však neznámý muž napadl a na obličej mu přitiskl hadr namočený v chloroformu. Rignall pak ztratil vědomí. Během jízdy se několikrát probudil, ale útočník ho znovu uspal chloroformem. Když se poté probudil, zjistil, že je v nějakém domě a že před ním stojí onen neznámý muž úplně nahý. Všiml si několika robertků ležících na zemi,  o kterých mu jeho věznitel řekl, že je na něho všechny použije. Během noci ho pak útočník opakovaně znásilňoval, mučil a uspával chloroformem. Druhý den ráno se Jeffrey probudil pod sochou v Lincoln Parku. Okamžitě zamířil do nemocnice, kde strávil následujících 6 dní. Během svého pobytu v nemocnici kontaktoval policii, bohužel však nemohl poskytnout dostatečné množství informací. Sám z útoku vyvázl se silným traumatem, několika odřeninami a popáleninami a trvale poškozenými játry následkem použití příliš velkého množství chloroformu.

20. června 1978 - Timothy O'Rourke (20 let).

4. listopadu 1978 - Frank Landingin (19 let).

24. listopadu 1978 - James Mazzara (21 let).

11. prosince 1978 - Robert Piest (15 let). Když ho jeho matka přijela vyzvednout do lékárny, kde pracoval, bylo jí řečeno, že tu sice není, ale že se brzy vrátí. Chvíli předtím totiž odešel za nějakým mužem, který mu nabídl práci. Když se Robert ani po třech hodinách nevracel, kontaktovala vyděšená matka policii v Des Plaines. Té se brzy podařilo zjistit jméno muže, který Robertovi nabídl přivýdělek: byl to John Wayne Gacy.

 

Zatčení

Gacy byl předvolán na policejní stanici, kde vypověděl, že o zmizení Roberta Piesta nic neví a byl bez dalších průtahů propuštěn. Policisté ale, na rozdíl od svých chicagských kolegů, prošli Gacyho trestní rejstřík a okamžitě zbystřili pozornost. Netrvalo dlouho a získali povolení k domovní prohlídce. Ta byla provedena 13. prosince 1978. Během ní bylo nalezeno několik podezřelých předmětů, např.: několik řidičských průkazů, prsten s monogramem J. A. S., krabičku s marihuanou, několik pilulek, včetně dusitanu amylnatého a Valia, zavírací nůž, několik knih a časopisů s homosexuální tématikou, včetně knihy "Jak mít sex s mladými chlapci", pouta, dřevěné prkno s otvory na obou koncích, pistoli, falešné policejní odznaky, injekční stříkačky, oblečení, které mělo rozhodně menší velikost, než měl Gacy,  silné nylonové lano a účtenku za videokazetu. Policisté zabavili i tři auta, která měl Gacy v garáži. V jednom z nich se našly lidské vlasy, které byly později identifikovány jako vlasy Roberta Piesta. Když vstoupili do sklepa, okamžitě je omráčil silný zápach, který ale přisuzovali špatné kanalizaci pod Gacyho domem. Gacy byl nazítří pozván k dalšímu výslechu, kde ho konfrontovali s věcmi nalezenými u něj doma. Gacy byl vzteky bez sebe a odmítl se dále s policisty bavit bez přítomnosti svého právníka. I poté odmítal odpovídat na otázky a tak byli policisté nuceni jej propustit. Výslechy Gacyho sousedů také k ničemu nevedly, všichni vypověděli, že pan Gacy je velice milý a dobrotivý pán, který chodí bavit nemocné děti do nemocnice a pořádá pro své sousedy opulentní večírky. Jediné, co policisté mohli udělat, bylo zatknout Gacyho za držení marihuany.

Jenže tentokrát už Gacy spravedlnosti neunikl. Na scénu se totiž vrací Jeffrey Rignall, kterého Gacy unesl, omámil chloroformem, mučil ho a opakovaně znásilňoval. Jeffrey si z onoho večera mnoho nepamatoval. Ale jedním si byl jistý. Když se během jízdy autem na chvíli probral sjížděli právě z dálnice. Jeffrey nasedl do auta a čekal u tohoto sjezdu. Po několika hodinách opravdu zahlédl černý Oldsmobile a začal ho sledovat. Auto ho dovedlo až před Gacyho dům. Ringall nelenil a podal na Gacyho trestní oznámení za únos a znásilnění. Na policii se konečně usmálo štěstí. A důkazů přibývalo. Prsten, který našli během domovní prohlídky, patřil jednomu ze zmizelých chlapců, Johnu Szycovi. A účtenka za videokazetu patřila jednomu z kolegů Roberta Piesta, který mu ji dal v den jeho zmizení. Pod tíhou důkazů se Gacy přiznal, že zabil Piesta, ale tvrdil, že to bylo v sebeobraně. Byla nařízena další domovní prohlídka v Gacyho domě, tentokrát mnohem důkladnější. Ani policisté ale nemohli tušit, co je v tomto domě hrůzy čeká. A také zjistili příčinu příšerného zápachu v Gacyho sklepě. Pod podlahou bylo nakonec nalezeno 28 těl mladých chlapců. Další 4 těla pak byla nalezena v řekách Des Plains a Illinois. Gacy později tvrdil, že k tomuto kroku přistoupil proto, že už doma neměl místo, kde by těla pohřbíval. K seznamu obětí (viz výše) je nutno připočítat ještě 6 dalších těl, která nebyla nikdy identifikována. 22. prosince 1978 se Gacy přiznal k vraždám nejméně 30 lidí. Své oběti spoutal, a aby jim zabránil volat o pomoc, nacpal jim do úst kus látky, ponožku nebo jejich vlastní spodní prádlo. Pak je znásilnil a během toho je uškrtil lanem. Přiznal také, že si těla svých obětí ponechával ve své blízkosti, například pod postelí. Teprve pak je zakopal.

 

Soud

Soud s Gacym začal 6. února 1980. Obhajoba se snažila přesvědčit porotu o Gacyho nepříčetnosti, obžaloba zase stavěla na výsleších příbuzných obětí. Vypovídal také Jeffrey Ringall, který se před soudem několikrát rozplakal, propadal záchvatům hysterie a v jednom případě se i pozvracel. Gacy to vše sledoval s netečným výrazem ve tváři. Sám své přiznání několikrát odvolal a tvrdil, že jediné, čím se provinil, bylo to, že provozoval hřbitov bez povolení. 13. března 1980 trvalo porotě 2 hodiny, než vynesla verdikt. Gacy byl uznán příčetným a byl odsouzen k trestu smrti vpravením smrtící injekce. Následně byl převezen do věznice v Menardu. Gacy podal proti rozsudku několik odvolání, ale všechna byla zamítnuta. Ve vězení začal Gacy malovat obrazy. S oblibou maloval klauny, ale namaloval i Sněhurku a sedm trpaslíků nebo portréty jiných sériových vrahů - Eda Geina a Jeffreyho Dahmera. Několik jeho obrazů se prodalo v dražbě za nemalé peníze. Někteří ovšem jeho malby koupili proto, aby je mohli spálit. Jako svou poslední večeři si Gacy dopřál smažené garnáty, kuřecí kyblík z KFC, smažené hranolky a čerstvé jahody. V den jeho popravy se před věznicí shromáždil značný dav, který se chystal oslavit konec zrůdy jménem Gacy. Několik lidí tady dokonce prodávalo trička s Gacyho fotkou. Gacy nikdy neprojevil lítost nad svými činy a jeho poslední věta zněla: "Polibte mi prdel!" Během popravy musela být jedna z injekčních stříkaček vyměněna, takže se exekuce protáhla na 18 minut. John Wayne Gacy byl popraven 10. května 1994 ve Stateville Correctional Center v Crest Hill, stát Illinois.

Rozhovor s Johnem Waynem Gacym naleznete zde.

 

Zdroje: wikipedia.org, CrimeLibrary.com, murderpedia.org

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 19
Celkem: 1050376
Měsíc: 16530
Den: 476