Jdi na obsah Jdi na menu
 


José Antonio Rodriguéz Vega

article preview

"Vrah starých dam"

(Španělsko)

 

Životopis

José Antonio Rodriguéz Vega se narodil 3. prosince 1957 ve městě Santander. Jeho rodina se sotva dala nazvat ideální. O jeho dědečkovi se říkalo, že otrávil svou manželku, jeho otec, matka a starší bratr byli násilní alkoholici. Když bylo Rodriguézovi 8 let, stal se obětí sexuálního obtěžování ze strany 50leté vdovy, která byla přítelkyní jeho matky. Od 12 let se u Rodriguéze začaly projevovat násilné sklony. Vše vyvrcholilo v jeho 18 letech, kdy napadl svého otce, který byl v té době odkázán na invalidní vozík. Rodriguéz jej shodil ze schodů, čímž mu způsobil několik lehčích poranění. Následkem tohoto incidentu, vyhodila matka Rodriguéze z domu. Rodriguéz se poté oženil se svou spolužačkou ze střední školy. Jejich manželství však rozhodně nebylo šťastné a to zejména díky Rodriguézovým častým záchvatům žárlivosti.

Během roku 1977 Rodriguéz napadl 5 mladých žen, z nichž 2 znásilnil. 17. října 1978 byl za tato napadení zatčen. Bez sebemenšího zapírání se přiznal a uvedl, že ženy napadl proto, že se nudil. Rodriguéz byl následně odsouzen ke 28 letům vězení. Tehdejší španělské zákony umožňovaly snížit odsouzencův trest, pokud mu některá z jeho obětí odpustí. Rodriguéz proto písemně kontaktoval své oběti a žádal o jejich odpuštění. A opravdu, 4 z 5 napadených žen se nad ním slitovaly. Díky tomu byl jeho trest snížen na pouhých 8 let. Rok před propuštěním se s ním rozvedla manželka. Rodriguéz byl propuštěn v roce 1986.

Po svém propuštění začal pracovat jako zedník a záhy se znovu oženil, tentokrát s mentálně postiženou ženou. Na první pohled bylo jejich manželství téměř dokonalé. Sousedé Rodriguéze popisovali jako skvělého a pracovitého člověka a přímo ukázkového manžela. Nebyl snad nikdo, kdo by tohoto vždy dobře oblečeného muže neměl rád. Realita však byla úplně jiná. Rodriguéz svou manželku surově bil, mučil a ponižoval.

 

Série vražd

Rodriguézovou první obětí se stala Victoria Rodríguezová Moralesová (61 let), se kterou měl intimní poměr. 15. dubna 1987 ji Rodriguéz těsně po sexu uškrtil. Byla to jediná oběť, kterou Rodriguéz osobně znal.

Rodriguéz se zaměřoval na starší ženy, které několik dní sledoval, aby vypozoroval jejich každodenní rutinu. V domech některých svých obětí rovněž prováděl různé opravy. Díky svému zevnějšku a schopnosti komunikovat si velice rychle získal důvěru svých obětí, které jej ochotně pustily do svých domovů. Jakmile se tak stalo, Rodriguéz svou oběť povalil na zem a začal ji osahávat. Zároveň jim rukou zacpal nos a ústa, díky čemuž se ženy udusily. Rodriguéz je poté svlékl a hladil jejich genitálie. V několika případech své oběti znásilnil násadou od smetáku nebo jiným předmětem. K pohlavnímu styku došlo jen velice zřídka. Rodriguéz pak také kradl svým obětem různé předměty, které shromažďoval jako trofeje. Poté, co z domu ukradl "suvenýr", odnesl tělo své oběti do postele, kde jej opatrně položil a přetáhl přes něj přikrývku. Následně odešel domů, kde znásilnil svou manželku.

Seznam Rodriguézových obětí:

15. dubna 1987 - Victoria Rodríguezová Moralesová (61 let)

13. června 1987 - Simona Salasová Menéndezová (84 let)

6. srpna 1987 - Margarita Gonzálezová Sánchezová (82 let). Rodriguéz ji donutil, aby spolkla svou zubní protézu, následkem čehož se  žena udusila.

17. září 1987 - Josefina Gutiérrez del Anillová (86 let)

30. září 1987 - Manuela Gonzálezová Fernándezová (80 let)

6. října 1987 - Josefina Martínezová (84 let)

31. října 1987 - Natividad Robledová Espinosová (86 let). Tato žena byla velice surově zbita.

18. prosince 1987 - Catalina Fernándezová (93 let)

29. prosince 1987 - María Isabel Fernándezová (82 let)

6. ledna 1988 - María Landazábalová (72 let)

30. ledna 1988 - Carmen Martínezová Gonzálezová (65 let)

11. února 1988 - Engracia Gonzálezová Aranadová (65 let)

23. února 1988 - Josefa Quirósová Llanová (82 let)

16. března 1988 - Florinda Fernándezová Vallicervová (84 let)

2. dubna 1988 - Serena Sotová Arguellesová (85 let)

19. dubna 1988 - Julia Pazová Fernándezová (71 let)

U drtivé většiny těchto žen byly stanoveny přirozené příčiny smrti a to navzdory protestům ze strany jejich příbuzných, kteří poukazovali na to, že na tělech žen jsou zřetelné pohmožděniny.

 

Zatčení a soud

Smrtí poslední ženy se již začala zabývat policie a to poté, co jeden ze zaměstnanců márnice upozornil na fakt, že žena má zřetelné vaginální poranění. Vyšetřovatelům se podařilo zjistit, že paní Pazová si nedávno před svou smretí objednala zpevnění svých vstupních dveří. Provádějící firma následně policii potvrdila, že za tuto práci byl odpovědný Rodriguéz. Následným vyšetřováním bylo navíc zjištěno, že Rodriguéz provedl podobné opravy i u dvou dalších žen, které před nedávnem zemřely. Pozornosti policie rovněž neunikl fakt, že Rodriguéz byl už dříve odsouzen za znásilnění.

19. května 1988 byl Rodriguéz předveden k výslechu. Během něj se naprosto bez emocí přiznal k 9 vraždám. Jako svůj motiv uvedl silnou nenávist ke své matce, která jej v 18 letech vyhodila z domu. Tuto zášť poté přenášel na všechny starší ženy. Během domovní prohlídky v Rodriguézově bytě narazili policisté na zvláštní pokoj, který byl plný osobních věcích zavražděných žen. Policie pořídila záběry tohoto pokoje, které posléze odvysílala v televizi. Následně se ozvalo hned několik lidí, kteří ve vystavených věcech poznali předměty, jenž patřily jejich mrtvým příbuzným. Tím se počet obětí zvýšil na 16. Celkem bylo v pokoji nalezeno asi 40 předmětů, což by mohlo nasvědčovat tomu, že Rodriguéz měl na svědomí ještě mnohem více lidských životů.

Soud byl zahájen v listopadu 1991. Rodriguéz během něj odvolal své přiznání a tvrdil, že všechny ženy zemřely z přirozených příčin. Psychologové jej diagnostikovali jako psychopatickou osobnost s až nepřiměřenými sklony k pořádku a čistotě. V průběhu soudního procesu působil Rodriguéz jako vzorný a bezúhonný občan, který k soudu dorazil vždy slušně oblečen a čerstvě oholen. Zároveň si nesmírně užíval pozornost médií a veřejnosti. Jeho vystupování mu však nebylo nic platné, protože v roce 1992 byl uznán vinným a následně byl odsouzen ke 440 letům vězení. Podle tehdejších španělských zákonů však nemohl být vězněn více než 30 let, proto reálně hrozilo, že bude v roce 2022 propuštěn na svobodu...

K tomu však nikdy nedošlo. 24. října 2002 byl José Antonio Rodriguéz Vega na vězeňském dvoře napaden dvěma vězni, kteří se domnívali, že donáší dozorcům. Útočníci vytáhli nože a zasadili Rodriguézovi celkem 113 bodných ran. Rodriguéz byl na místě mrtev. Bylo mu 44 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, criminalminds.fandom.com, mayhem.net

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1061503
Měsíc: 12179
Den: 498