Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joseph James DeAngelo

article preview

"Golden State Killer"

(USA)

 

Životopis

Joseph James DeAngelo se narodil 8. listopadu 1945 ve městě Bath (stát New York). Jeho otec byl armádní seržant. Krátce po DeAngelově narození se celá rodina přestěhovala do tehdejší SRN, kam byl jeho otec převelen. A právě na základně americké armády v Německu byl DeAngelo ve svých asi 9 letech svědkem toho, jak 2 vojáci znásilňují jeho 7letou sestru. Jeho druhá sestra později přišla s tvrzením, že DeAngelo byl už od nejútlejšího dětství zneužíván jejich otcem.

Po několika letech v Německu se rodina vrátila zpět do USA, konkrétně do Sacramenta v Kalifornii. V roce 1964 DeAngelo úspěšně absolvoval střední školu v Rancho Cordova. Někteří svědci potvrdili, že se DeAngelo v době svého dospívání dopustil několika vloupání, údajně byl i mimořádně krutý vůči zvířatům, která mučil a zabíjel.  Ve stejném roce, kdy ukončil studium na střední škole, vstoupil do řad námořnictva. Odtamtud odešel v roce 1968.

DeAngelo poté úspěšně absolvoval vysokou školu v Rockinu, kde získal akademický titul z policejních věd. V roce 1971 pak získal bakalářský titul v oboru trestního soudnictví. Následně úspěšně absolvoval policejní výcvik v Roseville.

Od května 1970 byl DeAngelo zasnoubený se svou bývalou spolužačkou z vysoké školy jménem Bonnie Jean Colwellová. Postupem času se však DeAngelo ke své snoubence začal choval násilně, což mělo za následek to, že Bonnie neustále odkládala datum svatby. Poslední kapkou pro ni byl moment, kdy na ni DeAngelo vytáhl pistoli a snažil se ji donutit, aby si ho konečně vzala. Bonnie hned následující den odvolala zasnoubení a následně se s DeAngelem rozešla.

V květnu 1973 DeAngelo vstoupil do řad policejního sboru ve městě Exeter. Mezi svými kolegy byl poměrně neoblíbený. DeAngelo byl samotář, který se ostatních stranil, není vyloučeno ani to, že na své kolegy donášel nadřízeným.

V listopadu 1973 se DeAngelo konečně oženil. Jeho manželkou se stala Sharon Marie Huddleová. Manželé se nakonec přestěhovali do Citrus Heights, kde se jim postupně narodily 3 dcery.

 

Série útoků a vražd

19. března 1974 začala DeAngelova série vloupání do domů v okolí města Visalia. Je možné, že spáchal i několik vloupání o něco dříve, dokázat to však nelze. Až do roku 1976 se DeAngelo vloupal minimálně do 120 domů. Všechna vloupání si byla velice podobná. DeAngelo si z domu odnášel věci minimální hodnoty (v případě prvního vloupání ukradl pokladničku s 50 dolary). Větší množství peněž nebo hodnotné šperky nechával bez povšimnutí. Je však také pravda, že během této doby ukradl i 6 střelných zbraní a větší množství munice. DeAngelo během svého pobytu v domě nastražil před vstupní dveře několik kusů nádobí, aby byl včas varován, kdyby se někdo vrátil předčasně domů. Vždy používal rukavice, aby po sobě nezanechal otisky prstů. V několika případech rovněž zdemoloval vybavení domu nebo rozházel po zemi dámské spodní prádlo, které našel v domě. DeAngelo byl schopen spáchat několik vloupání v jediný den. 30. listopadu 1974 zvládl "navštívit" 12 domů. Jistě není bez zajímavosti, že většinu těchto zločinů poté sám pomáhal vyšetřovat.

11. září 1975 - Když se Claude Snelling (45 let) asi v 02:00 ráno vzbudil, uslyšel podivné zvuky vycházející z garáže. Rozeběhl se tedy dolů po schodech a otevřel dveře do garáže. V tu chvíli uviděl, jak se jakýsi muž s lyžařskou maskou na hlavě pokouší odtáhnout z domu jeho 16letou dceru. Muž okamžitě vytáhl pistoli a dvakrát na pana Snellinga vystřelil. Claude se zapotácel, udělal několik kroků nazpět a padl k zemi. Vetřelec pustil vyděšenou dívku a utekl otevřenými dveřmi pryč. Ve spěchu zapomněl i na jízdní kolo, které měl připravené v nedalekém křoví. Claude Snelling nakonec svým zraněním podlehl. Jednalo se o první DeAngelovu vraždu.

12. prosince 1975 byl DeAngelo málem dopaden. V noci se s lyžařskou maskou na hlavě vloupal do domu na 1505 W. Kaweah Avenue. Celou dobu jej však pozoroval policista na obchůzce. V momentě, kdy DeAngelo přelezl plot, policista vyrazil k domu a o několik sekund později už držel překvapeného DeAngela v šachu namířenou pistolí. DeAngelo se z překvapení velice brzo vzpamatoval. Předstíral sice, že se vzdává, přitom však levou rukou vytáhl pistoli a na policistu vystřelil. Trefil sice pouze jeho svítilnu, ale i to DeAngelovi stačilo k tomu, aby následně zmizel ve tmě. Přivolané policejní posily poté nalezly pouze otisky jeho bot.

Série těchto vloupání skončila v srpnu 1976, kdy se DeAngelo i se svou rodinou přestěhoval do města Auburn. Začala tím však série znásilnění, která trvala až do roku 1979. Ke všem útokům došlo východně od Sacramenta. DeAngelo nejprve vnikal do domů, o kterých věděl, že jsou obývány osamělými ženami. Ty poté znásilnil. Několikrát jen těsně unikl dopadení, v jednom případě postřelil jakéhosi mladíka, který jej pronásledoval.

Od 2. dubna 1977 však svůj postup změnil. Od této chvíle cíleně útočil na páry. V noci se vloupal do domu a probudil spící pár, kterému začal vyhrožovat pistolí. Žena poté musela svázat svého přítele či manžela. Následně byla sama svázána útočníkem. Svázaný muž si musel lehnout na břicho a DeAngelo na jeho záda položil několik kusů nádobí. Poté dodal: "Pokud uslyším, že ses pohnul, zabiju tebe i tu děvku!" Pak DeAngelo odtáhl ženu do obývacího pokoje, kde ji znásilnil, často i opakovaně. To však ještě nebyl konec. DeAngelo následně prohledal celý dům, ve snaze najít jakoukoliv drobnost, která by mu sloužila jako trofej. Rovněž snědl jídlo, které bylo v domě a dopřál si pivo (pokud tedy nějaké našel). V mnoha případech se v domě zdržel i několik hodin. V průběhu celé této doby se vracel ke svázané ženě a opakovaně ji znásilňoval. Jedna z jeho obětí uvedla, že ji DeAngelo oslovoval "Bonnie", což mělo zřejmě souvislost s jeho bývalou snoubenkou.

V prosinci 1977 obdržela redakce novin The Sacramento Bee podivnou básničku od pisatele, který o sobě tvrdil, že je pachatelem série znásilnění. Naprosto stejnou básničku obdržela i kancelář starosty Sacramenta a televizní stanice KVIE.

18. března 1977 DeAngelo třikrát zatelefonoval na policejní stanici v Sacramentu. Během prvních dvou telefonátů se pouze smál, v případě posledního hovoru řekl: "Já jsem ten, kdo páchá ty znásilnění. A vy mě nikdy nezastavíte!"

2. prosince 1977 znovu zavolal na policejní stanici. Do telefonu řekl: "Já jsem ten znásilňovač a vy mě nechytíte, vy tupí sráči! Dneska si zase zašukám a vy s tím nic neuděláte!" Faktem je, že během následující noci opravdu došlo k dalšímu znásilnění.

Už 10. prosince 1977 se DeAngelo ozval znovu, když zatelefonoval na policejní stanici s tím, že se v noci chystá udeřil na Watt Avenue. Policie zesílila hlídky v této oblasti a opravdu, v 02:30 ráno jeden ze strážníků narazil na podezřelého maskovaného muže poblíž mostu na Watt Avenue. Začal jej pronásledovat, muž však naskočil na připravené kolo a ujel.

Na Vánoce 1977 DeAngelo zatelefonoval ženě, kterou o několik dní dříve napadl a znásilnil. Vyděšené ženě řekl: "To jsem zase já. Přeju ti veselé Vánoce!" Pak hovor ukončil.

2. ledna 1978 DeAngelo telefonicky kontaktoval ženu, která se stala jeho první obětí znásilnění. Když žena zvedla telefon, na druhé straně se ozvalo: "Zabiju tě... zabiju tě... zabiju tě... Děvko... děvko... děvko... Ty vyjebaná kurvo!"

O pouhé 4 dny později zavolal na telefonní linku poradenského centra muž, který se přihlásil k sérii znásilnění. Poté do telefonu řekl: "Mám problém a potřebuju pomoc. Už to nechci udělat znovu." Po chvíli dodal: "Je mi jasné, že se tento hovor snažíte vysledovat." Muž poté hovor ukončil.

2. února 1978 spáchal DeAngelo další vraždu. Manželé Brian a Katie Maggioreovi byli zastřeleni, když venčili svého psa nedaleko Rancho Cordova.

9. prosince 1978 policisté nalezli 3 listy papíru nedaleko místa, kde v noci jednoho z útoků několik svědků vidělo podezřele vypadající auto. Na jednom z nich byla esej o Georgovi Armstrongu Custerovi. Na druhém papíru se pisatel svěřoval se svými pocity ponížení, které zažíval na základní škole. Na třetím listu byla nakreslena mapa něčeho, co na první pohled vypadalo jako typické americké předměstí. Na zadní straně bylo napsáno: "Trest". I přes veškerou snahu policistů se nikdy nepodařilo zjistit, jakou oblast má tato mapa zobrazovat.

V červenci 1979 byl DeAngelo přistižen při krádeži v obchodě. Nejen že byl odsouzen k 6měsíčnímu podmínečnému trestu, ale v říjnu byl také propuštěn z řad policie. Když opouštěl policejní stanici, slíbil, že se pomstí. Dcera jednoho z jeho nadřízených poté několik dní pozorovala podezřelého maskovaného muže, který se potuloval kolem jejich domu. V jednom případě přistoupil k oknu a prohlížel si její pokoj. Pokaždé, když si uvědomil, že je pozorován, vzal nohy na ramena. Po několika dnech muž zmizel a už se nikdy nevrátil.

S koncem DeAngelovy policejní kariéry, skončila i série znásilnění. Během 3 let v té době neznámý pachatel znásilnil minimálně 50 žen...

DeAngelo se poté přestěhoval do Jižní Kalifornie. Začala tím nejděsivější kapitola jeho zločinecké kariéry...

1. října 1979 - DeAngelo se vloupal do domu na Queen Ann Lane ve městě Goleta. Uvnitř narazil na pár, který začal ohrožovat pistolí. DeAngelo oba svázal a na chvíli odešel. Na odchodu si sám pro sebe zašeptal: "Oba je zabiju." Když to dvojice zaslechla, zuřivě se snažila uvolnit se, což se jí částečně povedlo. Žena navíc začala křičet. DeAngelo si uvědomil, že je zle. Naskočil proto na připravené kolo a ujel.

30. prosince 1979 - Ve svém domě v Goletě byli zavražděni Robert Offerman (44 let) a jeho přítelkyně Debra Manningová (35 let). Oba byli svázáni, ale Robertovi se podařilo rozvázat uzel a zaútočit na pachatele. Ten jej však zastřelil, stejný osud pak potkal i Debru. Vrah se poté vloupal do sousedního domu, kde ukradl kolo. Na něm následně ujel pryč.

13. března 1980 - V tento den byli zavražděni manželé Charlene (33 let) a Lyman (43 let) Smithovi. K útoku došlo v jejich domě ve městě Ventura. Oba byli svázáni a následně ubiti polenem, které vrah našel u krbu. Charlene byla před vraždou znásilněna. Vyšetřovatelé si všimli, že vrah při svazování obětí používá naprosto stejný uzel jako pachatel nedávné série znásilnění.

19. srpna 1980 - V domě v Dana Point byla nalezena těla manželů Keitha (24 let) a Patrice (27 let) Harringtonových. I v tomto případě byli oba svázáni. Vrah poté Patrice znásilnil a následně oba ubil k smrti.

6. února 1981 - Vražda Manuely Witthuhnové (28 let). K té došlo v jejím domě ve městě Irvine. I tato žena byla nejprve svázána a následně znásilněna. DeAngelo ji poté ubil k smrti. Na zadním dvorku byla nalezena Manuelina televize. DeAngelo se tím pravděpodobně snažil policii přesvědčit, že se jednalo o loupežnou vraždu.

27. července 1981 - V domě Cheri Domingové (35 let) ve městě Goleta došlo k dalšímu útoku. V tu dobu byl v domě také její přítel Gregory Sanchez (27 let). Ten se rozhodl klást odpor. Jediným výsledkem však bylo to, že jej útočník střelil do tváře a poté jej lopatou ubil k smrti. Pak už následoval klasický scénář: Cheri byla svázána, znásilněna a nakonec ubita k smrti. Vrah se ještě vrátil ke Gregoryho tělu a přikryl jeho tvář oblečením, které našel v domě.

V roce 1982 se DeAngelo rozpomněl na sérii znásilnění a rozhodl se zatelefonovat jedné ze svých obětí. Té do telefonu vyhrožoval, že se vrátí a znovu ji znásilní.

4. května 1986 - Janelle Cruzová (18 let) byla zavražděna v domě jejích rodičů ve městě Irvine. Janelle byla nejprve znásilněna a následně ubita hasákem. K útoku došlo v době, kdy její rodiče byli na dovolené v Mexiku.

V roce 1991 DeAngelo telefonicky kontaktoval ženu, kterou dříve znásilnil. Ženě se podařilo telefonát nahrát. V pozadí byly zřetelně slyšet dětské hlasy, což policii vedlo k tomu, že pachatel je patrně otcem od rodiny.

 

Zatčení a soud

Od roku 1990 pracoval DeAngelo jako mechanik v Roseville. Tuto profesi vykonával až do svého odchodu do důchodu v roce 2017. V roce 1991 od něj odešla manželka a od té doby žil DeAngelo s jednou ze svých dcer a jednou vnučkou.

V roce 1996 byl zatčen poté, co odjel z čerpací stanice bez zaplacení. Nakonec však bylo obvinění staženo a DeAngelo byl propuštěn bez jakéhokoliv trestu.

V roce 2001 testy DNA definitivně potvrdily, že znásilňovač ze Sacramenta a "Golden State Killer", jsou jedna a tatáž osoba. Tuto informaci policisté uvolnili do tisku. Když si tuto zprávu přečetl DeAngelo, rozhodl se připomenout se ještě jednou. 6. dubna 2001 zatelefonoval jedné z obětí znásilnění. Vyděšené ženy se zeptal: "Pamatuješ si na naše krásné hrátky?"

Vyšetřovatelé měli sice k dispozici vzorek vrahovy DNA, ten se však neshodoval s žádným vzorkem v jejich databázi. Na začátku roku 2018 se tedy rozhodli vraha dopadnout pomocí genealogie. Na webové stránce gedmatch.com se jim podařilo nalézt 26 rodin, jejichž DNA se alespoň částečně shodovala s tou vrahovou. Po téměř 4 měsících, kdy postupně eliminovali podezřelé na základě jejich věku, pohlaví a bydliště, zůstal pouze jediný podezřelý: Joseph James DeAngelo.

4. dubna 2018 se policistům podařilo získat DeAngelovu DNA z kliky jeho auta. Testy ukázaly 100% shodu se vzorkem vrahovy DNA. Druhý vzorek byl poté získán z DeAngelových odpadků. I ten se shodoval s DNA pachatele.

DeAngelo byl zatčen 24. dubna 2018. Po svém zatčení tvrdil, že vraždy má na svědomí jeho alter ego, kterému říkal "Jerry". Podle DeAngelova tvrzení, se mu toto alter ego nakonec podařilo potlačit, díky čemuž přestal vraždit.

Policisté vyslechli i DeAngelovy sousedy a rodinu. Všichni uváděli, že DeAngelo má velice výbušnou povahu. Jeden ze sousedů policii řekl, že mu jednou DeAngelo po telefonu vyhrožoval zabitím, pokud si nezklidní svého psa, který neustále štěkal. Jeho švagr zase uvedl, že v době, kdy docházelo ke znásilněním v okolí Sacramenta, DeAngelo na toto téma velice rád a dlouze hovořil. Občas mu ukazoval různé náušnice, knoflíky a jiné cetky. Nikdy mu neřekl, co jsou tyto věci zač, ale pravděpodobně se jednalo o DeAngelovy trofeje. Údajně se také rád díval na obzvlášť brutální hororové filmy.

Jen několik týdnů po DeAngelově zatčení zažádala jeho manželka o rozvod. Manželé byli rozvedeni o rok později.

Zločiny vloupání a znásilnění byly již promlčené, a tak byl nakonec DeAngelo obviněn "pouze" ze 13 vražd spáchaných v letech 1975 - 1986. 4. března 2020 DeAngelo souhlasil s tím, že se ke všem vraždám dozná výměnou za to, že státní zástupce nebude požadovat trest smrti. 21. srpna 2020 tak byl DeAngelo za 13 vražd odsouzen k doživotnímu trestu bez možnosti podmínečného propuštění. Na závěr soudního procesu DeAngelo promluvil směrem k rodinným příslušníkům obětí: "Pozorně jsem poslouchal vše, co jste řekli u soudu. Vaše slova byla plná bolesti a smutku. Je mi velice líto, že jsem Vám způsobil tuto bolest."

Joseph James DeAngelo je v současné době v Kalifornské státní věznici v Corcoranu, kde si odpykává svůj doživotní trest.

 

Zdroje: wikipedia.org, criminalminds.fandom.com

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 10
Celkem: 1060834
Měsíc: 12116
Den: 467