Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joseph L. Taborsky

article preview

"Vzteklý pes"

(USA)

 

Narodil se 23. března 1924 v Hartfordu v Connecticutu. O jeho osobním životě se na veřejnost nedostalo prakticky nic. 23. března 1950 (na své 26. narozeniny) Taborsky společně se svým bratrem Albertem přepadl obchod s lihovinami ve West Hartfordu. Během loupeže Taborsky zamířil pistolí na majitele obchodu Louise Wolfsona a střelil ho do obličeje. Muž zranění na místě podlehl. Netrvalo dlouho a dvojice byla dopadena. Albert s policií ochotně spolupracoval a u soudu svědčil proti Taborskymu. Výměnou za to byl odsouzen pouze k doživotnímu trestu. Zato Taborsky byl za vraždu odsouzen k trestu smrti, i když vinu vehementně popíral. Během pobytu ve vězení byl ovšem jeho bratr Albert diagnostikován jako šílenec a poslán do blázince. Taborsky toho využil a zažádal o nový proces. Taborskemu bylo vyhověno a protože korunní svědek obžaloby byl prohlášen za nesvéprávného blázna, byl omilostněn a v roce 1955 propuštěn na svobodu.

Ze začátku to vypadalo, že ho čtyřletý pobyt v cele smrti napravil. Sám Taborsky po propuštění řekl: "Nemůžete bojovat se zákonem. Odteď už nedostanu ani lístek za špatné parkování." Toto předsevzetí mu ovšem dlouho nevydrželo. Velice brzy se dal dohromady s dalším kriminálníkem Arthurem "Karbanátkem" Culombem (tehdy 33 let). Společně pak provedli několik velice brutálních přepadení, během kterých neváhali vraždit. Pro tuto sérii zločinů se vžilo pojmenování "Vraždy Vzteklého psa."

15. prosince 1956 - dvojice přepadla čerpací stanici v New Britain v Connecticutu. Během loupeže Taborsky donutil majitele obchodu Edwarda Kurpiewskiho a náhodného zákazníka Daniela Janowskiho (30 let), aby si klekli na kolena. Pak je bez zaváhání střelil zezadu do hlavy. Svědkem této popravy byl starý manželský pár. Taborsky začal bít oba manžele tak brutálně, že upadli do bezvědomí. V tu chvíli si všiml, že vše vidí jejich teprve tříletá vnučka. Přikázal Culombemu, aby děvče zastřelil. To holčičce zachránilo život. Culombe totiž dívku schoval pod pult, přikázal jí, aby byla zticha a vystřelil do země. Taborsky si myslel, že je děvče po smrti, pochválil svého parťáka a společně opustili místo činu.

26. prosince 1956 - Taborsky a Culombe přepadli obchod s lihovinami v East Hartfordu. Majitele obchodu Samuela Cohna (65 let) střelili do hrudi. Muž byl na místě mrtev.

5. ledna 1957 - další přepadení, tentokrát si jako cíl vybrali obuvnictví v North Havenu. Dvojice nejprve bez mrknutí oka doslova popraví střelou do hlavy majitele obchodu manžele Bernarda a Ruth Speyerovi a pak si odtamtud odnáší pouhých 50 dolarů.

10. února 1957 - jejich posledním cílem se stala lékárna ve Wartfordu. Během přepadení je zastřelen lékárník John Rosenthal (68 let). Taborsky ho před odchodem střelil do hrudníku.

Během svých loupeží dvojice několikrát brutálně zbila přítomné svědky, všem se však podařilo přežít. Situace dospěla tak daleko, že v Connecticutu na počátku roku 1957 zavírali někteří majitelé své obchody už mezi 20:00 a 23:00 hod., aby se vyhnuli řádění "Vzteklého psa".

23. února 1957 se policii podařilo dopadnout Culombeho. Ten se ochotně ke všemu přiznal, udal Taborskyho a navíc ho označil za hlavního viníka a vůdce jejich dvoučlenného gangu (což vzhledem ke Culombeho velmi nízkému IQ byla zřejmě pravda). Taborsky byl zatčen jen o pár dní později. Již 1. března se Taborsky doznal ke všem vraždám "Vzteklého psa". Soud tak měl tentokrát poměrně jednoduchou úlohu. Culombe byl vzhledem ke svému nízkému intelektu, spolupráci s policií a svědectví malé holčičky, které de facto zachránil život, odsouzen k doživotnímu vězení. Taborsky s podobnou shovívavostí počítat nemohl. 27. června 1957 byl odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle. Stal se tak jediným zločincem v historii státu Connecticut, který byl dvakrát odsouzen k trestu smrti za dva rozdílné zločiny. Těsně před svou popravou se ještě doznal k vraždě Louise Wolfsona v roce 1950. Jospeh L. Taborsky byl popraven na elektrickém křesle 17. května 1960 ve věku 36 let. Stal se tak v Connecticutu na dlouhou dobu posledním popraveným vězněm. A to až do roku 2005, kdy byl popraven jiný sériový vrah Michael Ross. Taborsky své tělo odkázal lékařské fakultě v Yale. Jeho popel byl následně pohřben na zahradě Christ Church Cathedral. 

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1066858
Měsíc: 11432
Den: 370