Jdi na obsah Jdi na menu
 


Joseph Martin Danks

article preview

"Koreatown Slasher"

(USA)

 

Danks se narodil 27. června 1962 v Bay City v Michiganu. Jeho matka byla alkoholička, která svou zálibu v pití neomezila ani v době těhotenství, což mělo za následek to, že se Danks narodil o 2 měsíce dříve. Díky této skutečnosti prožil první 4 týdny svého života v inkubátoru. Jeho otec se jmenoval Edward White. Byl sice úspěšným podnikatelem, na druhou stranu se jednalo o drogově závislého alkoholika. Danksově matce vadil dětský pláč, tvrdila, že je kvůli němu v neustálém stresu. Dělala tak vše pro to, aby jej nemusela poslouchat. Minimálně dvakrát našla jejich hospodyně malého Dankse zavřeného ve skříni. Podle některých svědectví mu dokonce oba rodiče dávali sedativa, aby je jejich dítě nerušilo při bujarých večírcích. Nebylo údajně výjimkou, když malý Danks pod vlivem sedativ prospal celý den.

V roce 1964 White zbil Danksovu matku tak brutálně, že jí zlomil nos. Ona následně sebrala dítě a definitivně odešla. V roce 1966 se Danksova matka provdala za Leroye Dankse, který malého Josepha přijal za svého. Poté, co se rodina několikrát přestěhovala, se manželé v prosinci 1970 rozvedli. Danksova matka se následně znovu provdala. V roce 1976 se Danks s matkou a nevlastním otcem vrátili do Bay City. White mezitím zkrachoval, prohrál v kartách i svůj dům a musel bydlet v přívěsu. Danks s ním i se svými nevlastními sourozenci trávil spoustu času, díky čemuž získal své první zkušenosti s drogami a se zločinem (White i jeho synové si vydělávali drobnými krádežemi).

V roce 1977 se stal Danks účastníkem dopravní nehody, při které si poranil hlavu. Po fyzické stránce se sice poměrně rychle zotavil, po propuštění z nemocnice však začal vykazovat známky duševní poruchy. V roce 1978 byl během své dovolené v Mexiku poprvé zatčen, v tomto případě za držení drog. Vyvázl však pouze s pokutou. Když se o tom doslechl jeho biologický otec, zakázal Danksovi vstup do jejich přívěsu.

Danksův psychický stav se povážlivě zhoršil. Stal se z něj silný hypochondr, navíc začal trpět bludy o tom, že ho někdo neustále pozoruje. Často zkratoval elektřinu v domě svého nevlastního otce, protože tvrdil, že je sledován skrz televizi. Svou rodinu obviňoval z toho, že se jej snaží otrávit, proto odmítal jíst jídlo připravené jeho matkou. Rovněž tvrdil, že s ním mluví jeho mrtví prarodiče. Jakoukoliv lékařskou péči však zarputile odmítal. Zaměstnání si nehledal, protože tvrdil, že jeho matka tajně tiskne peníze a může ho živit.

V následujících několika letech se Danks potuloval nazdařbůh po sousedních státech. V roce 1982 byl zatčen v New Jersey, když se v roztrhaném oblečení potuloval po jedné z místních základních škol. Když se vrátil zpět do Michiganu, spáchal několik drobných krádeží. Následně byl umístěn do psychiatrické léčebny, ze které po pouhých 2 týdnech utekl. Jeho pobyt na svobodě však netrval dlouho. Po pár dnech byl chycen na Floridě a okamžitě poslán zpět do blázince. Z něj byl propuštěn na začátku roku 1984. Poté sice získal práci jako řidič kamionu, už o rok později se však jeho psychický stav opět zhoršil. Odmítal jíst jinde než v kabině kamionu a navíc začal prohlašovat, že jej pronásleduje jakási neznámá bytost. V červnu 1986 byl znovu zatčen, když se procházel po ulicích s upilovanou brokovnicí v ruce. Po svém zatčení se navíc přiznal ke spáchání krádeže. Během pobytu ve vazbě se u něj poprvé projevila posedlost čistotou, když byl schopen svou celu uklízet i několikrát za den. Za spáchanou krádež byl Danks nakonec odsouzen k 5 letům podmínečného trestu. Když byl propuštěn, opustil Michigan a zamířil do Los Angeles.

Ve stejnou dobu v Los Angeles a jeho okolí začala série útoků na místní bezdomovce. O Vánocích 1985 spáchal Danks svou první vraždu. Jeho obětí se stal Edwin Trujillo ze Santa Monicy. Danks jej ubodal poté, kdy ho odmítli vpustit do místního centra pro bezdomovce. Danks si pak svůj vztek vybil na prvním bezdomovci, kterého potkal. 6. ledna 1986 byl ubodán Christopher Michael Forsblade (40 let). K jeho vraždě došlo na Vermont Avenue. Patolog ve své zprávě uvedl, že bodná poranění byla způsobena nožem a že vrah při nich použil značnou sílu. 14. ledna na South Menlo Avenue došlo k další vraždě. Obětí se stal Isaac Davis (58 let). O pouhé 3 hodiny později byl na West 9th Street zavražděn John Charles Coble (55 let). Oba tito muži byli ubodáni nožem. Už 16. ledna byl ubodán další bezdomovec, jehož identita je dodnes neznámá. Podle patologa se jednalo o muže ve věku asi 43 let. Hned druhý den byl na South Kenmore Avenue napaden Almond Lord (64 let). Ten se však útočníkovi dokázal ubránit a nakonec jej zahnal na útěk. 20. ledna 1986 byl na Manhattan Place pobodán James Lyons (58 let). I přes několik bodných poranění se tomuto muži podařilo přežít.

Pouhých pár hodin po svém posledním útoku zavraždil Danks dalšího bezdomovce. Na South Western Avenue se jeho obětí stal přibližně 50letý muž, jehož identita je také neznámá. Svědkem útoku byl jeden náhodný kolemjdoucí, který začal Dankse pronásledovat. Jiný muž zavolal policii, která nakonec Dankse zahnala do slepé uličky. Danks pochopil, že je konec. Nejprve se pokusil zbavit se svého nože tím, že jej zabalil do novin a hodil do nedalekého kontejneru. Poté se vzdal. Jeho snaha zbavit se svého nože byla marná, protože vražedná zbraň byla policisty velice rychle nalezena. U soudu byl poté tento nůž použit jako jeden z hlavních důkazů.

Na policejní stanici se Danks okamžitě přiznal ke všem 6 vraždám. Uvedl, že cítil nenávist k bezdomovcům, které označoval za "špinavé, odporné vandráky". Po umístění do cely se jeho psychický stav opět zhoršil. Tvrdil, že je s ním v cele herec Burt Reynolds a obviňoval dozorce, že mu vymývají mozek prostřednictvím zvláštních signálů vycházejících z bezpečnostních kamer. Odmítal jíst, protože byl přesvědčen, že se jej dozorci pokoušejí otrávit. Jindy zase tvrdil, že mu do jídla kálejí celebrity. I tentokrát udržoval svou celu v naprosté čistotě, on sám si čistil zuby až 10x denně. Během soudního přelíčení napadl svého vlastního právníka, kterého pobodal zaostřeným kartáčkem na zuby. Muž utrpěl pouze povrchová poranění, Danksovi však musel být přidělen nový advokát.

Soud přihlédl k faktu, že se Danks ke svým zločinům přiznal a 23. prosince 1988 jej odsoudil k doživotnímu vězení s možností podmínečného propuštění po 156 letech. Těsně po vynesení rozsudku musel být Danks převezen do vězeňské nemocnice, kde mu byla diagnostikována paranoidní schizofrenie a disociální porucha osobnosti. Když se jeho psychický stav přece jen zlepšil, byl v roce 1990 převezen do věznice v Tehachapi.

21. září 1990 Danks zavraždil Waltera Holta (67 let), který s ním sdílel celu. Danks si počkal, až spoluvězeň usne a poté jej uškrtil svou přikrývkou. Důvod této vraždy byl jednoduchý - Danks se o svou celu nechtěl s nikým dělit. Zároveň tvrdil, že mu tuto vraždu nařídil Bůh.

Od této chvíle patřil Danks mezi nejproblematičtější vězně. Dozorci v jeho cele neustále nacházeli ukryté vlastnoručně vyrobené zbraně. 23. ledna 1992 napadl Danks jiného vězně jménem Renaldo Navarez, kterého bodl do hlavy kusem kovu. Napadený se ze svých poranění zotavil. O pouhé 3 dny později založil Danks ve své cele požár, když podpálil staré noviny. 12. července 1992 napadl dozorce Davida Goodmana, kterému chrstl do obličeje horkou kávu.

V roce 1993 začal soud, u kterého Danks čelil obvinění z vraždy Waltera Holta. Jeho chování se však nijak nezměnilo. I tentokrát napadl svého obhájce, jehož pobodal kusem drátu, který se mu podařilo propašovat do soudní síně. Poté chtěl zaútočit i na soudce, stráže ho však stačily včas zpacifikovat. Právník vyvázl jen s lehkým poraněním. U soudu Danks tvrdil, že dělal jen boží práci, a proto necítí žádné výčitky svědomí. Zároveň vyhrožoval zabitím soudci, porotě i žalobci. Možná i proto byl nakonec 2. dubna 1993 uznán vinným a odsouzen k trestu smrti.

Danks byl poté převezen do cely smrti v San Quentinu. Zde si neustále stěžoval na hluk, který způsobují obrovská hejna krys, která však viděl pouze on. Rovněž začal trpět nespavostí, pročež celé noci vyluzoval odporné skřeky, které budily ostatní vězně. Několikrát napadl dozorce, některé z nich dokonce pomočil.

Až do dnešních dnů se Danks odvolává proti rozsudku. 13. září 2019 navíc guvernér státu Kalifornie uvalil moratorium na trest smrti. Joseph Martin Danks tak nadále zůstává v cele smrti v San Quentinu.

 

Zdroje: wikipedia.org, Los Angeles Time

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1060123
Měsíc: 12192
Den: 312