Jdi na obsah Jdi na menu
 


Juan David Ortiz

article preview

(USA)

 

Ortiz vedl na první pohled naprosto vzorný život. Úspěšně absolvoval American Military University a St. Mary's University v Texasu. Poměrně dlouhou dobu sloužil u námořnictva, včetně služby v Iráku. V době svého zatčení pracoval již desátým rokem u pohraniční stráže ve městě Laredo u hranic s Mexikem. Byl považován za vzorného člena pohraniční stráže, jeho kolegové ho popisovali jako kariéristu. Nikdy neměl žádný kázeňský přestupek, natož záznam v trestním rejstříku. Byl ženatý a měl tři děti. Ani následný rozvod nemohl změnit to, že byl vnímán jako člověk, který vše obětoval službě vlasti.

3. září 2018 - Kousek za městem Laredo je u příjezdové cesty nalezeno tělo prostitutky Melissy Ramirezové (29 let) s prostřelenou hlavou. Její matka později vypověděla, že viděla, jak Melissa nastupuje do černého náklaďáku. Ortizovo auto byl však bílý Dodge Ram, z čehož plyne, že toto svědectví nebylo pravdivé. Bohužel se ale velice rychle rozšířilo mezi ostatní prostitutkami i po celém městě. Ty potom věřily, že jim nebezpečí hrozí jen od mužů v černém nákladním autě...

13. září 2018 - Další obětí se stane prostitutka Claudine Anne Lueraová (42 let), blízká kamarádka první oběti. Už několik dní před svou smrtí Claudine tvrdí, že ví, kdo zabil Melissu a že je teď na řadě ona. Mimochodem je fakt, že jak Melissa, tak i Cluadine Ortize osobně znaly. Pokud ale opravdu věděla, že je vrahem Ortiz, proč nakonec nasedla do jeho auta? Sám Ortiz později vypověděl, že během cesty se ho začala na Melissu vyptávat a dokonce mu řekla, že ho s ní viděla. To Ortize natolik rozčílilo, že zastavil auto kousek za městem a řekl Claudine, aby si vystoupila. Když to žena udělala, několikrát ji střelil do hlavy a odjel zpět do Lareda. Zní až neuvěřitelně, že Claudine se ještě dokázala doplazit kousek po cestě, kde ji uviděl řidič kamionu. Ten ji odvezl do nemocnice, kde však Claudine po 5 hodinách zemřela.

15. září 2018 - Ortiz nabere do svého auta prostitutku Eriku Peñaovou. Tu moc dobře zná a údajně jí je už nějakou dobu posedlý a neustále o ní mluví. Společně jedou k němu domů, kde Ortiz využije Eričiných "služeb". Když ji však veze zpět do města, Erika se zmíní o své kamarádce Melisse Ramirezové, která byla nedávno zavražděna. Ortiz na ni namíří pistoli a druhou rukou z ní doslova strhne košili. Pak na chvíli zaváhá. Toho Erika využije, otevře dveře od auta a jen v podprsence utíká směrem k benzinové pumpě. Tady narazí na policistu, který zrovna doplňuje nádrž služebního vozu. Erika začne křičet: "Chce mě zabít, chce mě zabít!" Policista ji posadí do služebního auta a vyrazí hledat útočníkův pick-up. To tam však už není. Erika na policii uvede celé jméno útočníka a dovede policisty i k jeho domu. Ten je úplně prázdný, policisté najdou jen Ortizovu útočnou pušku a brokovnici. Chybí však jeho služební zbraň. Po Ortizovi je okamžitě vyhlášeno pátrání.

Jemu to však nezabrání v tom, aby ve svém vražedném řádění pokračoval. Jen pár hodin poté, co se jeho poslední oběti podařilo uniknout, nabere Ortiz do auta další prostitutku, Griseldu Aliciu Hernandez Cantuovou (35 let). Tentokrát ji zavezl jen za hranice města. Tam do ní vypálil několik ran z pistole. Protože však byla Griselda stále naživu, Ortiz ji "pro jistotu" ubil blíže nespecifikovaným předmětem. Pak se Ortiz s ledovým klidem vrátil zpět do Lareda.

Bohužel to ještě nebylo vše. Bylo stále 15. září 2018, když si Ortiz připsal na své konto další oběť. Stala se jí prostitutka Humberto Enriquez Ortizová (pouhá shoda jmen), které bylo 28 let. Ortiz ji odvezl za město k železniční trati, kde ji zastřelil. Žena, která byla známá pod přezdívkou Janelle, se údajně svému vrahovi podívala do tváře a řekla: "Když to musíš udělat, tak to teda udělej!" To byla její poslední slova...

V 02:30 16. září 2018 si dva policisté všimli Ortizova zaparkovaného auta před benzínovou pumpou. Když se podívali dovnitř, uviděli na sedadle spolujezdce položenou Ortizovu pistoli. Ortiz si totiž potřeboval odskočit a svou zbraň nechal v autě. Bohužel však policisté nebyli dostatečně rychlí a Ortizovi se podařilo uniknout bočním východem. Utíkal k nedalekému hotelu, kde se ukryl na parkovišti mezi zaparkovanými auty. Policie parkoviště neprodyšně uzavřela. Ortiz byl evidentně připraven donutit policisty, aby ho zastřelili. Ještě než se k němu stačila policie dostatečně přiblížit, stačil na svém Facebooku zveřejnit dva příspěvky: "Pro mou manželku a moje děti: Miluji Vás!" a "Ortiz končí. Sbohem." Když se policisté přiblížili na dostřel, Ortiz se u nich snažil vyvolat dojem, že nedrží mobil, ale pistoli. Několikrát si rychle sáhl k pasu ve snaze vyprovokovat policejní střelbu, ovšem bezúspěšně. Ortiz byl zatčen a odvezen na policejní stanici.

Ortiz se k vraždám okamžitě přiznal. Jeho doznání bylo naprosto strojové, bez emocí, bez jakýchkoliv výčitek. Znělo to, jako by podával hlášení svému nadřízenému. Jako svůj motiv uvedl svou nesnesitelnou nenávist k prostitutkám, které si podle něj nezasluhují žít. Své vraždy chápal jako službu lidstvu, protože podle jeho vnímání jen čistil ulice od nepořádku. Ortiz byl obviněn ze 4 vražd a  jednoho útoku se smrtící zbraní. Podle vyšetřovatelů nelze vyloučit ani možnost, že má Ortiz na svědomí ještě další oběti. V lednu 2019 Ortiz popřel jakoukoliv vinu, i když existuje přes 9 hodin nahrávek s jeho přiznáním. Soud s Juanem Davidem Ortizem nadále pokračuje.

 

Zdroje: wikipedia.org, theguardian.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 11
Celkem: 1050122
Měsíc: 16614
Den: 415