Jdi na obsah Jdi na menu
 


Julian Kennedy

article preview

(USA)

 

Když v březnu 1973 policisté v Lake City na Floridě zatkli Juliana Kennedyho (narozen 1943), nikdo z nich nečekal, co bude následovat. Kennedy byl obviněn ze spáchání ozbrojené loupeže. Policisté zjistili nejen to, že Kennedy má bohatou kriminální minulost a že je členem motorkářského gangu "Jižní psanci", ale také to, že byl nedávno předtím podmínečně propuštěn z vězení v jiném státě. Už jen svým přesunem na Floridu tak porušil podmínky podmínečného propuštění.

Kennedy byl v té době silně závislý na drogách. Jednoho dne proto oslovil šerifa v Lake City s následujícím návrhem: "Spáchal jsem několik vražd. Přiznám se k nim, když mi seženete nějaké drogy." Není úplně jisté, jaká byla šerifova odpověď. Zatímco Kennedy tvrdil, že mu šerif drogy opravdu obstaral, šerif pro změnu uvedl, že Kennedymu nic neslíbil. Faktem ovšem je, že se Kennedy následně přiznal ke spáchání 14 vražd.

První vraždu měl spáchat už ve svých 15 letech v Tampě, kdy společně s několika motorkáři ubil k smrti jakéhosi muže. Jednalo se prý o iniciační rituál, po kterém byl konečně přijat do gangu. K další vraždě mělo dojít rovněž v Tampě. Obětí se stal muž, kterému Kennedy přetáhl přes hlavu igelitovou tašku a udusil jej. Další obětí se měl stát mechanik z letecké základny v Orlandu, kterého Kennedy zavraždil poté, co mezi nimi došlo k hádce. V Hillsborough County pak údajně zavraždil ženu, která po něm chtěla drogy. Neexistují však žádné důkazy, že by k některé z těchto vražd opravdu došlo. Což ovšem automaticky neznamená, že si Kennedy vše vymyslel.

Kennedy následně spáchal několik ozbrojených loupeží v Arkansasu, Texasu a v Novém Mexiku. Za ně byl nakonec zatčen a odsouzen k blíže nespecifikovanému trestu. Jak už bylo řečeno, z vězení se dostal poté, co byl podmínečně propuštěn. Kennedy se následně začal potulovat po Floridě a Georgii. Během těchto cest spáchal několik loupežných přepadení a krádeží. Podle jeho doznání také unesl, znásilnil a zavraždil několik žen. Jejich těla poté odhodil v zalesněných oblastech. I u těchto vražd však platí, že nikdo nemůže se stoprocentní jistotou říci, že k nim skutečně došlo.

Výjimkou je pouze vražda Elvy Jonesové, ke které došlo v září 1972 u města Valdosta v Georgii. Elva toho dne navštívila místní hřbitov, na kterém byl nedávno předtím pohřben jeden z jejích příbuzných. Netušila však, že ji celou dobu někdo sleduje. Když odešla ze hřbitova, Kennedy ji napadl a vtáhl ji do jejího auta. Poté sám nastoupil, nastartoval motor a odjel pryč z města. Kennedy pak ženu znásilnil a nakonec i zavraždil. Její tělo poté odhodil v lese nedaleko Lake City.

Vražda Elvy Jonesové je výjimkou proto, že Kennedy v tomto případě dovedl vyšetřovatele na místo, kde byly nalezeny kosterní pozůstatky jeho oběti. Kennedy se snažil dovést policii i k pozůstatkům ostatních obětí, ale v těchto případech nebyla nalezena žádná těla. Podle některých policistů to spíše vypadalo tak, že se Kennedy těmito "výlety" snažil najít vhodnou příležitost k útěku.

Kennedy byl proto obviněn "pouze" z vraždy Elvy Jonesové. Samotný soud začal až poté, co byl obviněný uznán schopným podstoupit soudní proces. Obhajoba vsadila vše na to, že s výjimkou Kennedyho doznání policie nemá jediný důkaz o tom, že byla Elva zavražděna. Patolog totiž nebyl schopen určit přesnou příčinu ženiny smrti, tudíž nemohl stoprocentně vyloučit přirozené příčiny nebo sebevraždu. Kennedy navíc začal tvrdit, že byl ke svému doznání přinucen policií. Na první pohled tedy nebyl případ ani zdaleka jasný.

Kennedyho největším problémem byl on sám. Nejprve odmítal spolupracovat se svými právníky, poté se dokonce rozhodl, že se bude hájit sám. Následně souhlasil s tím, že své právníky využije alespoň jako poradce. Kvůli Kennedymu musel být soud dvakrát přerušen. Nejprve proto, že se ve své cele pokusil podřezat si žíly. K druhému přerušení došlo poté, co se Kennedymu podařilo propašovat do své cely drogy, kterými se následně předávkoval.

Ani právní poradci však Kennedymu nepomohli. I ve své závěrečné řeči sám sobě několikrát odporoval. Nejprve tvrdil, že zavražděnou ani neznal. Na závěr však dodal, že Elvu zavřel do kufru svého auta, načež se žena musela udusit. Je jasné, že tímto na porotu a soudce velký dojem neudělal.

Porada poroty byla velice rychlá. Kennedy byl uznán vinným z vraždy prvního stupně, načež byl odsouzen na doživotí. Ve vězení nakonec strávil 35 let svého života. V roce 2010 Julian Kennedy zemřel ve své cele. Bylo mu 67 let.

Ale byl Kennedy opravdu sériovým vrahem? Opravdu spáchal oněch 14 vražd, ke kterým se původně přiznal? Odpovědí na tyto otázky se zřejmě nikdy nedočkáme.

 

Zdroje: An Encyclopedia of Modern Serial Killer, bobdekle.blogspot.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1060053
Měsíc: 12250
Den: 318