Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karl Francis Werner

article preview

(USA)

 

3. srpna 1969 Debra Gaye Furlongová (14 let) a Kathie Reyne Snoozyová (15 let) společně vyrazily ze San Jose do lesů v Almaden Valley, aby si užily odpolední piknik. Bohužel netušily, že místo klidného oddechu v přírodě je čeká brutální smrt...

Když se ani jedna z dívek do večera nevrátila, otec Debry Furlongové vyrazil do Almaden Valley. Po několika hodinách marného pátrání narazil na jednom ze zalesněných kopců na menší dav lidí. Bylo mezi nimi i několik policistů. Když přišel blíže, pochopil, co sem tyto lidi přivedlo. Na zemi ležela těla dvou příšerně zohavených dívek. Jedna z nich byla jeho dcera Debra, tou druhou pak její kamarádka Kathie. Otec Debry Furlongové na ten pohled nikdy nezapomněl. Vše bylo o to tragičtější, že místo činu bylo na dohled od jejich domu...

Těla obou dívek ohledával doktor John E. Hauser. Ten v jednom z pozdějších rozhovorů pro tisk uvedl toto: "Víte, dělám tuto práci už hodně dlouho. Dost dlouho na to, abych měl strach, zda už nejsem vůči násilí imunní. Ale to, co jsem viděl při ohledání těl těch dvou dívek, mnou naprosto otřáslo. S něčím podobným jsem se v životě nesetkal. Nikdy jsem ani nečetl o tak velkém počtu bodných poranění. Je neuvěřitelné, jak něco takového mohl někdo udělat... Napočítal jsem na obou tělech více než 300 bodných ran. Přiznám se, že jsem to pak přestal počítat..."

Obě dívky byly ubodány nožem. Debra Furlongová měla asi 100 bodných ran v oblasti zad a na pření straně hrudníku a dalších 12 na krku. Kathie Snoozyová utrpěla asi 150 bodných ran do zad a dalších 50 do přední strany hrudníku. Další rány byly vedeny do jejího krku. Doktor Hauser uvedl, že zde bylo tolik poranění, že se ani nedala spočítat.

Vyšetřovatelé si lámali hlavy nad tím, jaký byl vrahův motiv. Dívky nebyly okradeny, ani sexuálně napadeny. Jejich těla byla dokonce zcela oblečená. Všechna poranění byla nalezena pouze nad pasem obětí, žádná z ran nebyla vedena do oblasti genitálií. Podivné bylo také to, že ani jedna z dívek se pravděpodobně nebránila.

Místní obyvatelé začali hlídkovat v okolí San Jose, aby tím vraha odradili od dalšího útoku. Tisk a veřejnost mezitím spekulovaly o možné vrahově identitě. Nejprve se objevila teorie o tom, že vrahem je jakýsi fanatický obdivovatel Charlese Mansona. Mnohem více pozornosti si však vysloužila teorie, podle které obě dívky zavraždil Zodiac. 8. listopadu 1969 poslal Zodiac jeden ze svých dopisů do redakce San Francisco Chronicle. Tvrdil v něm, že má na svědomí už 7 obětí, i když mu bylo oficiálně připisováno "pouze" 5 vražd. Tisk to pochopil tak, že se tím Zodiac de facto přiznal k vraždám Debry Furlongové a Kathie Snoozyové.

11. dubna 1971 udeřil vrah znovu. Jeho obětí se stala amatérská ornitoložka Kathy Bileková (18 let), která toho dne vyrazila do parku Villa Montalvo v Saratoze, aby zde pozorovala ptáky. Následující den bylo po této dívce vyhlášeno pátrání. Kathyino tělo nakonec našel její otec. Ležela v zalesněné části parku nedaleko malého potůčku. Kathy utrpěla 17 bodných ran do zad a dalších 32 do přední strany hrudníku a do břicha.

Patolog provádějící pitvu si všiml jedné podivnosti: "Třebaže oběť utrpěla hned několik bodných poranění v oblasti hrudníku, ani jedna z ran nezasáhla její ňadra. Dokonce to vypadá, že si vrah dal záležet na tom, aby se jejích ňader ani nedotkl." Sexuální motiv tak byl znovu vyloučen. I díky tomu si policie tuto vraždu okamžitě spojila s dvojnásobnou vraždou z roku 1969.

Asi 2 týdny po vraždě Kathy Bilekové se na policii obrátil jeden ze zaměstnanců parku. Ten uvedl, že 11. dubna viděl poblíž místa činu podezřele vypadajícího muže. V průběhu dne jej viděl hned několikrát. Svědek navíc uvedl, že tohoto muže znal. Jmenoval se Karl Francis Werner a byl to místní podivín. Policie brzy zjistila, že Werner byl už dříve zatčen pro podezření z útoku na jakousi ženu. Kvůli nedostatku důkazů byl sice zproštěn všech obvinění, ale pozornosti vyšetřovatelů neunikl fakt, že i v tomto případě útočník použil nůž.

Policisty překvapilo, že tomuto podezřelému je teprve 21 let (Werner se narodil v roce 1950). Byl to skvělý student, který právě studoval na San Jose College. Podle všeho vynikal zejména v matematice. V roce 1969 Werner studoval na střední škole v Oak Grove. Do stejné školy také chodily první dvě oběti. Werner navíc tehdy bydlel jen několik metrů od domů obou dívek. Je tedy velice pravděpodobné, že je znal.

Byla nařízena domovní prohlídka ve Wernerově domě. Když policisté zaklepali na jeho dveře, Werner se zrovna učil na zkoušku z fyziky. Během prohlídky byl nalezen nůž, u kterého pozdější expertíza potvrdila, že nese stopy krve prvních dvou obětí. Werner byl okamžitě zatčen.

Tisk začal spekulovat o tom, že Werner je ve skutečnosti Zodiac. To je však téměř vyloučeno, protože Werner se do Kalifornie přestěhoval až na začátku roku 1969, do té doby žil v Massachusetts. A Zodiac svou první vraždu spáchal už v roce 1968.

Werner se nakonec doznal ke všem třem vraždám. Nikdy však neuvedl svůj motiv (nebo se o tom žádný ze zdrojů nezmiňuje). V listopadu 1971 byl Karl Francis Werner odsouzen k doživotnímu vězení. Svůj trest si odpykává ve věznici ve Vacaville.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1061439
Měsíc: 12172
Den: 487