Jdi na obsah Jdi na menu
 


Leslie Patrick Bailey, Sidney Charles Cooke, Robert Oliver a Leonard William Gilchrist Smith

article preview

"Tucet špinavců"

(Velká Británie)

 

O životě těchto mužů je známo jen velmi málo. Leslie Bailey (datum narození neznámé, na fotografii vlevo) trpěl mírnou poruchou učení a čas od času měl problém porozumět tomu, co po něm druzí lidé vlastně chtějí. Přezdívalo se mu "Čáryfuk", podle postavy ze známého seriálu pro děti. Sidney Cooke (na fotografii vpravo) se narodil 18. dubna 1927 v anglickém městě Stroud a byl vůdcem celé této skupiny. Přezdívalo se mu "Syčící Sid". Nejprve pracoval jako pomocná síla na farmě, později se živil jako pomocný dělník v lunaparku, což mu bohužel umožnilo cestovat po Británii a usnadnilo mu to přístup k dětem. Leonard Smith se narodil 23. srpna 1954. Dalším členem skupiny byl muž jménem Robert Oliver.

Není přesně známo, kdy a jak se skupina dala dohromady, ani proč si říkali "Tucet špinavců". Aktivní začínají být v 70. letech 20. století, kdy lákají malé chlapce do Cookeova domu v Hackney ve východním Londýně. To byla špinavá a zapáchající barabizna, ve které čtveřice pedofilů chlapce nejprve omámila, a pak je velice surově dlouhé hodiny znásilňovala.

1. června 1984 malý Mark Tildesley (7 let) navštívil lunapark ve Wokinghamu. I když svým rodičům slíbil, že se vrátí do 19:30, domů už nikdy nedorazil. Podle pozdějších výpovědí jej Cooke nalákal na pytel sladkostí. Pak ho násilím nacpal do svého auta, kde už čekal zbytek skupiny. Celé akce se účastnil i muž známý pouze pod přezdívkou "Odd Boy". Policie jeho identitu zná, ale odmítá ji zveřejnit, protože muž je mentálně na úrovni 8letého dítěte. Podle všeho však šlo o Markova příbuzného. Následně chlapce odvezli ke Cookeovu karavanu, kde Marka omámili a hromadně znásilnili. Po krátké přestávce se vše znovu opakovalo. V tu chvíli si Bailey všiml, že chlapec nedýchá. Když na to upozornil Cookea, ten mu na to řekl: "No a co? Přece nevyhodím čerstvý maso!" Následně byl Mark ještě několikrát posmrtně znásilněn. Když bylo po všem, skupina se rozešla s tím, že o chlapcovo tělo se postará Cooke. Co se s chlapcovým tělem stalo, je dodnes nejasné.

V listopadu 1985 Cooke vybral od každého člena skupiny 5 liber s tím, že se večer "pobaví". Podařilo se mu do svého domu v Hackney nalákat Jasona Swifta (14 let). I on byl omámen, hromadně znásilněn a nakonec uškrcen. Jeho tělo bylo nalezeno zakopané v mělkém hrobě na poli kousek za Essexem.

V prosinci 1990 rozjela policie akci "Orchidej", která byla namířena proti místním pedofilům. V policejní síti uvízl i Bailey. Ten se při výsleších přiznal k vraždě Jasona Swifta. Zároveň nezapomněl udat své komplice. Ti byli velice záhy rovněž zatčeni. Při výsleších se sice přiznali, že byli přítomni Jasonově vraždě, ale vinu za jeho smrt házeli jeden na druhého. U soudu byli nakonec odsouzeni k následujícím trestům: Bailey byl odsouzen na 15 let ve vězení za zabití. Cooke dostal 19 let za zabití. Oliver byl odsouzen k 15 letům za zabití. Není známo s jakým rozsudkem od soudu odešel Smith.

Během výkonu trestu se Bailey přiznal i k vraždě Marka Tildesleyho a navíc i k vraždě Barryho Lewise (6 let), kterou spáchal sám a ke které došlo až po dvou výše zmíněných vraždách. Zbytek skupiny však jakoukoliv odpovědnost za Markovu vraždu rezolutně popíral. Žalobce nakonec uznal, že Baileyho svědectví nestačí na obvinění všech pachatelů, a tak byl nakonec souzen pouze Bailey, který od soudu odešel se 2 doživotními tresty za vraždy Marka Tildesleyho a Barryho Lewise. Dlouho si však ve vězení nepobyl, protože byl v říjnu 1993 uškrcen dvěma spoluvězni.

Cookeovi byl rozsudek zmírněn na pouhých 16 let a nakonec byl podmínečně propuštěn již v roce 1998. To u veřejnosti vyvolalo obrovskou vlnu nevole. Sám Cooke musel být po svém propuštění neustále v pohybu, protože mu bylo neustále vyhrožováno zabitím. Nakonec musel požádat o pomoc policii, která mu vyhradila jednu z větších cel na stanici v Yeovil, kde mu úřady zařídily televizi, pračku, mikrovlnou troubu a sporák. Zde Cooke žil a v podstatě nevycházel na denní světlo. To vše trvalo 10 měsíců, než se televizní stanice Channel 4 pustila do zevrubného prozkoumávání případů ztracených a zneužívaných dětí. Ve výsledném dokumentu odvysílaném na této stanici se až nezdravě často objevovalo Cookeovo jméno. Policie musela pod tlakem veřejnosti jednat a Cooke byl 26. ledna 1999 znovu zatčen a následně obviněn z 18 případů sexuálního násilí spáchaného na dětech v letech 1972 až 1981.

Cooke se u soudu přiznal, že v letech 1972 a 1973 desetkrát znásilnil dva nezletilé bratry. Dále se přiznal k 5 případům sexuálního obtěžování nezletilých a k 5 případům análního znásilnění malých chlapců, která byla spáchána v letech 1972 až 1978. Ostatní obvinění popíral. Soudce během závěrečné řeči uvedl: "Tyto děti si prošly tím nejhorším sexuálním násilím a ponížením, jaké si vůbec dokážu představit. Byla obrovská chyba pustit vás na svobodu. Jen doufám, že podobnou chybu už vícekrát neuděláme." 17. prosince 1999 byl Cooke odsouzen k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění po 5 letech, ovšem za podmínky, že podstoupí ústavní léčbu a bude existovat záruka, že již není nebezpečný veřejnosti. Jelikož Cooke jakoukoliv léčbu zásadně odmítá, šance, že by se někdy dostal na svobodu, je relativně nízká. Ve výkonu trestu je dodnes (v roce 2021 mu je 93 let).

Posledními odsouzenými byli Oliver a Smith. Oliver byl nakonec podmínečně propuštěn po 8 letech a změnil si jméno na Karl Curtis. Nicméně v roce 2013 byl opět zatčen poté, co se několikrát pokusil nalákat do svého bytu malé dítě. Tím se dopustil porušení podmínky. Smithovi byla ve vězení diagnostikována nemoc AIDS, na kterou zemřel v roce 2006.

Je otázkou, kolik dětí vlastně tato skupina zavraždila. Některé odhady mluví až o 25 obětech, ale důkazy neexistují a pravdu se zřejmě nikdy nedozvíme. Tělo Marka Tildesleyho nebylo do dnešních dnů nalezeno. Sám Cooke tvrdí, že ví, kde je chlapec pohřben, ale odmítá to policii sdělit. Když se ho vyšetřovatelé zeptali, zda to nechce alespoň prozradit chlapcovým rodičům, Cooke odpověděl: "Ti jsou mi úplně ukradení."

 

Zdroje: wikipedia.org, murderuk.com, bbcnews

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mary - Tucet spinavcov

Roky sú divné

 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1059165
Měsíc: 12637
Den: 470