Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marcel Henri Barbeault

article preview

"Stínový vrah"

(Francie)

 

Životopis

Marcel Henri Barbeault se narodil 10. srpna 1941 v severofrancouzském městě Liancourt. Nedokončil ani základní školu a již ve 14 letech začal pracovat v továrně Établissements Rivière ve městě Creil. 13. prosince 1960 vstoupil do armády a byl povolán do Alžírské války, ve které sloužil jako nosič zdravotnických nosítek. Po návratu opět začal pracovat v továrně a aktivně se věnoval boxu a judu. Velice toužil stát se výsadkářem, ale osmkrát propadl u zkoušek, zejména proto, že trpěl závratí. V roce 1964 se oženil, jeho manželkou se stala žena jménem Josiane. Manželům se narodili dva synové, v roce 1966 Patrice a v roce 1972 Laurent. Mezi svými sousedy byl Barbeault velice oblíbený a jeho manželka ho popisovala jako skvělého manžela a otce. Nicméně, s postupem času začínal mít Barbeault větší a větší problémy se zákonem. Vloupal se do několika domů, které vykradl, v několika případech se mu podařilo ukrást i různé střelné zbraně. Několikrát byl také zatčen policií. Přibližně ve stejné době je jeho matce diagnostikována rakovina prsu. Obě ňadra jsou jí chirurgicky odstraněna, nicméně jí to život nezachránilo. V roce 1968 ve velkých bolestech umírá Barbeaultovi v náručí. Většina odborníků zastává názor, že právě matčina smrt byla u Barbeaulta spouštěčem, který nastartoval jeho kariéru, coby sériového vraha. A aby toho nebylo málo, během poměrně krátké doby umírají i dva Barbeaultovi bratři.

 

Série útoků

10. ledna 1969 - Ve svém domě ve městě Nogent-sur-Oise je napadena Francoise Lecronová. Neznámý útočník ji střelí puškou do ramene a uteče. Francoise se naštěstí podaří přežít.

14. ledna 1969 - Michele Louvetová (17 let) je v ranních hodinách střelena do břicha. Dívka je sice vážně zraněná, ale podaří se jí přežít.

24. ledna 1969 - Barbeault již nějakou dobu sleduje Therese Adamovou (49 let). To se stane jeho obvyklou praxí. Ve svém volnu sleduje svoji příští oběť, aby zjistil její každodenní rutinu. 24. ledna Therese napadne poblíž železniční stanice v Nogent-sur-Oise. Nejprve ji několikrát udeří lopatou a když je žena na zemi, střelí ji do krku. Tentokrát jsou již zranění smrtelná.

16. listopadu 1969 - Barbeault vnikne do domu Suzanne Merienneové (44 let). Ji i její 19letou dceru donutí namířenou puškou opustit dům a odvede je do opuštěné oblasti v okolí železniční tratě. Zde Suzanne zastřelí. Její dceři se podaří utéct, ale na policii není schopná pachatele popsat, protože měl na sobě masku. Jediné, co uvede, je to, že útočník měl kočičí oči.

6. února 1973 - Poblíž železnice je zavražděna další žena. Obětí se tentokrát stane Annick Delisleová (29 let). Vrah ji několikrát udeřil lopatou a poté ji zastřelil. Nakonec ženu ještě svlékl, ale k posmrtnému znásilnění nedošlo.

29. května 1973 - Poblíž hřbitova v Nogent-sur-Oise je zastřelen milenecký pár Eugene Stephan (25 let) a Mauricette Van Hyfteová (23 let). Obě oběti mají v tělech hned několik střelných poranění.

8. ledna 1974 - Ve svém domě je zavražděna Josette Routierová (29 let). Vrah ji nejprve udeřil lopatou a následně ji zastřelil. Tentokrát je ovšem na oběti nalezeno několik řezných ran v oblasti prsou a břicha. Podle pozdějšího názoru vyšetřovatelů měly rány na prsou oběti symbolizovat mastektomii Barbeaultovy matky. I tentokrát byla žena svlečena, vrah si navíc z místa činu odnesl její kalhotky.

26. listopadu 1975 - V pozdních hodinách je přímo na ulici zavražděna Julia Goncalvesová (29 let). Útočník ji srazil na zem úderem lopaty a pak ji zastřelil. Oběť byla opět svlečena, ale vrah se na ni nedopustil žádného sexuálního násilí.

7. ledna 1976 - Poslední Barbeaultovou obětí se stala Francoise Jakubowská (20 let). Jako jediná nebyla zavražděna v okolí města Nogent-sur-Oise. Francoise byla napadena ve svém domě ve Villers-Saint-Paul. Opět byla sražena úderem lopaty. Poté ji vrah zasadil několik bodných ran nožem do oblasti prsou. Teprve poté byla dívka zastřelena. Barbeault ji následně svlékl do naha a opět si s sebou odnesl její kalhotky.

 

Zatčení a soud

Policie se na vrahovu stopu dostala po anonymním telefonátu, který tvrdil, že vrahem je 35letý muž vysoký 180 cm, který je ženatý s blondýnkou a má s ní dvě děti. Sloužil v Alžíru, nemá řidičák, věnuje se boxu a pracuje v továrně. Díky Barbeaultovým trestním záznamům policie snadno zjistila, že tento popis na něj dokonale sedí. Vyšetřovatelé také zjistili, že místa vražd tvoří trojúhelník v jehož středu leží hřbitov, na kterém je pochována Barbeaultova matka. K jedné z vražd navíc došlo hned u hřbitova. A ke všem vraždám došlo ve dnech, kdy měl Barbeault volno v práci.

14. prosince 1976 policie nařídila domovní prohlídku v Barbeaultově domě. Během ní bylo nalezeno spodní prádlo několika obětí a ve sklepě pak policie narazila na Barbeaultovu pušku. Balistickou expertízou bylo prokázáno, že tato zbraň byla použita při vraždách Eugeneho Stephana, Mauricette Van Hyfteové, Josette Routierové, Julie Goncalvesové a Francoise Jakubowské. Barbeault byl okamžitě zatčen.

Soud byl zahájen 25. května 1981. Barbeault byl nakonec obviněn pouze z 5 vražd, u dalších tří se policii nepodařilo najít dostatek důkazů. Obviněný, navzdory důkazům, jakoukoliv vinu vehementně popíral. Obžaloba požadovala trest smrti, ten byl však v průběhu soudního procesu ve Francii zrušen. Konečný verdikt padl 10. června 1981. Barbeault byl uznán vinným z 5 vražd a byl odsouzen k doživotnímu vězení. Jeho odvolání bylo v roce 1983 zamítnuto a tak i v současné době si Marcel Henri Barbeault odpykává svůj trest ve vězení Saint-Mau, kde pracuje jako vězeňský knihovník. V roce 2020 mu je 79 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, Web.ukonline.co.uk

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1061712
Měsíc: 12262
Den: 518