Jdi na obsah Jdi na menu
 


Milka Pavlovičová

article preview

(Chorvatsko)

 

O životě této ženy je známo jen velmi málo. Tajemstvím zůstává i její rodné příjmení. Narodila se v roce 1905 v chorvatské vesnici Kokinac. Třebaže pocházela z chudé rodiny, provdala se za bohatého statkáře Radeho Pavloviče z nedalekého Stari Pavljani. Ihned po svatbě se přestěhovala na manželův statek. Mezi lidmi byla Pavlovičová poměrně neoblíbená. Většina vesničanů ji popisovala jako zahořklou a nepřející ženu, která se snad ani neuměla usmát.

Na konci března 1934 navštívila Pavlovičová místní lékárnu, kde si pod falešným jménem zakoupila arzenik. Lékárníkovi přitom tvrdila, že jej potřebuje na vyhubení krys. Ve skutečnosti však začala přidávat arzenik svému manželovi do jídla. Netrvalo proto dlouho a Rade začal trpět silnými křečemi v žaludku, které doprovázelo silné zvracení. Po několika málo dnech Rade zemřel. A protože jejich manželství zůstalo bezdětné, veškerý Radeho majetek připadl Pavlovičové.

V následujících měsících záhadně onemocnělo hned několik Radeho příbuzných. Podivná nemoc postihla zejména rodinu Jagodičových. 4 členové této domácnosti museli být hospitalizováni na klinice v Záhřebu. Jednalo se o Slavku Jagodičovou, její dceru Savu, jednoho z jejich čeledínů a jednoho nejmenovaného člena rodiny. Všichni měli naprosto stejné příznaky: silné bolesti v žaludku a zavracení. Těsně po převozu na kliniku všichni čtyři zemřeli. Během několika následujících týdnů záhadně onemocnělo dalších 9 členů této rodiny. Ti však měli to štěstí, že se jim podařilo přežít. Později bylo zjištěno, že se Pavlovičová pokusila otrávit i 2letého syna paní Jagodičové, kterému nabízela otrávený bochník chleba. Chlapec naštěstí odmítl, načež byl odveden svou matkou.

Následně onemocněl i Mišo Gjurgjevič, kovář na Pavlovičově statku. Ten nakonec zemřel 2. července 1934, po několika dnech strávených v naprosté agónii. Jeho smrt vyvolala u vesničanů značné podezření. Několik z nich se s ním svěřilo místní policii. Ta se rozhodla Pavlovičovou zatknout. Zároveň byla nařízena exhumace těla Radeho Pavloviče. Pavlovičová nejprve popírala jakoukoliv vinu, když však byly v těle jejího manžela nalezeny stopy arzeniku, přiznala se nejen k Radeho vraždě, ale i k vraždě několika členů Jagodičovy rodiny. Jako motiv uvedla touhu po majetku zavražděných. Dále uvedla, že arzenik přidávala do sušenek. V případě, že připravovala oběd, přidávala arzenik i do něj. Následně byla exhumována i těla čtyř členů Jagodičovy domácnosti, stejně jako tělo kováře Gjurgjeviče. I v jejich tělech byly nalezeny stopy po otravě arzenikem.

Samotný soudní proces trval pouhých 6 dní. Na jeho konci byla Milka Pavlovičová uznána vinnou a následně byla odsouzena k trestu smrti oběšením. Ihned poté byla převezena do věznice v Bjelovaru, kde byla 18. května 1935 oběšena. Bylo jí 30 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, unknownmisandry.blogspot.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1061541
Měsíc: 12185
Den: 503