Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mohammed Adam Omar

article preview

"Rozparovač ze San'á"

(Jemen)

 

Mohammed Adam Omar Ishaak se narodil v Súdánu v roce 1952. V 7 letech byl údajně svědkem toho, jak jeho otec zavraždil milence jeho matky. Podle Omarových slov tato událost stála u zrodu jeho celoživotní nedůvěry k ženám. Jako dítě údajně našel velkou zálibu v zabíjení králíků a jejich následnému stahování z kůže. Později se sice oženil a měl dvě děti, s manželkou se však rozvedl. Další jeho osudy jsou nejasné. Jedni tvrdí, že pracoval jako pomocník v márnici v různých zemích, například v Kuvajtu nebo Jordánsku. Podle jiných zdrojů pracoval v Chartúmu jako noční hlídač, uklízeč a hrobník. Sám Omar později tvrdil, že byl šampionem v boxu, což se však nikdy nepodařilo potvrdit. Jisté je ovšem to, že se nakonec přestěhoval do jemenské hlavního města San'á, kde se znovu oženil a začal pracovat jako pomocník v márnici na místní lékařské fakultě.

V květnu 2000 policie v rámci pátrání po zmizelé irácké studentce Zainab Saud Azizové objevila těla 21 mladých dívek (podle některých zdrojů jich bylo 15). Všechna těla byla nalezena buďto na pozemku lékařské fakulty v San'á nebo v kanalizaci pod touto fakultou. Ještě tentýž měsíc byl za jejich vraždy zatčen Omar. Během zatýkání se Omar pokusil podříznout si žíly sklem ze svých brýlí. Policie mu v tom však zabránila. K hrůze vyšetřovatelů se pouhý den po svém zatčení Omar přiznal k celkem 51 vraždám žen (podle některých zdrojů jich bylo dokonce 67) v Jemenu, Súdánu, Kuvajtu, Čadu, Libanonu, Jordánsku a ve Středoafrické republice. Svou první vraždu měl spáchat již v roce 1975. Podle jeho výpovědí byli jeho oběti většinou studentky medicíny, které nalákal do márnice s tím, že jim pomůže se studiem. Tam dívky zabil úderem do hlavy. Pak své obětí stáhl z kůže, odřezal jim ruce a nohy a jejich těla rozpustil v kyselině. Kosti svých obětí si pak uchovával jako suvenýry. V několika případech se měl pokusit prodat vlasy svých obětí parukářům. Některé ze svých obětí rovněž okradl. Jako svůj hlavní motiv uvedl neschopnost odolat dívčí kráse. Omar dále uvedl, že svých činů lituje a zasluhuje si nejpřísnější možný trest.

Omarovo zatčení se setkalo s ostrou reakcí ze strany studentů, kteří požadovali okamžité odstoupení vedení fakulty a zpřísnění bezpečnostních opatření na fakultě. Objevily se i teorie o tom, že Omar ve skutečnosti těla svých obětí prodával do zahraničí na různé lékařské experimenty. To však Omar rezolutně popřel. Těsně před začátkem soudního procesu Omar svou výpověď odvolal s tím, že zavraždil "pouze" 16 dívek v Jemenu. I tuto výpověď nakonec odvolal a nakonec se přiznal jen k vraždám dvou studentek lékařské fakulty Hosn Ahmad Attiyové (zavražděna v roce 1995) a Zainab Saud Azizové (zavražděna v prosinci 1999). Právě za tyto vraždy nakonec stanul před soudem. Ten jej uznal vinným a odsoudil ho k trestu smrti. Navíc musel rodinám svých obětí zaplatit odškodné ve výši 5 milionů jemenských riálů.

Omarova poprava se konala 20. června 2001 před lékařskou fakultou v San'á. Konci "Rozparovače ze San'á" přihlíželo více než 1000 diváků. Omar nejprve musel podstoupit trest 80 ran bičem za požití alkoholu, což je podle práva šaría zakázáno. Teprve poté byl Mohammed Adam Omar Ishaak zastřelen popravčí četou. Jeho tělo bylo nakonec pohřbeno na neznámém místě.

Po Omarově smrti se na veřejnost dostalo hned několik nesrovnalostí v tomto případu. Podivné bylo  například to, že již během vyšetřování se jedna z žen, k jejíž vraždě se Omar původně doznal, objevila živá a zdravá. I Omarův advokát později tvrdil, že mu bylo téměř znemožněno se svým klientem mluvit o samotě. To vše bylo živnou půdou pro vznik několika spekulací o Omarově vině či smrti. Podle jedné z nich byl Omar ve skutečnosti agent izraelského Mosadu a jeho smrt byla pouze fingovaná. Podle jiné teorie byl Omar nevinný a byl pouhým obětním beránkem, protože skutečným vrahem byl někdo z vysoce postavených lidí v Jemenu.

 

Zdroje: wikipedia.org, Yemen Times

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1058838
Měsíc: 12609
Den: 622