Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mýty o sériových vrazích

article preview

S tím jak vzrůstal zájem veřejnosti o sériové vraždy, se logicky vyrojilo hned několik mýtů o pachatelích těchto vražd, které nejsou vždy pravdivé. Pojďme se na některé z nich podívat trošku blíže.

 

Masový vrah a sériový vrah jsou termíny, které označují stejný typ vrahů

Ne. Masový vrah není sériový vrah. Tyto termíny bývají velice často zaměňovány. Masový vrah je člověk, který zabije více obětí na jednom místě v jednom nepřetržitém časovém úseku. Vraždí tedy masově. Na druhou stranu, sériový vrah je člověk, který vraždí na různých místech v různých časových intervalech. Mezi vraždami přitom uplyne několik dní, týdnů, někdy i měsíců. Tento typ vraha tedy vraždí v sérii, je to proto sériový vrah. Bohužel se s touto záměnou často setkáme i v českém dabingu u filmů, seriálů nebo i dokumentů, kdy český distributor výraz "serial killer" přeloží jako masový vrah.

 

Všichni sérioví vrazi jsou muži

Mužů je samozřejmě mezi sériovými vrahy drtivá většina. Ale najdou se i sériové vražedkyně jako Aileen Wuornosová. Vyjádřeno procenty jsou sérioví vrazi přibližně z 89% muži a z 11% ženy. Zajímavé je, že ještě ve 20. letech minulého století platilo, že mezi sériovými vrahy bylo téměř 35% žen, ale postupně se rozdíl mezi pohlavími začal zvětšovat až do dnešní podoby.

 

Sériový vrah má na svém kontě vždy tucty obětí

To samozřejmě může být pravda, ale neplatí to vždy. Ve skutečnosti průměrný sériový vrah zavraždí asi 5 obětí. I zde připojím jeden zajímavý fakt. Z pohledu počtu obětí se jeví jako nejhorší rok 1989, kdy pouze v USA sérioví vrazi zavraždili 389 lidí...

 

Všichni sérioví vrazi jsou běloši

Ani toto tvrzení není pravda, koneckonců o skutečnosti se můžete přesvědčit i na těchto stránkách. Zemí, kde se rodí nejvíce sériových vrahů jsou bezesporu USA. Podívejme se tedy na statistiku sériových vražd v tomto státě. Ta ukazuje, že 52% sériových vrahů jsou běloši, což je poměrně překvapivé číslo. 40% jsou černoši, 7% hispánci. Zbylé procento tvoří Asiaté a původní Američané. Ještě zajímavější je vývoj této statistiky. Na začátku 20. století totiž bylo 73% sériových vrahů z řad bělochů. Postupně se rozdíl začal snižovat, až v letech 2010 - 2020 platilo, že sériový vrah je běloch jen ve 37%.

 

Sériový vrah je buďto geniální nebo mentálně postižený

O sériových vrazích se dá říct to stejné jako o zbytku populace. Najdou se zde géniové i lidé s poměrně nízkým IQ. Ale ve většině případů mají sérioví vrazi průměrné IQ. Abych byl úplně přesný a potěšil fanoušky statistik, průměrně má sériový vrah IQ 95.

 

Každá sériová vražda má sexuální motiv

Ani to není vždy pravda. Ve skutečnosti sexuální motiv má 37% sériových vražd. Následují finanční důvody (30%) a někdy je motivem i prostý nával vzteku (16%).

 

Sériový vrah nedokáže s vražděním přestat

Další velice oblíbený mýtus. Pravda je ovšem taková, že sériový vrah má dost často své vražedné řádění pod kontrolou (i když u soudu říká něco jiného). Například mezi vraždami Andreje Čikatila málokdy najdete větší časový rozestup. Od září 1984 do konce července 1985 ovšem nespáchal jedinou vraždu. Důvod? Částečně ten, že byl 3 měsíce zavřený. Ale i po svém propuštění se odmlčel na dlouhých 7 měsíců. Vysvětlení je jednoduché, Čikatilo byl vyšetřován a vyslýchán i ve spojitosti s vraždami v rostovské oblasti. Dostal strach a proto tak dlouho nedošlo k žádné vraždě. Sériový vrah Dennis Rader se dokonce odmlčel na dlouhých 13 let. Našel si totiž náhradu v autoerotické asfyxii a fotografování sebe samotného v pozicích svých obětí. Toto samozřejmě neplatí vždy, ale dost často se dá říct, že pokud sériových vrah nepřestane vraždit, tak je to proto, že jednoduše přestat nechce.

 

Sérioví vrazi si jako oběti vybírají téměř výhradně ženy

Ani to není pravda. Opět si ukažme statistiku z USA. Podle ní jsou oběti z 51% ženy a ze 49% muži. Což je poměrně překvapivě malý rozdíl. Co se týče rasy obětí, tak ze 67% jsou oběti běloši, z 25% černoši, ze 7% Hispánci, 2% tvoří Asiaté. Průměrný věk oběti je 34 let.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1058327
Měsíc: 12474
Den: 561