Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nancy Farrerová

article preview

(USA)

 

Životopis

O životních osudech Nancy Farrerové je v podstatě nemožné něco zjistit, a to včetně roku jejího narození. Je známo jen to, že v dětství nějakou dobu žila v Nauvoo v Illinois. Její otec byl Angličan, který se upil k smrti. Oba její rodiče byli silně věřící Mormoni, její matka byla navíc přesvědčena, že je věštkyně. Farrerová pak nabyla přesvědčení, že matčino "nadání" zdědila. Samotná Farrerová nebyla zrovna okouzlující osobou (v soudním zápisu koneckonců doslova stojí že "je mimořádně ošklivá"), ale její okolí ji popisovalo jako sice mentálně slabší a nemotornou, ale přívětivou a milou ženu. Mluvila prý jen velmi málo a většinou jen tehdy, když se jí někdo na něco zeptal.

 

Série vražd

V roce 1851 Farrerová přijímá práci služky u rodiny Forrestových v Cincinnati. Nejprve je vše v pořádku. Farrerová je sice poměrně nešikovná, ale  vše vynahrazuje svou pílí. Problém nastane v momentě, kdy Farrerová nešťastně vylije vodu na podlahu, kterou právě umyla. Paní domu jí nařídí, aby podlahu umyla znovu, což se Farrerové silně dotkne. Těsně po této události paní Forrestová náhle onemocní poté, co sní večeři, kterou ji připravila Farrerová. Ta to ve své naivitě komentuje slovy: "Paní zvrací, to je stejné jako můj minulý zaměstnavatel paní Greenová. Na chvilku se jí pak ulevilo, ale nakonec stejně umřela." Paní Forrestové se po nějaké době opravdu začne vracet síla. Bohužel, během jediného dne se její zdravotní stav náhle zhorší a během noci umírá. Týden nato onemocní její syn John Edward Forrest. Začne zvracet vlastní žluč a velmi rychle umírá. Farrerová chodí po domě a lamentuje jakou má smůlu, že v rodinách jejích zaměstnavatelů všichni umírají. Když se jí ostatní zaměstnanci ptají, jak to myslí, odpoví jim, že nejprve umřela paní Greenová a její dítě a pak ještě dítě jakési paní Isherwoodové. A protože se považuje za věštkyni, přidává i předpověď brzké smrti ostatních členů rodiny. Další na řadě je prý malý Jimmy. Pak řekne: "Jsem tak ráda s nemocnými lidmi, oni mě potřebují. Škoda, že pak umřou." Jeden z ostatních zaměstnanců jí žertem řekne, že to vypadá, že své zaměstnavatele vraždí. Farrerová jen lakonicky odpoví: "Je to možné." V souladu s její věštbou Jimmy Forrest opravdu onemocní. Trpí silnými bolestmi a zvrací. Stačí ještě říct, že se mu udělalo špatně poté, co mu Farrerová udělala cibulový sirup. Zatímco malý Jimmy trpí bolestmi ve své posteli, Farrerová odmítá večeřet se zbytkem rodiny, i když je to jejím běžným zvykem. Krátce nato onemocní i otec Elisha a malý Billy. Ti se dokážou uzdravit, Jimmy to štěstí nemá.

 

Zatčení a soud

Takové množství úmrtí v jedné rodině je podezřelé i na polovinu 19. století. Otec rodiny, pan Elisha Forrest, proto zažádá o pitvu svého syna Jimmyho. V jeho žaludku je nalezeno poměrně velké množství arzeniku. Když se o výsledcích pitvy dozví Farrerová, začne se chovat nervózně a roztěkaně. Den poté, co pohřbil svého syna, Elisha Forrest nalezne v pokoji Farrerové balící papír s nápisem "Lékárna doktora Saltera". Doktor Salter pak panu Forrestovi dosvědčí, že prodal Farrerové 5 centů arzeniku a že ho zabalil přesně do takového papíru. Farrerová prý tvrdila, že arzenik kupuje kvůli krysám v domě. Když se Elisha Forrest ptal i  u ostatních lékárníků v okolí, většina z nich potvrdila, že u nich Farrerová kupovala arzenik. Jeden z nich dokonce dodal, že si u něj koupila dávku, kterou by otrávila 20 lidí. Pan Forrest se o své zjištění podělil s policií, která hned nato zatkla Farrerovou.

Proces s travičkou se stal velkou společenskou událostí v Cincinnati. Soud první instance měl za úkol rozhodnout, zda byla Farrerová v době vražd příčetná a zodpovědná za své chování. Bohužel, soudní jednání se proměnilo v těžko představitelnou frašku. Dva porotci museli být během přelíčení vykázáni, protože přišli namol opilí. Soud musel být dvakrát odročen z poměrně bizarních důvodů. V jednom případě se musel jít žalobce převléct, protože se jednomu z porotců nelíbilo jeho oblečení. Ve druhém případě se jeden z porotců uprostřed jednání sebral a šel k oknu, aby si promluvil s manželkou, která právě procházela okolo. Když pak byla porota požádána, aby se šla poradit o konečném verdiktu, několik porotců požádalo, zda by mohli jít domů, aby se mohli poradit i se svými rodinami a přáteli. I přesto porota nakonec uznala Farrerovou příčetnou a zodpovědnou za své chování. Nejvyšší soud ovšem přihlédl k naprosté neprofesionalitě poroty, zamítl její verdikt a nařídil nový proces. Ten už proběhl bez dalších neobvyklých excesů a vedl k přesně opačnému verdiktu. Nancy Farrerová byla uznána nepříčetnou a nezodpovědnou za své chování v době vražd a byla poslána do ústavu pro choromyslné. O jejím dalším osudu již není nic známo, je ale pravděpodobné, že zemřela v blázinci. Stejně tak zůstává záhadou, kolik lidí vlastně připravila o život.

 

Zdroj: murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1060301
Měsíc: 12039
Den: 322