Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orville Lynn Majors

article preview

(USA)

 

Majors se narodil 24. dubna 1961 ve městě Greenville (stát Kentucky). V dospívání se musel starat o svou nemocnou babičku, což ho přivedlo k rozhodnutí stát se ošetřovatelem. Na druhou stranu si však vypěstoval celoživotní odpor ke starším lidem. V roce 1989 vystudoval střední zdravotnickou školu v Nashvillu a následně začal pracovat jako ošetřovatel v nemocnici Vermillion County Hospital ve městě Clinton (stát Indiana). Zde byl velice oblíbený, zejména u starších pacientů. Majors sice na necelý rok odešel do Tennessee, kde vzal lépe placenou práci, ale poté se opět vrátil do Vermillion County Hospital. Po svém návratu začal pracovat na jednotce intenzivní péče.

V roce 1995 si vrchní sestra všimla, že zatímco před Majorsovým návratem zemřelo během jednoho roku 26 pacientů, po jeho návratu se toto číslo vyšplhalo až na 101 pacienta za rok. Když poté prošla starší záznamy, zjistila, že za posledních 22 měsíců zemřelo v nemocnici 147 pacientů, přičemž 121 z nich během Majorsovy směny. Rozhodla se o svém zjištění informovat vedení nemocnice. To okamžitě kontaktovalo policii. Našlo se několik svědků, kteří uvedli, že Majors podával pacientům léky bez vědomí ošetřujícího lékaře. Majors byl okamžitě propuštěn, načež mu byla pozastavena licence.

Po odchodu z nemocnice si Majors otevřel vlastní zverimex. Zarputile trval na své nevině a chystal se na nemocnici podat žalobu. Snažil se získat si na svou stranu tisk, poskytl proto několik rozhovorů do místních novin. To se však nakonec obrátilo proti němu. Díky zájmu tisku policii informovalo několik lidí, kteří dosvědčili, že jejich příbuzní zemřeli ve Vermillion County Hospital poté, co jim Majors vpíchl jakousi injekci. Byla rovněž exhumována těla 15 pacientů, kteří podle závěrů nemocnice zemřeli na infarkt. Patolog ani v jednom z těl nenašel jakékoliv známky po prodělaném infarktu. Uvedl však, že těsně před zástavou srdce došlo u pacientů k prudkému zvýšení krevního tlaku, což by odpovídalo podání chloridu draselného nebo adrenalinové injekce.

Na policii se obrátil také bývalý Majorsův spolubydlící. Ten uvedl, že několikrát našel v Majorsově pokoji ampulky s chloridem draselným a adrenalinem. Když poté policie nařídila domovní prohlídku v Majorsově bytě, bylo nalezeno hned několik těchto ampulí, které byly očividně ukradeny z nemocnice. 29. prosince 1997 byl Majors zatčen.

Vyšetřovatelé sice Majorse podezírali, že je odpovědný za smrt až 130 lidí, důkazy však dostačovaly pouze k tomu, aby mohl být obviněn ze zavraždění těchto 7 pacientů: Mary Ann Aldersonová (69 let), Dorothea Hixonová (80 let), Cecil Smith (74 let), Luella Hopkinsová (89 let), Margaret Hornicková (79 let), Freddie Wilson (56 let) a Derek Maxwell (64 let). Všem měl Majors vpíchnout injekci chloridu draselného, popřípadě injekci adrenalinu.

Soudní proces byl zahájen v roce 1999. V jeho průběhu hned několik svědků uvedlo, že Majors trpí nenávistí ke starším lidem. Jeden z nich dokonce uvedl, že mu jednou Majors řekl: "Staré lidi by měli poslat do plynu." U soudu rovněž vypovídali příbuzní obětí, kteří dosvědčili, že jejich milovaní zemřeli poté, co jim Majors vpíchl injekci.

17. října 1999 byl Majors uznán vinným ze 6 vražd (v případě smrti Cecila Smithe byl nakonec zbaven obvinění). Za každou z těchto vražd byl odsouzen k 60 letům vězení, celkem tedy k 360 letům odnětí svobody s možností podmínečného propuštění po 180 letech. Majors se sice proti rozsudku odvolal, odvolací soud však potvrdil původní verdikt. 24. září 2017 Orville Majors zemřel ve své cele během hádky s jedním z dozorců. Jako příčina smrti bylo stanoveno selhání srdce. Majorsovi bylo 56 let.

Nemocnice Vermillion County Hospital se přejmenovala na West Central Community Hospital. Ani to ji však neuchránilo od žalob, které na ni podalo 80 lidí, jejichž příbuzní zemřeli za podezřelých okolností během hospitalizace. Drtivé většině z nich musela nemocnice vyplatit tučné odškodné. Navíc poté, co nemocnice dostala pokutu 80 000 dolarů za pochybení vedoucí k úmrtí pacientů, musela být West Central Community Hospital dočasně uzavřena. V roce 2009 byla znovu otevřena, tentokrát pod jménem Union Hospital Clinton.

 

Zdroje: wikipedia.org, courttv.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1050468
Měsíc: 16530
Den: 490