Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patrice Alègre

article preview

(Francie)

 

Životopis

Patrice Alègre se narodil 20. června 1968 ve francouzském Toulouse. Jeho otec byl sice policejní důstojník, doma se však choval jako tyran, který bil jak svou manželku, tak i syna. Sám Alègre později uváděl, že jeho otec jej sexuálně zneužíval. Alègreova matka byla v době jeho narození nezletilá a ráda svého manžela podváděla. Její syn byl očitým svědkem jejích častých mileneckých avantýr. Navíc byla, stejně jako její manžel, silným alkoholikem. Alègre přesto svou matku nadevše miloval. Většinu svého dětství však prožil u své babičky v Saint-Geniès-Bellevue. Už ve velmi raném věku začal mít problémy se zákonem, zejména kvůli krádežím. Díky tomu jej nakonec babička vyhodila z domu a z Alègreho se stal ve 13 letech bezdomovec. Alègre začal pít, velice často užíval marihuanu. V 17 letech znásilnil svou tehdejší přítelkyni, kterou se poté pokusil uškrtit.

V lednu 1988 se Alègre setkal se Cécile Chambertovou, s níž o něco později začal žít. V roce 1989 se jim dokonce narodila dcera. Alègre vystřídal spoustu zaměstnání, od barmana až po vyhazovače. Nadále kradl a ještě ke všemu se stal pasákem prostitutek. Ty, o které se "staral", na něj rozhodně nevzpomínaly v dobrém. 16. února 1995 došlo mezi Alègrem a Cécile k hádce, během které nezůstalo pouze u slovní výměny názorů. Cécile proto sebrala jejich dceru a navždy Alègreho opustila. Tomu nakonec nezbylo nic jiného, než se nastěhovat ke své milence, manažerce nočního podniku, ve kterém tehdy pracoval jako vyhazovač.

 

Série vražd

21. února 1989 - Alègreho první obětí se stala jeho kolegyně z práce a sousedka Valérie Tarioteová (21 let). Její nahé tělo bylo nalezeno v jejím domě. Valérie ležela ve své posteli s rukama svázanýma nad hlavou. V ústech měla své spodní prádlo, kterým se pravděpodobně udusila. Je až neuvěřitelné, že policie její smrt uzavřela jako sebevraždu. A to i přesto, že na stolku u její postele byly nalezeny dvě sklenice s alkoholem.

25. ledna 1990 - Alègre znásilnil a následně zavraždil další sousedku, Laure Martinatovou.

11. února 1997 - Vražda Martine Matiasové (29 let). I ona byla nalezena ve svém domě v Toulouse. Její tělo neslo patrné známky po brutálním bití. Když byla žena mrtvá, Alègre se navíc pokusil její dům podpálit. V koupelně byly nalezeny skvrny od krve, stejně jako na podprsence oběti. Patolog navíc nalezl v jejím těle jasné stopy po chloroformu. I v tomto případě však vyšetřovatelé vše uzavřeli s tím, že Martine spáchala sebevraždu...

22. února 1997 - Alègre znásilnil prostitutku Emilliu Espèsovou (21 let). Poté se ji pokusil uškrtit, Emillii se však podařilo vysmeknout se a utéct. O všem informovala policii, která se však k jejímu svědectví stavěla velice skepticky.

19. června 1997 - Alègre se seznámil s Mireille Normandovou (35 let), která žila v horské chatě ve Verdunu. Alègre se nabídl, že se jí bude o chatu starat, výměnou za ubytování a stravu. Právě 19. června 1997 ji však znásilnil a následně uškrtil.

4. září 1997 - V pařížském bytě Isabelle Chicherieové (31 let) bylo nalezeno její tělo. Jen o několik dní dříve se k ní Alègre nastěhoval. Isabelle byla uškrcena, vrah se navíc pokusil její tělo spálit.

 

Zatčení a soud

Teprve vražda Isabelle Chicherieové vyburcovala policii k větší aktivitě. Zejména proto, že se našlo hned několik svědků, kteří uvedli, že v bytě zavražděné bydlel jakýsi neznámý muž. Popis tohoto muže odpovídal Alègremu. Za pomoci několika jeho příbuzných se policistům podařilo vylákat Alègreho na schůzku v Châtenay-Malabry, kde byl okamžitě zatčen. Stalo se tak 5. září 1997, pouhý den po jeho poslední vraždě.

Alègre se přiznal k 5 vraždám, jednomu pokusu o vraždu a jednomu znásilnění. Uvedl, že všechny své oběti zavraždil proto, že odmítly jeho sexuální návrhy. Ze svých činů obviňoval především svého otce: "Kdyby se ke mně choval jako opravdový otec, nic z toho by se nestalo. Lituji toho, že jsem ho nezabil." 21. února 2002 byl Alègre odsouzen k doživotnímu trestu s možností podmínečného propuštění po 22 letech. Kdykoliv jindy by to byla definitivní tečka za případem. Tentokrát to však byl pouhý začátek...

V roce 2002 se totiž policie rozhodla prozkoumat nevyřešené vraždy prostitutek v okolí Toulouse. Hned u několika z nich narazila na možný Alègreho rukopis. Během podrobnějšího vyšetřování policisté narazili na dvě prostitutky, Christèle Bourreovou a Florence Khelifiovou. Ty shodně tvrdily, že Alègre byl jejich pasákem a několikrát je znásilnil. Naprostou senzaci však vyvolalo jejich tvrzení, že Alègre svá děvčata půjčoval na sadomasochistické večírky pro členy lepší společnosti, během kterých byla opakovaně znásilňována, mučena a některá i zavražděna. Mezi zúčastněnými měli být i bývalý státní zástupce Marc Bourrague, soudce Jean Volff a bývalý starosta Toulouse Dominique Baudis.

Jednou z obětí těchto orgií se měla stát i nejmenovaná 16letá prostitutka. Ta byla údajně zavražděna proto, že nebyla dostatečně zkušená. Jiná prostitutka byla zavražděna proto, že chtěla tuto vraždu nahlásit na policii. Další obětí se měla stát dívka jménem Line Galbardiová, která byla zavražděna v lednu 1992. Její smrt prý byla zlatým hřebem speciálního večírku pro vybranou společnost. Khelifiová uvedla, že křik této nebohé ženy se rozléhal po celém domě. Alègre ji brutálně bil a ostatní děvčata se musela na toto odporné divadlo dívat. Nakonec byla Line uškrcena. Khelifiová rovněž uvedla, že několikrát byla přítomna i mučení malých dětí, které byly zavěšeny na speciálních hácích.

Obě prostitutky podstoupily psychiatrické vyšetření, které ukázalo, že jejich svědectví je důvěryhodné. Je ovšem pravdou, že své výpovědi často měnily, navíc Khelifiová velice rychle podepsala exkluzivní smlouvu s jedním vydavatelem, aby mohla o svých zážitcích napsat knihu. Na druhou stranu, liknavý přístup policistů při vyšetřování vražd rozhodně přiživil půdu pro různé spekulace. Ničemu nepřidalo ani to, že policista, který obě ženy objevil a poprvé vyslýchal, byl velice brzy přinucen opustit policii. Sám poté uvedl: "Ve vyšetřování nebylo možné pokračovat, nadřízení mi neustále házeli klacky pod nohy. Celé policejní oddělení je zkorumpované."

Mezitím se policii přihlásil i prostitut Pierre-Olivier Puis. I on tvrdil, že byl nucen účastnit se Alègreho večírků pro lepší společnost. Dále uvedl, že v roce 1996 byl svědkem vraždy 10leté Marion Wagonové. Pravdou je, že tato dívka je pohřešována od listopadu 1996, její tělo se však nikdy nepodařilo najít.

Se svou troškou do mlýna se přidal i sám Alègre, který v jednom dopise uvedl, že zavraždil prostitutku jménem Claude Martinezová, protože mu za to zaplatil tehdejší starosta Baudis. Ten byl navíc vraždě přítomen.

V roce 2003 byli zatčeni všichni tři jmenovaní muži, tedy Bourrague, Volff i Baudis. Ti trvali na své nevině. Baudis uvedl, že jde o pomstu pornoprůmyslu, protože se v posledních několika letech zasazoval o zákaz vysílání erotických pořadů v televizi. Preventivně však byly zatčeny i Bourreová a Khelifiová pro podezření z křivé výpovědi. Puis byl mezitím převezen do psychiatrické kliniky, kde 20. září 2003 spáchal sebevraždu.

A aby toho nebylo málo, o slovo se přihlásili i sourozenci Charles Louis-Roche a Diane Rocheová. Ti tvrdili, že jejich nedávno zemřelý otec, předseda soudní komory v Nimes, byl ve skutečnosti zavražděn skupinou, která pořádala perverzní orgie pořádané Alègrem. Sám byl údajně jejím členem. Pro toto tvrzení neexistují žádné důkazy, pravdou však je, že Pierre Roche zemřel za dosud nevyjasněných okolností.

V roce 2005 byli Bourrague, Volff a Baudis zproštěni všech obvinění. V roce 2006 spáchal sebevraždu další člověk zapletený do tohoto případu. Jednalo se o Emilliu Espèsovou, která jediná přežila Alègreho útok. 28. března 2008 byla Khelifiová odsouzena ke 2 letům vězení za křivou výpověď. Bourreová odešla od soudu s trestem na 3 roky. Oba rozsudky byly o rok později zrušeny odvolacím soudem.

A co samotný Alègre? Ten v roce 2019 požádal o podmínečné propuštění, kvůli němuž musel podstoupit psychiatrické vyšetření. V závěrečné zprávě lékaři uvádějí, že Alègre je stále nebezpečný pro společnost. Alègre se po přečetní této zprávy rozhodl svou žádost o podmínečné propuštění stáhnout. I nadále si tak odpykává svůj trest.

Nikdo další už obviněn nebyl. Zůstávají však silné pochybnosti, zda opravdu vraždil pouze Alègre. Rodiny po zavražděných ženách se neustále domáhají toho, aby policie celý případ důkladně prošetřila. Různým spekulacím navíc nahrávají články v tisku, které se předhánějí ve vymýšlení těch nejšílenějších teorií. Stejně tak není jisté, zda jsou známy všechny Alègreovy oběti. Podle několika bývalých vyšetřovatelů došlo v této době v okolí Toulouse ke 191 vraždám prostitutek, které nejsou dodnes objasněny...

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1061550
Měsíc: 12188
Den: 506