Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patrick David Mackay

article preview

(Velká Británie)

 

Životopis

Narodil se 25. září 1952 v Middlesexu v Anglii. Jeho otec Harold byl násilný alkoholik, který tyranizoval a fyzicky napadal celou rodinu, tedy i Mackayovu matku a sestru. Když například Marion Mackayová čekala Patricka, Harold ji surově kopal do břicha. Když bylo Mackayovi 10 let, jeho otec na svůj životní styl doplatil. Zemřel na infarkt, což byl výsledek kombinace jeho alkoholismu a slabého srdce. Mackay odmítal uznat, že je jeho otec mrtvý, stále o něm mluvil jako o živém člověku a na své fotografie často dolepoval otcovu fotku. Nakonec i odmítl jít na otcův pohřeb.

Už v této době se Mackay začal projevovat jako násilník a lhář. Šikanoval mladší děti a okrádal starší ženy. S oblibou také týral domácí zvířata jako psy, kočky nebo králíky. Při jedné příležitosti zaživa upálil svou oblíbenou želvu. Byl doslova posedlý smrtí a celé hodiny byl schopen trávit tím, že na ulici hladil mrtvé ptáky. Sám se postupem času pasoval do role nové hlavy rodiny a v podstatě převzal tyranské způsoby svého otce. Velice často bil svou matku i sestru. Rodina se brzy přestěhovala do Gravesendu, ale ani nový domov nezměnil jeho násilné chování. Policie musela k jejich domu i čtyřikrát do týdne. Ve věku 12 - 22 let byl Mackay celkem 18x vykázán z domu a předán do speciálních škol, polepšoven nebo do vězení. Už v této době jeho učitel a jeden z policistů uvedli, že z Mackaye roste vrah. Ve 13 letech se poprvé dostal na psychiatrii poté, co doma rozbil veškerý nábytek a zaútočil na svou matku a sestru. I když to byl násilník a na svůj věk byl poměrně vysoký, během svého pobytu v ústavu trval na tom, že musí spát se svou oblíbenou panenkou. Brzy po propuštění se pokusil podpálit katolický kostel. Za tento čin nakonec dostal pouze podmínku.

Od 15 let se jeho chování ještě zhoršovalo. Pokusil se uškrtit vlastní matku a téměř zabil jednoho mladšího chlapce. Mackay: "Já bych ho i zabil, ale tenkrát jsem se ještě držel zpátky." Po tomto útoku je mu diagnostikovaná psychopatie a je opět umístěn do ústavu v Liverpoolu. Jeho psychiatr ho označil za chladného psychopatického vraha. V roce 1972 je Mackay i navzdory protestům jeho ošetřujícího lékaře, bohužel,  propuštěn na svobodu. Ihned poté se stěhuje ke svým dvěma tetám.

Po svém propuštění se z Mackaye stane silný alkoholik, navíc začne brát drogy. V opilosti se poté pokusí uškrtit jednu ze svých tet. Mackay začne být silně fascinován nacismem, jeho ložnice je vyzdobena fotografiemi z Druhé světové války a různými nacistickými memorabiliemi. Na své oblečení si kreslí či vyšívá hákové kříže a sám sebe si představuje jako velkého diktátora. Na veřejnosti si proto nechává říkat "Franklin Bollvolt První". V roce 1973 se Mackay spřátelí s katolickým knězem Anthonym Creanem, který se o něj prakticky stará. Mackay mu jeho laskavost oplatí tím, že se knězi vloupá do domu a ukradne mu šek na 30 liber. Mackay je rychle dopaden, ale Anthony Crean se ho před policisty zastane a ustavičně prosí, aby Mackay nemusel do vězení. I díky jeho prosbám tak nakonec Mackay vyvázne jen s pokutou 50 liber (kterou stejně nikdy nezaplatil). Mackay se poté stěhuje do Londýna.

 

Série vražd

Červenec 1973 - Mackay poblíž New Cross vyhodí z jedoucího vlaku mladou dívku jménem Heidi Mnilková. Ta na místě zemře. Ten stejný měsíc ubije Mary Hynesovou v jejím bytě v Kentish Town.

Leden 1974 - V Hadley Green v Hertfordshire Mackay ubodá Stephanii Brittonovou a její teprve čtyřletou vnučku. Jen o pár dní později shodí z mostu v Hungerfordu neznámého tuláka. Ten na místě zemře.

Únor 1974 - Mackay se vloupá do domu Isabelly Griffithové v Chelsea. Majitelku domu uškrtí a pak jí do břicha zabodne nůž.

Na začátku roku 1974 se Mackay stěhuje ke svým přátelům do Finchley v severním Londýně. Po nějaké době je ale vyhozen, protože začne tvrdit, že ho ovládají démoni. Mackay se rozhodne svým bývalým přátelům pomstít tím, že se k nim vloupá. Je ale přistižen při činu, zatčen a odsouzen na 6 měsíců nepodmíněně. Na podzim je propuštěn a začne sérii přepadení starších žen, které se snaží okrást. Během této doby spáchá další tři vraždy. Ve Finsbury Parku ubije olověnou trubkou 62letou prodavačku v trafice. Sarah Rodwellovou (92 let) ubil na schodech vedoucích k jejímu domu v Hackney a okradl ji o 10 liber. V Southend-on-Sea ubil sekerou majitelku kavárny Ivy Daviesovou.

10. března 1975 - Mackay uškrtil starší vdovu Adele Priceovou v jejím londýnském bytě.

21. března 1975 - Mackay si vzpomněl na svého "starého přítele" kněze Anthonyho Creana. Rozhodl se ho navštívit. Vloupal se do jeho domu v Gravesendu, kde kněze napadl, rozbil mu hlavu sekerou a několikrát ho bodl nožem. Pak několik minut sledoval, jak se nebohý muž plazí po podlaze, a čekal dokud nevykrvácí.

 

Zatčení a soud

Po nálezu těla Anthonyho Creana si policisté vzpomněli na dřívější Mackayovo vloupání do knězova domu. Rozhodli se tedy položit Mackayovi několik otázek. Ten se jim přizná nejen k vraždě Anthony Creana, ale i k dalším 10 vraždám. 23. března 1975 je tak Mackay zatčen. Nakonec byl obviněn pouze ze tří vražd. Navíc, kvůli jeho snížené odpovědnosti, nebyl souzen za vraždy, ale za pouhé zabití. I tak byl ale Patrick David Mackay v listopadu 1975 odsouzen k doživotnímu pobytu ve vězení s minimální možností podmínečného propuštění. Momentálně je Mackay umístěn ve věznici s mírnějším režimem. Nicméně, podle posledních zpráv bylo v červnu 2020 slyšení o jeho podmínečném propuštění odloženo, protože policie Mackaye podezírá ze spáchání několika dosud nevyřešených vražd.

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1060761
Měsíc: 12096
Den: 465