Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paul Steven Haigh

article preview

(Austrálie)

 

Haigh se narodil 5. září 1957. O jeho dětství a dospívání nejsou dostupné žádné informace. Jisté ale je, že si drtivou většinu svého života vydělával krádežemi, za které byl několikrát zatčen a odsouzen. Zlom v jeho životě nastal v roce 1978, kdy byl zrovna propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za několik ozbrojených přepadení. Vytýčil si totiž, že se do vězení už nikdy nevrátí a za tím účelem půjde i přes mrtvoly. A to doslova...

Pouhé dva týdny po svém propuštění zastřellil při přepadení zaměstnankyni loterijní společnosti Evelyn Adamsovou (58 let). O pár dní později přepadl pizzerii. Během přepadení zastřelil majitele pizzerie Bruna Cingolaniho (45 let), otce dvou dětí. Následovala série dalších ozbrojených přepadení, během kterých však naštěstí nedošlo ke ztrátám na životech.

V průběhu roku 1979 začal Haigh trpět utkvělou představou, že všichni, kteří vědí o jeho kriminální činnosti, ho chtějí udat. Rozhodl se proto těchto lidí zbavit. Jako první na řadě byl jeho komplic Wayne Keith Smith (27 let). Následovala vražda jeho bývalé přítelkyně Sheryle Gardnerové (31 let), kterou zastřelil v jejím autě. Bohužel v tu dobu seděl na sedadle spolujezdce Sherylin syn Danny (10 let). Haigh si nemohl dovolit nechat žít svědka vraždy a další kulka tak ukončila Dannyho krátký život.

Když se Haigh zbavil potenciálních svědků, začal být skálopevně přesvědčen, že ho jeho současná přítelkyně Lisa Brearleyová (19 let) podvádí. Pozval si proto domů jednoho svého známého, přiložil Lise nůž ke krku a dovolil mu, aby ji znásilnil. Přitom jej povzbuzoval, ať Lisu škrtí nebo bije do obličeje. Když bylo po všem, Haigh zasadil nebohé dívce stěží uvěřitelných 157 bodných ran nožem. Později to okomentoval slovy: "Chtěl jsem ji bodnout jen dvacetkrát, ale uprostřed jsem zapomněl počítat, tak jsem musel začít od začátku. To se mi potom stalo ještě několikrát. Tak jsem do ní prostě bodal, dokud nepřestala dýchat."

Po své nejbrutálnější vraždě byl Haigh konečně dopaden a za 6 vražd byl odsouzen k 6 doživotním trestům bez možnosti podmínečného propuštění. Svou poslední vraždu však spáchal až v roce 1991, kdy v cele oběsil jednoho ze svých spoluvězňů, odsouzeného sexuálního delikventa Donalda Georgeho Hatherleyho (36 let). Haigh se později hájil tím, že mu pouze pomáhal spáchat sebevraždu tak, že mu uvázal kolem krku oprátku, podkopl pod ním stoličku a poté se na něj celou svou váhou zavěsil. Soud mu to ovšem neuvěřil a Haigh byl odsouzen k dalšímu doživotnímu trestu.

V roce 2011 Haigh uspěl se svým odvoláním, kdy mu byl jeho trest změněn na doživotí s možností podmínečného propuštění. O podmínečné propuštění Haigh zažádal hned v příštím roce. Ještě tentýž rok však byla jeho žádost zamítnuta s tím, že Hiaghovo chování se sice výrazně zlepšilo, ale soudce nabyl dojmu, že jde pouze o účelovou snahu dostat se z vězení. Paulu Stevenovi Haighovi je momentálně 62 let a stále si ve vězení odpykává svůj trest.

 

Zdroje: wikipedia.org, Herald Sun

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1061101
Měsíc: 12122
Den: 484