Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Zelenka

article preview

"Heparinový vrah"

(Česká republika)

 

Životopis

Narodil se předčasně 27. února 1976. Matka ho porodila už v sedmém měsíci těhotenství. Díky tomu byl velmi neduživý a často stonal. Jeho matka mu proto věnovala možná až příliš péče a ze Zelenky vyrostl klasický mamánek. Už ve škole byl velmi neprůbojný, avšak se silně sebestřednou osobností. Když zjistil, že je homosexuál, rozhodl se tuto skutečnost tajit ze strachu z reakce rodičů. V Jihlavě vystudoval střední zemědělskou školu, v Brně pak záchranářskou nástavbu. Ve zdravotnictví se snažil uplatnit i profesně, ale ve většině zaměstnání dostal výpověď kvůli nespolehlivosti a častým absencím. Na oddělení ARO v havlíčkobrodské nemocnici začal pracovat v roce 1998. Přičemž souběžně studoval Střední zdravotnickou školu v Jihlavě, kde v roce 2005 odmaturoval v oboru všeobecná zdravotní sestra. Poté byl v roce 2006 povýšen na vedoucího sesterských směn. Konečně si našel stálého partnera, ale zároveň s tím ovšem vznikly i problémy. Zelenka již nemohl déle tajit svou sexuální orientaci, což mělo za následek konflikty s otcem, které Zelenka velice často řešil alkoholem. Pod vlivem alkoholu býval velmi agresivní a byl schopen zdemolovat vybavení bytu.

 

Série vražd

Pokud jde o motiv jeho vražd, sám Zelenka říká: "Prvotní popud se objevil doslova odnikud. Prostě jsem najednou slyšel hlasy, které mi říkaly: Dej jim to! Dej jim to!" Zelenka mluví o heparinu, který se používá ke snížení srážlivosti krve. Při podání většího množství však má za následek vnitřní krvácení a následnou smrt. "Nevím, proč jsem používal právě heparin. Asi proto, že jsme ho na oddělení běžně používali. Záměrně jsem jim dával silnější dávky, než je běžné. Nikomu jsem ale nechtěl ublížit, natož někoho zabít. Chtěl jsem jen nějaké vzrušení, nějakou akci. Práce mě opravdu bavila." Hlavním Zelenkovým motivem však bylo potěšení z toho, že lékaři netušili, proč pacient umírá, zatímco on jediný věděl, co zhoršilo jeho zdravotní stav. Měl doslova radost, když viděl selhání lékařů ve snaze určit příčinu obtíží a následné smrti. Sám Zelenka přiznal, že si své oběti nijak nevybíral, důležité bylo, aby jejich smrt nebyla nápadná.

Poprvé se Zelenka pokusil zabít pacienta v květnu 2006, když muži upoutanému na lůžko opakovaně vpíchl heparin. Muž však naštěstí přežil. Zelenkovou první obětí se tak stal František Škvařil (68 let), který byl v nemocnici hospitalizovaný s ucpanou žilou. Muž podlehl vnitřnímu krvácení 11. června 2006. Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení není úmrtí pacienta nijak neobvyklý jev, proto Zelenkovy vraždy zůstávaly zpočátku neodhalené. Jeho další obětí se stala Marie Henslová (59 let), která zemřela 18. června 2006. Už o 4 dny později zavraždil Pavla Tláskala (82 let). 9. července 2006 umírá Ivo Řípa (78 let), opět na komplikace způsobené vnitřním krvácením. 23. srpna 2006 zavraždí Zelenka Václava Nového (60 let). Už o dva dny později umírá po operaci žlučníku i Marie Šimůnková (59 let), opět na vnitřní krvácení. 5. září 2006 umírá pacientka Věra Horáková (57 let). Zelenkovou poslední obětí se stane Marie Fialová (83 let), která se do nemocnice dostala po prodělaném infarktu. Tato žena umírá 24. září 2006. Tento seznam obětí nemusí být konečný, Zelenka jich může mít na svém kontě mnohem více, koneckonců několik pacientů jeho pokus o "zpestření směny" přežilo.

 

Zatčení a soud

V té době byla již úmrtnost pacientů tak vysoká, že je začalo vedení nemocnice prošetřovat. Bylo zjištěno, že v případech úmrtí na vnitřní krvácení byl 23x podán heparin. Vždy byl přitom přítomen Zelenka. Ten byl díky tomu 1. prosince 2006 zatčen. Zelenka svou vinu nijak nepopíral a k vraždám se doznal. Soud s Heparinovým vrahem byl zahájen 22. ledna 2008. Během soudního přelíčení však Zelenka své doznání odvolal a tvrdil, že k němu byl přinucen policisty, kteří ho surově zbili: "Podepsal bych cokoliv, jen aby přestali, měl jsem strach, že mě snad ubijí k smrti." Stejně tak během výslechů Zelenka řekl, že je duševně v pořádku, u soudu však tvrdil, že trpí duševní poruchou, na kterou si sám naordinoval léky. Odborné vyšetření u něj však žádnou duševní poruchu neodhalilo. I přes vyjádření některých lékařů, kteří zpochybnili, že za úmrtí pacientů může být podání heparinu, byl Petr Zelenka 21. února 2008 odsouzen k doživotnímu trestu za 7 vražd a 10 pokusů o vraždu. Trest mu byl následně potvrzen také u odvolacího soudu. O podmínečné propuštění bude moci zažádat v roce 2038, kdy mu bude 62 let. Zelenka je podezřelý v případu dalších tří vražd a jednoho pokusu o vraždu.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1049904
Měsíc: 16697
Den: 362