Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ray Shawn Jackson

article preview

"Škrtič z Gilham Parku"

(USA)

 

Život tohoto sériového vraha je zahalen rouškou tajemství. Jisté je jen to, že se tento afroameričan narodil v roce 1968. Před začátkem jeho vražedné série neměl žádný záznam v trestním rejstříku, bylo o něm ovšem známo, že je drogově závislý.

Ke všem jeho vraždám došlo v Gilham Parku v Kansas City nebo v jeho nejbližším okolí. Koneckonců i Jackson bydlel v okolí tohoto místa. Všechny jeho oběti byly černošské prostitutky, které Jackson nalákal do parku s nabídkou cracku. Celkový počet jeho obětí se zastavil na čísle 6.  Seznam jeho obětí je následující:

16. září 1989 - Annette Stewartová (33 let)

20. září 1989 - Kimberly Creerová (22 let)

22. října 1989 - Tresa Williamsová (21 let)

28. října 1989 - Janice Berrymanová (36 let)

18. ledna 1990 - Tonya Wardová (23 let)

5. dubna 1990 - Michelle Mitchellová (22 let)

Všechny tyto ženy Jackson uškrtil buďto holýma rukama nebo částmi jejich oblečení. Některým obětem zavázal oči. Jedna z žen však byla udušena hlínou, kterou jí Jackson nacpal do krku. Tuto ženu poté svlékl a její oblečení rozházel po okolí.

9. dubna 1990 byla Rita Cheadleová (27 let) na ulici oslovena neznámým mužem, který jí nabízel crack, když s ním půjde do Gilham Parku. Rita odmítla a pokračovala dál. Po nějaké chvíli k ní však onen muž přistoupil zezadu, chytil ji za krk a odtáhl do blízkého křoví. Tam ji povalil na zem a začal ji škrtit. Naštěstí tudy procházel jakýsi muž se psem. To útočníka vyrušilo a dal se na útěk. Rita vše oznámila na policii, která okamžitě nechala vytvořit útočníkovu podobiznu a dala ji otisknout do novin. Během pár hodin se policii ozvalo přes 300 lidí, kteří tvrdili, že poznali muže na kresbě. Až nezvykle mnoho z nich tvrdilo, že oním mužem je Ray Shawn Jackson. Ten se měl dokonce ve svém okolí vychloubat tím, že čas od času zabije nějakou ženskou v okolí Gilham Parku. Když policie ukázala Ritě jeho fotografii, žena jej bezpečně identifikovala jako muže, který na ni zaútočil.

Po pouhých 4 dnech od útoku na Ritu Cheadleovou byl Jackson zatčen v domě svých příbuzných. Během výslechů se nejprve přiznal k jedné vraždě, nakonec se však doznal ke všem 6 vraždám. Původně měl být obviněn i z vraždy Brendy McCoyové (33 let), která byla zavražděna 26. září 1989. V tomto případě se však policii nepodařilo získat dostatek důkazů, aby mohl být Jackson z této vraždy obviněn. V roce 1991 tak byl Jackson uznán vinným ze 6 vražd a odsouzen k 6 doživotním trestům bez možnosti podmínečného propuštění. I v současnosti (kdy je mu 52 let) si Jackson odpykává svůj trest.

 

Zdroje: The New York Times, apnews.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1061155
Měsíc: 12133
Den: 496