Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řezník z Oklahoma City

article preview

Řezník z Oklahoma City

(USA)

 

Odpoledne 1. dubna 1976 nedaleko Research Parku čekali tři muži pracující pro ropnou společnost na svého kolegu, který je měl odvézt na pracoviště. Ten však nabral nečekané zpoždění a jeho kolegové se tak rozhodli ukrátit si dlouhou chvíli průzkumem nedaleko stojící opuštěné budovy. Asi v 15:00 vstoupili zadními dveřmi do domu. Okamžitě ucítili silný hnilobný zápach. Ani ten je však neodradil od pokračování v jejich průzkumu. Hned vedle zadních dveří narazili na neforemný zapáchající předmět. Aniž by si ho blíže prohlédli, několikrát si s ním kopli jako s fotbalovým míčem. Když je tato hra přestala bavit, vydali se dále do domu. Svého rozhodnutí začali velmi záhy litovat. V přízemí totiž narazili na velkou krabici od popcornu. Když do ní nahlédli, s hrůzou zjistili, že se v ní nachází ženská hlava.

Všichni tři "průzkumníci" se okamžitě dali na útěk. O svém objevu ihned informovali policii. Narazili však na nečekaný problém. Vzhledem k tomu, že bylo 1. dubna, strážci zákona se domnívali, že se jedná o jakýsi nepovedený žert. Když na místo nakonec přece jen dorazili policisté, bylo okamžitě jasné, že se v žádném případě nejedná o aprílový vtípek. Nejen, že nalezli lidskou hlavu, ale po celém domě a jeho nejbližším okolí bylo v následujících dnech nalezeno několik kusů rozřezaného ženského těla. Konkrétně se jednalo o jednu ruku, torzo těla a obě nohy. Vyděšeným nálezcům pak policie oznámila, že předmět, do kterého s úsměvem kopali, byl ve skutečnosti kus lidského stehna.

Podle patologa se jednalo o části jednoho těla, ze kterého někdo vyřízl pohlavní orgány. Ty nebyly nikdy nalezeny, stejně jako jedna ruka oběti. Odříznutá hlava byla navíc děsivě zohavena několika řezy nožem. Vrah také oběti rozřízl ústa do jakéhosi groteskního úsměvu od ucha k uchu. Žena byla rovněž skalpována. Podle patologa byla žena mrtvá asi 4 týdny. Příčinu smrti policie nikdy nezveřejnila.

Tato oběť byla nakonec identifikována až v roce 1993, a to díky testům DNA. Díky nim konečně policie zjistila, že se jednalo o Cathy Lyn Shakelfordovou (18 let), která rok před svou smrtí odešla z domu svých rodičů. Naposled byla spatřena asi 2 měsíce před nálezem částí jejího těla, kdy byla ošetřena v nemocnici v Oklahoma City. S největší pravděpodobností žila na ulici a je možné, že si vydělávala prostitucí. Podle její sestřenice se jednalo o veselou dívku, kterou nikdy neopouštěl úsměv na rtech. Byl to jeden z důvodů pro posmrtné zohavení její odříznuté hlavy?

19. dubna 1979 hrála skupinka dětí basketbal v jednom z parků v Oklahoma City, který byl vzdálen necelý kilometr od místa nálezu prvního těla. Jedno z dětí mělo s sebou psa. Ten v jeden moment odběhl do postranní uličky, odkud po chvíli přinesl jakýsi předmět. Když děti uviděly, co si pes nese v tlamě, oněměly hrůzou. Nejednalo se o velký míč, jak se původně domnívaly, ale o lidskou hlavu. Rodiče vyděšených dětí okamžitě informovali policii. Ta důkladně prohledala nejbližší okolí parku a v několika následujících dnech byly nalezeny další části těla. Některé byly zabaleny do novin, jiné byly umístěny v papírových taškách. K nálezům docházelo po celém sousedství a co bylo zvláště děsivé, části těl byly nacházeny i tam, kde už policie dříve hledala, navíc na poměrně frekventovaných místech. To by naznačovalo, že vrah sem tyto odporné balíčky odhazoval až poté, co policie oznámila předchozí nálezy. Vrah se tedy do této oblasti opakovaně vracel a odhazoval další a další části těl nebohé oběti. Možná to byla jakási forma zvrácené hry s policií. Rovněž to poukazovalo na fakt, že vrah musí být velmi dobře obeznámen s celou oblastí, což mu umožnilo nepozorovaně se zbavovat částí těl své oběti.

I v tomto případě se jednalo o části ženského těla a i tentokrát byla obětí mladá dívka s indiánskými kořeny, která žila na ulici. V tomto případě se však oběť podařilo záhy identifikovat. Druhou obětí vraha z Oklahoma City se stala 22letá Arley Bell Killianová. Tato dívka rozhodně neměla lehký život. Její otec byl kriminálník, který ji i její matku často krutě bil. Vše vyvrcholilo, když bylo Arley 16 let. Tehdy ji její otec znásilnil. Arley krátce poté odešla z domu. Záhy propadla drogové závislosti a na živobytí si začala vydělávala prostitucí. Naposled byla spatřena jen několik hodin před nálezem první části jejího rozřezaného těla.

I této oběti vrah vyřízl pohlavní orgány, které nebyly nalezeny. Podivným se jevil i fakt, že všechny části těla byly velmi pečlivě umyty.

Záhy po nálezu první části těla nebohé Arley se také objevilo jméno prvního podezřelého. Jednalo se o Perryho Lee Killiana, bratra zavražděné Arley. Killian v roce 1976 zmasakroval dva psy, kteří patřili jeho babičce. Sekerou je doslova rozsekal na kousky. Jejich pozůstatky pak umístil do několika věder na vodu. Je jen náhoda, že k tomu došlo přibližně ve stejné době, kdy byly nalezeny části těla první oběti "Řezníka z Oklahoma City"? Killian byl poté umístěn do psychiatrického ústavu, odkud byl po roce propuštěn. V roce 1978 zaútočil nožem na svou babičku, načež byl znovu poslán na léčení. A propuštěn byl jen několik dní předtím, než byla zavražděna jeho sestra.

Killian byl zatčen 24. dubna 1976, načež byl umístěn do policejní cely a opakovaně podroben výslechu. Rovněž u něj bylo diagnostikováno hned několik duševních poruch a navíc byl označen za potenciálně nebezpečného jedince se sklonem k násilí. Problém je ovšem v tom, že zatímco byl Killian držen v cele, policie nadále nacházela další a další části těla jeho sestry. A vzhledem ke skutečnostem, o kterých jsem se už zmínil, je nanejvýš pravděpodobné, že k jejich odhození došlo jen těsně před jejich nálezem. To značně nahlodalo teorii o tom, že Killian je tajemným vrahem. Jeho výpověď se navíc ukázala jako naprosto nepoužitelná. Killian mluvil nesouvisle, zřejmě pod vlivem svých psychických problémů. A co je hlavní, neexistoval jediný důkaz, který by na něj ukazoval jako na možného pachatele. Killian tak byl znovu umístěn do psychiatrického ústavu, aniž by byl obviněn z vražd "Řezníka z Oklahoma City".

V roce 1983 se objevil další podezřelý. A nestal se jím nikdo jiný než známý "Vrah přiznavač" Henry Lee Lucas. Ten se po svém zatčení v Texasu postupně přiznal k několika stovkám vražd téměř po celých USA. Jednou z nich byla i vražda Arley Killianové. Během své výpovědi uvedl tolik podrobností o zločinu, že na nějakou dobu přesvědčil vyšetřovatele z Oklahoma City, že konečně dopadli vraha nebohé Arley.

V průběhu několika následujících let se však ukázalo, že Lucas se k drtivé většině vražd doznal proto, že toužil být středem pozornosti. Navíc si doznáními "kupoval" výhody, o kterých si jiní vězni mohli nechat zdát. Po vězení se pohyboval téměř bez omezení, vyšetřovatelé jej zásobovali cigaretami, kávou a jeho oblíbenými koktejly. Navíc díky tomu procestoval téměř všechny státy USA. Vyšlo rovněž najevo, že texaští vyšetřovatelé jej nechávali nahlédnout do policejních spisů, což vysvětlovalo, jak je možné, že Lucas měl tak hluboké znalosti zločinů, ke kterým se přiznal. Navíc bylo zcela nemožné, aby některé vraždy spáchal. Došlo k nim totiž ve stejný den na místech vzdálených i několik tisíc kilometrů. Jednou z nich byla i vražda Arley Killianové. Záhy navíc došlo v Oklahoma City k další vraždě, a to v době, kdy byl Lucas v policejní cele...

6. března 1986 jeden z obyvatel Oklahoma City učinil děsivý objev. V uličce za svým domem našel kus ženského trupu, spodní část levé nohy a kus odříznutého břicha. Opět se opakoval stejný scénář. Během následujících dní docházelo v nejbližším okolí k dalším podobným nálezům. I této oběti vrah vyřízl pohlavní orgány, které nebyly nalezeny. A i tentokrát platilo, že části těla byly pečlivě omyty. Jako poslední byla nalezena ženská hlava. Vrah ji odhodil do popelnice, kterou poté zapálil, snad ve snaze znemožnit identifikaci oběti. To se mu však nepodařilo. Oběť byla identifikována díky specifickému tetování na obou ramenech. Ženino jméno bylo Tina Marcia Sandersová (22 let). Opět se jednalo o dívku s indiánskými kořeny, která těsně před svou smrtí žila na ulici a živila se prostitucí. Naposled byla spatřena pouhý den před prvním nálezem částí jejího těla.

Totožné nakládání s těly, stejně jako téměř identický profil obětí, vedl k policii k jednoznačnému závěru: všechny tři dívky zavraždil tentýž pachatel. Policie se obrátila se žádostí o pomoc na FBI. Ani tato spolupráce však nakonec nevedla k úspěchu. Jediné, co policie uvolnila do tisku, byla domněnka, že vrahem je někdo místní. Podle této teorie se mělo jednat o samotářského psychotika se silnou nenávistí k ženám. Více informací není známo, stejně jako to, jakým způsobem vrah své oběti zavraždil. Policie rovněž nevyloučila, že vrah může mít na svědomí více vražd, jejichž oběti zatím nebyly nalezeny.

V roce 2007 se přece jen objevil ještě jeden podezřelý. Jednalo se o afroameričana Rodericka Webstera (tehdy 52 let), který byl v témže roce zatčen za brutální vraždu v Oklahoma City. 22. března 1989 se Webster vloupal do domu 75leté Audrey Harrisové. Nebohou ženu napadl a zaživa ji rozpáral nožem. Poté holýma rukama vyrval z jejího těla několik vnitřností (stejně jako její pohlavní orgány) a následujících několik desítek minut se bavil tím, že je opakovaně házel na zeď. V roce 2009 byl Webster za tuto vraždu odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění.

Webster žil celý život v blízkosti míst, kde byly nalezeny části těl obětí "Řezníka z Oklahoma City". Celou oblast tedy znal více než dobře. Pracoval také jako pomocný ošetřovatel v nemocnici, což mu mohlo dát alespoň základní znalosti lidské anatomie, které poté mohl využít při rozřezávání těl obětí. Navíc byl ve svém okolí znám pro svou nenávist k ženám. Vražda paní Harrisové je však přece značně odlišná od vražd "Řezníka". K útoku na oběť došlo v jejím domě, oběť byla navíc postarší běloška. A samozřejmě chybí důkaz, který by Webstera spojoval s jakoukoliv z vražd "Řezníka z Oklahoma City". I díky tomu tak z žádné z nich nebyl nikdy obviněn.

Případ "Řezníka z Oklahoma City" je tak dodnes nevyřešen.

 

Zdroje: wikipedia.org, unresolved.me

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1058600
Měsíc: 12601
Den: 664