Jdi na obsah Jdi na menu
 


Richard Jameswhite

article preview

"Babyface"

(USA)

 

Jameswhite se narodil v roce 1973 v New Yorku. Díky své malé výšce a vytáhlé postavě si vysloužil přezdívku "Babyface". Ve svém okolí byl znám svou výbušnou povahou, kvůli sebemenší provokaci okamžitě sahal po zbrani. Už v dospívání se stal členem gangu z Parkside, který ovládal jižní část Prospect Parku. Tento gang se specializoval převážně na okrádání drogových dealerů. Jedním z členů gangu se stal i Jameswhiteův bratr Glester. Ten byl však v lednu 1991 zastřelen během přestřelky s konkurenčním gangem. Jameswhite přísahal, že bratrovu smrt pomstí.

Jedním z mužů, na které měl Jameswhite spadeno, byl i Kevin Smith (19 let). Už několik dní po bratrově smrti se ho Jameswhite pokusil zastřelit, ale podařilo se mu svou oběť pouze zranit. Navíc byl v únoru 1991 zatčen za pokus o vraždu. Byl však propuštěn na kauci. V momentě, kdy opustil policejní stanici, se po něm slehla zem.

V dubnu 1991 se Jameswhite podílel na přepadení opancéřovaného auta převážejícího peníze, K přepadení došlo  v newyorské čtvrti Flatbush. Gangu se podařilo ukrást 101 000 dolarů, bohužel byl však během přepadení zastřelen Robin Singleton, jeden ze zaměstnanců bezpečnostní agentury, která měla převoz peněz na starosti.

3. září 1991 se Jameswhite a několik dalších členů gangu vloupali do jednoho z bytů v Brooklynu. Domnívali se, že patří jednomu z drogových dealerů. V bytě však narazili pouze na dvě dospívající dívky. Jameswhite a spol. si zklamání vynahradili tím, že obě dívky znásilnili. Když těsně poté na místo dorazila policie, Jameswhiteovi se podařilo prostřílet se ke svému autu a odjet.

Následovala série dalších vražd, z nichž některými chtěl Jameswhite pomstít smrt svého bratra, jiné byly následkem sporů uvnitř gangu. Seznam obětí je následující: 29. března 1992 byl zastřelen Javier Avila (22 let). 24. srpna 1992 následovala vražda Omarka Deeho (27 let). 6. ledna 1993 se další obětí stal Fitzroy Reid (21 let). 1. května 1993 vše zakončila dvojnásobná vražda Ryana Cambridgeho (18 let) a Dobsona Sparmana (21 let). Zvláště u této dvojnásobné vraždy zvolil Jameswhite poměrně originální postup. Seděl na řídítkách kola, které řídil jeho známý, a když na Ocean Avenue projížděli kolem Ryana Cambridgeho a Dobsona Sparmana, zahájil střelbu ze dvou pistolí. Tím se mu sice podařilo zastřelit oba své cíle, ale zároveň postřelil dva náhodné kolemjdoucí. Ti se naštěstí ze svých zranění zotavili.

V tu chvíli byl Brooklyn pro Jameswhitea už moc těsný a rozhodl se raději opustit New York. Není jisté, kam jeho první kroky směřovaly, ale jisté je, že se dostal až na Jamajku, kde navštívil místního kouzelníka. Ten mu měl magickými rituály zaručil neviditelnost a neprůstřelnost. Pověrčivý Jameswhite od té chvíle věřil, že je nepřemožitelný. Během dalších dvou let Jameswhite navštívil hned několik amerických měst, mimo jiné Boston, Baltimore, Philadelphii, Washington a zavítal i do kanadského Toronta. Během této doby zastřelil dalších 8 mužů. Podrobnosti o těchto vraždách nejsou známy. Motivy pro tyto vraždy byly různé, ale Jameswhiteovi stačilo málo k tomu, aby začal střílet.

Na konci dubna 1994 Jameswhite a jeho známý Devon Brown (24 let) dorazili do Dekalb County v Georgii. Zaparkovali svou modrou Hondu před nákupním střediskem. Zde však do jejich auta omylem nacouvalo auto řízené Anthonym Maclinem. Následovala ostrá výměna názorů, kterou Jameswhite ukončil tím, že vytáhl pistoli a několikrát Anthonyho střelil. Pak i s Brownem nasedli do auta a odjeli. Anthony Maclin svým zraněním podlehl a Jameswhite si tak na své konto připsal již 15 oběť.

Jameswhite s Brownem mezitím opustili své auto a pokusili se uniknout policii tím, že se pohybovali pěšmo mimo hlavní silnice. Ani to však nakonec nepomohlo. 28. dubna 1994 byl Jameswhite zatčen, Brown byl zatčen jen o pár hodin později. Během zatýkání byly u Jameswhitea nalezeny dvě pistole a vystřelovací nůž.

I tak měl nakonec Jameswhite štěstí v tom, že se jeho soudní proces konal v New Yorku. V Georgii by mu totiž hrozil trest smrti. 12. prosince 1994 tak byl Richard Jameswhite odsouzen za vraždy spáchané v New Yorku k doživotnímu trestu. Podle všeho si svůj trest odpykává dodnes.

 

Zdroj: The New York Times

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1060713
Měsíc: 12074
Den: 447