Jdi na obsah Jdi na menu
 


Richard Lee Tingler jr.

article preview

(USA)

 

Richard Lee Tingler se narodil v prosinci 1940 v Portsmouthu v Ohiu. Byl nemanželským dítětem, což mu jeho matka velice často připomínala slovy "Byl jsi počat v hříchu, proto se po smrti budeš smažit v pekle." Matka jej také surově bila.

Když Tingler dosáhl 18 let, přihlásil se k americkému letectvu. Udělal to zejména proto, aby už nemusel žít pod jednou střechou se svou matkou. Tingler byl umístěn na leteckou základnu na Aljašce. Během své služby se dopustil několika vloupání, za což byl nakonec v roce 1959 zatčen. Díky tomu byl propuštěn z letectva a následně byl za 4 vloupání odsouzen ke 2 letům vězení.

Tingler byl propuštěn v roce 1961, rozhodně však neměl v úmyslu živit se poctivou prací. Po pouhém půlroce byl opět zatčen za sérii 15 vloupání. Za každé z nich byl odsouzen k 1 roku vězení, od soudu proto odcházel s 15letým trestem. V srpnu 1964 byl sice podmínečně propuštěn, ale po spáchání dalších několika vloupání byl opět poslán do vězení. Ve vězení tentokrát pobyl 4 roky, načež byl v únoru 1968 propuštěn.

16. září 1968 Tingler přepadl hospodu v Clevelandu. Poté, co vybral peníze z pokladny, donutil namířenou pistolí všechny přítomné, aby s ním odešli do nedalekého Cleveland's Rockefeller Parku. Jeho rukojmími se stali majitel hospody Joseph Zoldman, 2 barmani a mladá prostitutka, která byla v té době jediným přítomným zákazníkem. Když dorazili na místo, Tingler je všechny bez milosti popravil střelou do zadní části hlavy. Některé z obětí byly střeleny opakovaně. Všechna 4 těla poté našla skupinka mladých lidí, kteří si šli do parku zaběhat.

O více než měsíc později, přesněji 20. října 1968, vstoupil Tingler do mléčného baru v Columbusu. Podnik měl za pár minut zavírat, proto už zde nebyli žádní zákazníci. Přítomna byla manažerka baru Phyllis Croweová a dva brigádníci - Susan Packová (18 let) a Jimmy Stevens (15 let). Tingler na ně namířil pistoli a dožadoval se vydání peněz. Poté, co z pokladny získal 562 dolarů, rozkázal všem přítomným, aby se přesunuli do místnosti pro personál. Zde všem svázal ruce. Pak se otočil a chtěl zřejmě odejít. Mezi dveřmi se však otočil a řekl: "Sakra, nemám co ztratit. Všechny vás zabiju!" Následně vytrhl z pokladny zásuvku a zuřivě s ní začal bít oba zaměstance. Oběma tím způsobil frakturu lebky. Poté sebral ze skříňky drátěné ramínko a snažil se jím uškrtit manažerku. Ta však upadla pouze do bezvědomí. Tingler byl ovšem přesvědčen, že je žena mrtvá a odešel. Ještě předtím však Susan Packovou a Jimmyho Stevense střelil do hlavy.

Když se asi o půl hodiny později Phyllis Croweová probrala, zjistila, že oba mladí lidé jsou mrtví. Okamžitě proto zavolala policii. Balistické testy potvrdily, že pachatel použil stejnou zbraň, jako v případě čtyřnásobné vraždy v Clevelandu. Nejdůležitější ovšem bylo to, že Phyllis na policejních fotografiích identifikovala Tinglera jako pachatele. 24. října 1968 byl proto na Tinglera vydán federální zatykač. V listopadu téhož roku se dokonce dostal na seznam 10 nejhledanějších zločinců, který sestavila FBI.

Mezitím se Tingler pod falešným jménem Don Williams přesunul do Dill City v Oklahomě, kde začal pracovat na jedné z okolních farem. Jeho zaměstnavatel jej považoval za pilného pracanta, jediným problémem byl fakt, že Tingler se čas od času beze stopy vypařil. Vždy se pak po několika dnech vrátil jako by se nic nestalo.

27. dubna 1969, v době, kdy byl Tingler na jednom ze svých tajemných "výletů", se 49letá Brooks Hutchensonová ubytovala v malém motýlku ve městě Gilman v Illinois. Společnost jí dělal neznámý muž, který vystupoval pod jménem D. L. Williams. Hned druhý den našla pokojská paní Hutchensonovou mrtvou v jejím pokoji. Žena byla čtyřikrát střelena do hlavy. Z pokoje zmizela její peněženka, z parkoviště pak její Ford LTD. O 2 dny později se Tingler vrátil zpět na farmu v Oklahomě. Všechny překvapilo, že přijel v novém Fordu. Kupodivu však své nové auto velice brzy prodal.

Na "Dona Williamse" si mezitím začali stěžovat lidé v širém okolí. Vadilo jim zejména to, že tento milovník střelných zbraní si velice často cvičil střelbu na cizích pozemcích. Jeden z místních farmářů dokonce uvedl, že mu "Williams" zastřelil psa. Několik sousedů rovněž upozornilo místního šerifa, že "Williams" je až podezřele podobný hledanému zločinci jménem Tingler.

Když místní šerif poprvé uviděl "Williamse", bylo mu hned jasné, s kým má tu čest. Okamžitě proto kontaktoval FBI. 19. května 1969 byl Tingler zatčen během práce na poli. Při zatýkání u něj byla nalezena automatická pistole. Balistické expertízy později prokázaly, že se jednalo o stejnou zbraň, jakou použil pachatel při vraždách z 16. září a 20. října 1968.

Tingler byl nakonec obviněn z 6 vražd, kvůli nedostatku důkazů se však vyhnul obvinění z vraždy Brooks Hutchensonové. Soudce popsal Tinglera jako chladnokrevného, vypočítavého a úkladného vraha, načež jej odsoudil k trestu smrti na elektrickém křesle. V roce 1972 byl však tento rozsudek zmírněn na doživotí. Richard Lee Tingler nakonec ve vězení strávil téměř 26 let života. 18. března 1995 zemřel na selhání orgánů. Bylo mu 54 let.

 

Zdroje: An Encyclopedia of Modern Serial Killers, historicalcrimedetective.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1060092
Měsíc: 12231
Den: 315