Jdi na obsah Jdi na menu
 


Richard Leyva Muñoz Ramirez

article preview

"Night Stalker"

(USA)

 

Životopis

Ricardo Leyva Muñoz Ramírez se narodil 29. února 1960 v El Pasu v Texasu tvrdě pracujícím rodičům. Jeho sousedé ho popisovali jako klidné dítě, nicméně jeho otec trpěl občasnými záchvaty vzteku, během kterých své děti často bil. Aby unikl otcovým výbuchům, Ramirez často utíkal na místní hřbitov, kde po nějaké době i přespával. Podle některých zdrojů byl Ramirez také zneužíván jedním učitelem ve škole. Rovněž trpěl epileptickými záchvaty, kvůli kterým musel přestat hrát za školní fotbalový tým. Byl vyzáblý a měl poněkud dívčí vzhled, což zapříčinilo, že se stal terčem posměchu některých svých vrstevníků. Už v 10 letech začal kouřit marihuanu. Na to ovšem potřeboval peníze a tak začal velmi brzy krást.

Přibližně ve 12 letech si Ramirez našel náhradní mužský vzor ve svém bratranci Miguelovi Ramirezovi, kterému všichni říkali Mike. Ten se v té době vrátil z vietnamské války a velice rád se chlubil zvěrstvy, která během války napáchal. Své historky dokládal fotografiemi znásilněných a zavražděných vietnamských žen, které rád Richardovi ukazoval. Na některých fotografiích například pózoval s uťatou hlavou ženy, kterou předtím znásilnil. Navíc svému malému bratranci vštěpoval, že není lepší pocit, než někoho zabít: "Udělá to z tebe Boha." Mike také brával Ramireze do pouště, kde společně lovili zvířata a ukazoval mu, jak správně zabít člověka a nebýt přitom odhalen.

4. května 1973 byl Ramirez přítomen Mikeově hádce s jeho ženou Jessie. Ta již měla dost násilné povahy svého muže a dožadovala se toho, aby si Mike konečně našel práci. Během hádky Mike vytáhl revolver a střelil Jessie do obličeje. Mike byl za vraždu své ženy zatčen a následně poslán do psychiatrického ústavu. Ramirez se ještě ten stejný rok stěhuje ke své starší sestře Ruth, jejíž manžel byl posedlý voyeurismem. Často bral Ramireze na své večerní toulky, během kterých šmírovali ženy a páry v okolí. V této době začíná Ramirez užívat i LSD, navíc konzumuje obrovské množství sladkostí. Kvůli tomu mu nakonec začnou uhnívat zuby a Ramirez je brzy ve svém okolí znám svým odporně páchnoucím dechem. V roce 1977 je jeho bratranec Mike propuštěn z ústavu a jeho neblahý vliv na Ramireze tak může pokračovat. Přibližně v téže době začne Ramirez sám sebe označovat za satanistu a stane se velkým fanouškem metalových skupin, jejichž písně se satanismem zabývají. Jeho největším favoritem byla skupina AC/DC a jejich album "Highway To Hell".

Zatímco Ramirez navštěvoval střední školu, začal pracovat v místním hotelu Holiday Inn. Svůj univerzální klíč začal používat k tomu, aby okrádal spící hosty. Jeho zaměstnanecký poměr skončil v momentě, kdy se jeden z hostů vrátil do svého pokoje a uviděl Ramireze, jak se pokouší znásilnit jeho manželku. Přestože muž Ramireze ztluče do bezvědomí, nakonec proti němu nepodá ani žalobu (manželé byli z jiného státu a nechtěli se vracet kvůli tomu, aby proti Ramirezovi svědčili). Ramirez nakonec střední školu nedokončil a v roce 1978 se přestěhoval do Kalifornie, kde se začal živit vykrádáním aut, za což byl dvakrát zatčen (konkrétně v roce 1981 v Pasadeně a v roce 1984 v Los Angeles). Stejně tak byl několikrát zatčen za držení drog.

 

Série útoků

10. dubna 1984 - Ramirez v suterénu hotelu v sanfranciské čtvrti Tanderloin znásilní, brutálně zbije a nakonec ubodá malou Mei Leungovou (9 let). Její tělíčko nakonec pověsí na trubku vodovodního potrubí. S tímto zločinem nejprve Ramirez nebyl spojován. K průlomu došlo až v roce 2009, kdy bylo zjištěno, že Ramirezova DNA se shoduje s DNA vraha této holčičky. V roce 2016 navíc policie uvedla, že na místě vraždy byla nalezena ještě DNA jiného muže, který byl minimálně přítomen smrti malé Lei. Jeho identitu však policie nikdy nezveřejnila, uvedla pouze, že šlo o mladého muže.

28. června 1984 - Ramirez vnikne otevřeným oknem do domu Jennie Vincowové (79 let) v Glassell Park v Los Angeles. Tělo této ženy nalezne druhý den její syn. Paní Vincowová byla znásilněna, brutálně zbita a opakovaně pobodána. Její vrah jí nakonec podřízl hrdlo. Řez byl přitom veden takovou silou, že hlava byla téměř oddělena od těla. Pachatelův otisk prstu byl nalezen na okenní římse.

17. března 1985 - Asi ve 23:30 Maria Hernandezová (22 let) vjela se svým autem do garáže vlastního domu ve městě Rosemead. Když vystoupila z auta, přistoupil k ní neznámý muž s modrou kšiltovkou a namířil na ni pistoli. Maria si instinktivně dala ruku před obličej a začala muže prosit o smilování. Ramirez se však nedal obměkčit a stiskl spoušť. Maria padla k zemi. Útočník do ní ještě jednou kopl a vstoupil do domu. Maria měla ovšem neuvěřitelné štěstí. Zachránila ji její bezděčná snaha chránit se rukou. Kulka se totiž odrazila od klíčů od auta, které měla Maria stále v ruce a jen lehce poranila její ruku. Stejné štěstí však neměla její spolubydlící Dayle Yoshie Okazakiová (34 let), která byla v tu dobu v kuchyni. Ta, když uslyšela výstřel a uviděla neznámého muže, jak vstupuje do domu, přikrčila se za kuchyňskou linku. Když však vykoukla, zjistila, že na ni muž míří pistolí. Ramirez ani na vteřinu nezaváhal a střelil Dayle do čela. Žena byla na místě mrtvá. Policie později nalezla v garáži vrahovu kšiltovku a Maria byla schopna pachatele popsat jako štíhlého, vysokého Hispánce.

Za pouhou hodinu Ramirez zaútočil znovu. V Monterey Park vytáhl z auta Tsan-Lian Yuovou (30 let) a začal jí sprostě nadávat. Pak vytáhl pistoli a dvakrát ji střelil. Žena byla ještě naživu, když její tělo našel jeden z policistů, ale zemřela po převozu do nemocnice.

27. března 1985 - Ramirez se vloupal do domu manželů Zazzarových ve městě Whittier. Vincenta Zazzaru (64 let) střelil do hlavy, když muž dřímal na pohovce. Pak se přesunul do ložnice, kde spala Maxine Levenia Zazzarová (44 let). Tu Ramirez brutálně zbil a dožadoval se, aby mu řekla, kde jsou peníze a cennosti. Pak ji svázal a začal prohledávat dům. Paní Zazzarové se však podařilo uvolnit pouta a zpod postele vytáhla brokovnici, se kterou chtěla zahnat vetřelce na útěk. Zbraň však bohužel nebyla nabitá. Rozzuřený Ramirez ženu třikrát střelil, odešel do kuchyně, odkud si vzal velký nůž a začal zuřivě bodat do těla již mrtvé ženy. Bodné rány byly vedeny do krku, tváře, břicha a do oblasti genitálií. V ženině levém prsu byla také nalezena hluboká řezná rána ve tvaru písmene T. Pak Ramirez nebohé ženě vydloubl obě oči a vložil je do šperkovnice, kterou si odnesl s sebou. Poté Ramirez důkladně vybílil celý dům. V záhonech před domem našla policie otisky Ramirezových tenisek.

14. května 1985 - Ramirez opět udeřil v Monterey Park. Vloupal se do domu Billa Doie (66 let) a jeho invalidní manželky Lillian (56 let). Tu probudil výstřel z pistole. Když se probudila, zjistila, že na ni Ramirez míří pistolí a vedle ní sténá její manžel, který krvácel z rány na hlavě. V tu chvíli se Ramirez do ženy pustil pěstmi a kopanci a chtěl, aby mu řekla, kde jsou peníze a cennosti. Pak ji spoutal pouty na palce a odešel prohledávat dům. Po chvíli se vrátil, hodil Lillian přes tělo jejího chroptícího manžela a přímo na jeho těle ji brutálně znásilnil. Pak konečně odešel. Po jeho odchodu se těžce zraněný Bill z posledních sil doplazil k telefonu a zavolal pomoc. Zatímco Lillian se ze svých zranění zotavila, její manžel zemřel ještě téže noci v nemocnici.

29. května 1985 - Ramirez zaparkoval kradené auto před domem Mabel Bellové (83 let) a její invalidní sestry Florence Langové (81 let) v Monrovii. Ramirez vstoupil do domu a v kuchyni sebral kladivo, kterým obě ženy zbil tak surově, že rozštípl jeho topůrko. Na vnitřní stranu stehna Mabel pak načmáral její rtěnkou obrácený pentagram. Druhý pak nakreslil na zeď ložnice nad bezvládné tělo Florence. Podle policistů se Ramirez také pravděpodobně pokusil Mabel znásilnit. Florence se nakonec podařilo tento brutální útok přežít, Mabel svým zraněním podlehla po několika dnech v nemocnici.

30. května 1985 - Vrah, kterému tisk přisoudil přezdívku "Night Stalker", se vloupal do domu Carol Kyleové (42 let) v Burbanku. Ta se probudila zrovna v momentě, kdy vetřelec vstoupil do jejího pokoje. Ramirez na ni namířil pistoli a opět se dožadoval vydání peněz. Než stačila Carol odpovědět, Ramirez ji chytil a dovlekl ji do pokoje jejího 12letého syna. Ramirez přiložil pistoli k chlapcově hlavě a zopakoval, že chce všechny její peníze a cennosti. Zároveň Carol varoval, aby se na něj nedívala nebo jí vydloubne oči. Nakonec Ramirez chlapce spoutal a zavřel ho do šatníku. Carol mu ukázala, kde jsou všechny její peníze a cennosti. To však Ramirezovi nestačilo. Svázal Carol ruce za zády párem punčoch, dotáhl ji zpátky do její postele, kde ji vaginálně i análně znásilnil. Když bylo po všem, Carol Ramirezovi řekla, že musí mít nešťastný život, když jí něco takového udělal. Ramirez jí odvětil, že na svůj věk nevypadá špatně. Pak opět přivedl jejího syna a spoutal ho s Carol. Nakonec odešel.

2. července 1985 - Ramirez zavraždil Mary Louise Cannonovou (75 let) v jejím domě v Arcadii. Ramirez ji napadl, když spala. Nejprve ji zbil do bezvědomí lampou a poté ji opakovaně pobodal nožem. Žena tento útok nemohla přežít.

5. července 1985 - Útok na Whitney Bennettovou (16 let) v domě v Sierra Madre. Na tuto dívku zaútočil montážní pákou na pneumatiky. Když Whitney omdlela, odešel do kuchyně, kde však nebyl schopen nalézt nůž. Rozhodl se tedy dívku uškrtit telefonním kabelem. Všiml si však, že z konců utrženého kabelu se jiskří. Navíc se Whiteny v tu chvíli probrala z bezvědomí. Ramirez to pochopil tak, že dívku zachránil Ježíš Kristus a s hrůzou se dal na útěk. Whitney se podařilo přežít, i když na sešití její poraněné hlavy bylo zapotřebí 478 stehů.

7. července 1985 - Ramirez potřetí udeřil v Monterey Park. Vloupal se do domu Joyce Lucille Nelsonové (61 let), kterou našel, jak spí na pohovce v obýváku. Tu ubil k smrti svými pěstmi a kopanci. Na tváři oběti pak byl nalezen otisk vrahovy boty.

Tu stejnou noc Ramirez vnikl do domu Sophie Dickmanové (63 let). Namířil na ženu pistoli a odvedl ji do koupelny. Pak začal prohledávat dům. Po chvíli se k ženě vrátil, odtáhl ji zpátky do postele, kde se ji pokusil znásilnit, nebyl však schopen udržet erekci. Ramirez začal na Sophii zuřivě řvát. Pak ji donutil přísahat na Satana, že už v domě nemá nic cenného. Poté sebral všechny věci, které ukradl a beze slova odešel.

20. července 1985 - K další vraždě došlo v Glendale v domě manželů Kneidingových. Ramirez vrazil do jejich ložnice a začal do obou zuřivě sekat mačetou. Pak oba manžele střelil do hlavy. Následně se do jejich těl znovu pustil mačetou. Hlava Maxona Kneidinga (68 let) byla téměř oddělena od těla. On ani jeho manželka Lela (66 let) takový masakr nemohli přežít. Ramirez pak jejich dům důkladně prohledal a ukradl vše, co považoval za cenné.

Ještě ten stejný den se Ramirez přesunul do Sun Valley, kde se asi v 04:15 vloupal do domu rodiny Khovananthových. Manžela Chainaronga (32 let) zastřelil ve spánku. Jeho manželku Somkid (29 let) Ramirez znásilnil, následně přinutil k orálnímu sexu a nakonec ji brutálně zbil. Zubožená Somkid pak byla nucena poslouchat, jak Ramirez ve vedlejším pokoji znásilňuje i jejího 8letého syna. Nakonec Ramirez z domu ukradl přibližně 30 000 dolarů v hotovosti a nějaké šperky a odešel.

6. srpna 1985 - Ramirez vnikl do domu Chrise (38 let) a Virginie (27 let) Petersonových. V ložnici nejprve střelil Virginii do tváře a poté Chrise do krku. Chris se však, navzdory svému zranění, na Ramireze vrhl. Útočník byl zahnán na útěk a oběma manželům se tak podařilo přežít.

8. srpna 1985 - Po pouhých dvou dnech Ramirez udeřil znovu, tentokrát v domě manželů Abowathových v Diamond Bar. Přibližně v 02:30 vstoupil do jejich ložnice a okamžitě zastřelil Elyase (31 let). Jeho manželku Sakinu (27 let) poté svázal a brutálně zbil, dožadujíc se vydání peněz a cenností. Poté ji přinutil k orálnímu sexu a následně ji vaginálně i análně znásilnil. Během toho vstoupil do ložnice tříletý syn manželského páru. Ramirez chlapce svázal a odvedl o patro výš. Pak se vrátil k jeho matce. Na odchodu Sakinu také donutil přísahat na Satana, že v domě již nejsou žádné cennosti nebo peníze. Teprve poté odešel.

18. srpna 1985 - Ramirez se přesunul do oblasti San Francisca. Zde se vloupal do domu manželů Panových. Petera (66 let) zastřelil ve spánku. Jeho manželku Barbaru (62 let) zbil a následně znásilnil. Pak ji střelil do hlavy. Ramirez nakonec načmáral rtěnkou na zeď obrácený pentagram a nápis "Jack The Knife" což je část textu z písně "Ripper" od skupiny Judas Priest. Barbaře se na rozdíl od jejího manžela podařilo přežít, ale následkem tohoto útoku zůstala doživotně odkázána na invalidní vozík. Na místě činu byl opět nalezen otisk vrahovy boty (stejný jako v případě vražd v Los Angeles), balistika navíc potvrdila, že vrah používá stejnou zbraň jako vrah z Los Angeles. Tuto informaci bohužel sdělila starostka San Francisca veřejnosti, což Ramirezovi dovolilo zbavit se svých bot.

Policii se však i přesto podařilo pokročit v pátrání. Ozval se jí totiž správce jednoho malého hotýlku, který tvrdil, že u něj bydlel muž odpovídající popisu vraha. Uvedl, že muž byl vyzáblý Hispánec se zkaženými zuby a příšerně páchnoucím dechem. Navíc se tento muž z hotelu odhlásil den před napadením manželů Panových. Když policie prohledala pokoj, kde byl tento muž ubytovaný, všimla si, že na dveřích od koupelny je nakreslený pentagram. Dále se policii přihlásil klenotník z města El Sobrante, kterému jakýsi Hispánec s páchnoucím dechem prodal diamantový prsten. Policie zjistila, že šlo o prsten, který patřil zavražděnému Peterovi Panovi.

24. srpna 1985 - Ramirez se opět vrátil do oblasti Los Angeles. V ukradené Toyotě se přesunul do města Mission Viejo. Plížil se kolem domu rodiny Romerových, byl však vyrušen jejich 13letým synem Jamesem, který slyšel, jak Ramirez chodí kolem domu. Ramirez okamžitě nasedl do auta a ujel, James si však zapamatoval, že auto byla oranžová Toyota a částečně si poznačil i poznávací značku auta. Jamesův otec poté vše nahlásil policii.

Ihned po tomto neúspěchu se Ramirez vloupal do domu Billa Carnese (30 let) a jeho přítelkyně Inez Ericksonové (29 let). Vpadl do jejich ložnice a třikrát střelil Billa do hlavy. Vyděšenou Inez poté odtáhl do vedlejšího pokoje, kde ji svázal ruce a kotníky kravatou. Pak ji sdělil, že je "Night Stalker". Na to začal prohledávat dům, když však nenašel nic cenného, vrátil se k Inez a dvakrát ji znásilnil. Nebohá Inez se z jeho páchnoucího dechu pozvracela. Pak svému trýzniteli řekla, že v zásuvce u postele má její přítel nějaké peníze. Ramirez opět chtěl, aby přísahala na Satana, že je to pravda. Vyděšená Inez to udělala. Ramirez prohledal zásuvku a když přepočítal peníze, řekl Inez výsměšně, že stejně za víc nestála. Pak Inez donutil, aby opakovala, že miluje Satana. To Ramireze natolik vzrušilo, že Inez ještě přinutil k orálnímu sexu. Pak následovalo několik dalších urážek na adresu nebohé ženy, načež Ramirez konečně odešel. Inez ještě stačila vyhlédnout za útočníkem z okna a viděla, jak Ramirez odjíždí v oranžové Toyotě. V té době si tohoto auta všiml i jejich soused, který si dokonce zapsal i poznávací značku auta. Bill Carnes se jako zázrakem ze svých zranění zotavil.

 

Zatčení a soud

Oranžová Toyota byla nalezena 28. srpna 1985 ve Wilshire v Los Angeles. Policie na jejím zpětném zrcátku nalezla kompletní otisk vrahova prstu. Při porovnání záznamů bylo zjištěno, že tento otisk prstu patří Richardu Ramirezovi, který už měl záznam za krádeže aut a držení drog. Policisté se rozhodli otisknout Ramirezovy fotografie v novinách a na tiskové konferenci policejní mluvčí oznámil: "Víme, kdo jsi. Už není jediné místo, kde by ses mohl ukrýt."

Ramirez byl v tu dobu na cestě za svým bratrem v Tucsonu v Arizoně. Když však bratra nenašel, vrátil se 31. srpna 1985 do Los Angeles. Ihned po příjezdu si uvědomil, že je jeho tvář ve všech novinách. Vydal se po East Hubbard Street, kde se rozhodl ukrást zaparkovaný červený Mustang. Měl štěstí v tom, že auto bylo odemčené a klíče byly v zapalování. Nevšiml si však, že majitel auta pan Pinon, ležel pod autem. V momentě, kdy Ramirez auto nastartoval, pan Pinon vylezl a chytil Ramireze kolem krku. Ramirez sice začal vyhrožovat tím, že má u sebe zbraň, ale Pinon se ho držel jako klíště. Ramirez se pokusil ujet, ale nejprve narazil do garáže a poté do plotu. Pan Pinon otevřel dveře auta, vytáhl Ramireze ven a hodil ho na zem. Ramirez na nic nečekal, rychle vyskočil na nohy a dal se na útěk. O kus dál si všiml, že jakási žena zrovna nastupovala do svého Fordu. Ramirez přiběhl k jejímu auta a začal na ni křičet, aby mu okamžitě dala klíče od auta. Žena začala křičet o pomoc, což přivolalo nejen jejího manžela, ale i několik sousedů. Ramirez pochopil, že je zle a dal se na útěk se skupinkou mužů v patách. Ti velice brzy pochopili, že pronásledovaný je ve skutečnosti hledaný vrah a tak se celou ulicí začaly rozléhat výkřiky: "To je vrah! To je Night stalker! Chyťte ho!"

Manžel napadené ženy opakovaně udeřil Ramireze kovovou tyčí, ten sice jednou upadl, ale rychle se zase zvedl a pokračoval dál v zoufalém úprku. V jednu chvíli se zastavil a začal na své pronásledovatele cenit zuby a vyplazovat jazyk. Když však pochopil, že hra na šílence ho nezachrání, opět se dal na útěk. Ramirez se pokoušel zbavit pronásledovatelů tím, že přeskočil několik plotů, ale muži se ho stále drželi. Po nějaké době se konečně podařilo manželovi napadené ženy udeřit Ramireze tyčí do hlavy. To už Ramirez neustál a svalil se k zemi. Okamžitě byl zasypán ranami pěstí a kopanci. Několik mužů ho zakleklo a drželi ho až do příjezdu policie, která Ramireze odvezla do vazby.

Ramirez se prohlásil nevinným z důvodu šílenství. Samotná příprava soudního procesu se neúnavně vlekla a nakonec se protáhla na dlouhých 7 let. Mezitím se vytvořil jakýsi fanklub Ramirezových fanynek, které mu psaly zamilované dopisy a dokonce byly schopné zaplatit za to, aby jej mohly navštívit. Jednou z nich byla i Doreen Lioyová, která Ramirezovi napsala celkem 75 milostných dopisů. V roce 1988 ji nakonec sám Ramirez požádal o ruku.

Soudní proces byl konečně zahájen 22. července 1988. Když Ramirez vstoupil do soudní síně, ukázal dlaň, na které měl pentagram a vykřikl: "Hail Satan!" Už 3. srpna se začaly šířit fámy, že jedna z Ramirezových fanynek chce do soudní síně propašovat zbraň, kterou pak Ramirez zastřelí žalobce. Zbytek procesu proto doprovázela zvýšená bezpečnostní opatření.

14. srpna 1985 byla jedna z porotkyň nalezena zastřelená ve svém bytě. Okamžitě se objevily spekulace o tom, že jde o práci Ramirezovy fanynky nebo dokonce, že Ramirez na nebohou ženu poslal démony. Ve skutečnosti tuto ženu zastřelil její přítel, který hned poté spáchal sebevraždu. Obhajoba se toho snažila využít a označila celé řízení za zmatečné. Soud tuto námitku nepřijal a bylo rozhodnuto pokračovat v soudním procesu. Ramirez na to reagoval zuřivými výkřiky: "Je to v prdeli!" Následně odmítl být přítomen v soudní síni. Důkazy obžaloby byly zdrcující. Ramirezovy otisky prstů na místech několika vražd, Ramireze identifikovaly jeho přeživší oběti, několik šperků ukradených obětem policie nalezla u Ramirezovy sestry. Pistole, kterou používal vrah byla nalezna u jakéhosi muže, který dosvědčil, že mu ji prodal Ramirez.

20. září 1989 byl Ramirez uznán vinným ze 13 vražd, 5 pokusů o vraždu, 11 znásilnění a 14 vloupání. 7. listopadu téhož roku byl za tyto zločiny odsouzen k trestu smrti v plynové komoře. Když padl konečný verdikt, některé Ramirezovy fanynky propukly v zoufalý pláč. Sám Ramirez vše okomentoval slovy: "Nerozumíte mi a já to ani nečekám. Nejste toho schopni. Já jsem za dobrem i zlem. Já se pomstím. Lucifer žije v každém z nás." Dále všechny soudní úředníky nazval lháři, parazity a červy.

Po převozu do cely smrti ve vězení San Quentin se Ramirez zajímal zejména o to, zda o něm budou napsány knihy jako o Tedu Bundym nebo Jacku Rozparovači. 3. října 1996 se Ramirez oženil s Doreen Lioyovou. Ta sice prohlašovala, že pokud bude Ramirez popraven, tak spáchá sebevraždu, ale nakonec jej sama opustila poté, co testy DNA potvrdily, že Ramirez zavraždil 9letou Mei Leungovou. Ramirez si následně mezi svými fanynkami našel novou milenku, 23letou spisovatelku Christine Leeovou.

Ramirez se po vynesení rozsudku několikrát odvolal. Jeho odvolání byla zmítnuta v srpnu a v září 2006. I tak se své popravy nedožil. Richard Ramirez zemřel 7. června 2013 v nemocnici v Greenbrae na komplikace způsobené nádorovým onemocněním. Bylo mu 53 let a v cele smrti byl více než 23 let.

 

Rozhovor s Richardem Ramirezem naleznete zde

 

Zdroje: wikipedia.org, CrimeLibrary.com

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1058823
Měsíc: 12613
Den: 629