Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Wayne Danielson jr.

article preview

(USA)

 

Narodil se v roce 1947 ve městě Lowell v Oregonu. O jeho osobním životě není známo prakticky nic, snad jen s výjimkou jeho drogové závislosti a jeho opakovaných zatčeních za držení drog a neoprávněné držení střelné zbraně. Již v roce 1970 byl odsouzen za zabití muže jménem Thomas Davis. Z vězení byl však podmínečně propuštěn již v roce 1981. Během prvního roku po propuštění přestal navštěvovat svého kurátora, čímž porušil podmínky podmínečného propuštění. Navíc byl obviněn z padělání šeků a řízení s propadlým řidičským průkazem. Bohužel brzy měly následovat mnohem závažnější zločiny:

10. prosince 1981 - Harold Pratt (60 let) a jeho manželka Betty (55 let) zrovna tábořili v Arizonské poušti, asi 75 mil od Phoenixu. Danielson je v noci přepadl, přinutil oba manžele, aby si klekli a pak je chladnokrevně popravil střelou do týla. Poté své oběti okradl o vše cenné a jejich těla nechal napospas divoké zvěři.

22. března 1982 - manželský pár Edwin a Ida Davisovi (oba 64 let) se setkali s Danielsonem a jeho přítelkyní Lanorou Johnsonovou v El Cajon v Kalifornii. Ještě tu noc je jejich noví "přátelé" přepadli a oběma jim vpíchli silné dávky koňských sedativ. Pak je Danielson s Johnsonovou okradli a utekli v domnění, že jejich oběti budou pomalu umírat v poušti. Naštěstí se k nim dostala včas pomoc a manželé Davisovi toto táboření přežijí. Edwin pak na policejních fotografiích pozná Danielsona jako jednoho z útočníků.

25. června 1982 - Danielson přepadl dalšího táborníka. Tentokrát se jeho obětí stal Arthur Gray Jr. (62 let) poblíž tábořiště Twin Springs, 80 mil od Eugene v Oregonu. I jeho popravil střelou do týla.

Červenec 1982 - Danielson s Johnsonovou přepadli manželský pár Benjamina a Edith Shafferovi (oba byli šedesátníci), když tábořili v okrese Mendocino v Kalifornii. Paradoxní je, že se s tímto párem již setkali o několik dní dříve. Danielson na manžele mířil pistolí a Johnsonová mezitím oběti svázala. Pak Danielson Johnsonové přikázal, aby šla se psem Shafferových na procházku. Po pár minutách uslyšela Johnsonová několik výstřelů. Když se pak vrátila do tábořiště, byli manželé mrtví. Oba měli prostřelenou hlavu. Danielson si jí ještě postěžovat, že musel paní Shafferovou střelit dvakrát, protože "z nějakého důvodu nechtěla umřít". Pak společně těla manželů shodili ze strže a okradli je o všechny jejich věci. Danielson se touto vraždou pochlubil svému kolegovi z práce, Terrymu Brownovi, a připojil tolik detailů, že bylo jasné, že nejde o pouhý vtip. I tak Brown nic nenahlásil. Těla zavražděných manželů byla nalezena až v prosinci 1983.

Listopad 1982 - Danielson popravil střelou do týla Ernesta Coralla (38 let). Pak jeho tělo hodil do rokle poblíž Apache Junction v Arizoně.

9. února 1984 je na Danielsona vydán celostátní zatykač. Nejprve je dopadena Johnsonová, která s policií ochotně spolupracuje. 7. dubna 1984 FBI zatkne i Danielsona ve městě Odessa v Texasu. Oba byli okamžitě převezeni do Oregonu, kde byl Danielson souzen za vraždy manželů Prattových a dále za vraždu Arthura Graye Jr. a Ernesta Coralla. Jeho štěstím bylo, že stát Oregon již zrušil trest smrti. A tak zde byl za 4 vraždy odsouzen k doživotnímu pobytu za mřížemi. Jiná byla situace v Kalifornii, kde dvojice čelila obvinění z vraždy manželů Shafferových. Soudní přelíčení narušil incident, který způsobila Danielsonova matka Mary Ann Bishopová, která se pokusila propašovat svému synovi do soudní síně nabitý revolver. Posléze byla za tento projev mateřské lásky odsouzena ke 3 letům ve vězení. Danielsonovi zásadně uškodilo nejen to, že se jeho bývalý kolega z práce, Brown, rozhodl svědčit proti němu, ale že za slib beztrestnosti se posadila na lavici svědků i jeho přítelkyně a spolupachatelka Johnsonová. Tato dvě svědectví byla největším trumfem obžaloby. Obhajoba se proti tomu vytasila s údajným těžkým dětstvím obžalovaného, jeho depresemi, jeho vzorným chováním ve vazbě a lítostí, kterou cítí nad svými činy. V závěrečné řeči se ještě Danielson snažil ovlivnit rozhodnutí poroty tvrzením, že nyní se stal vzorným křesťanem a hluboce lituje vší bolesti, kterou způsobil. Ani jeho závěrečný apel k porotě, kterým žádal o mírnější trest, nijak nezabral. 13. listopadu 1986 byl odsouzen k trestu smrti v plynové komoře. Následovalo několik odvolání odsouzeného, která byla vždy zamítnuta. Rozsudek však nemohl být vykonán, protože 7. září 1995 se Robert Wayne Danielson Jr. oběsil ve své cele ve vězení San Quentin.

 

Zdroje: An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 1
Celkem: 1060112
Měsíc: 12213
Den: 318