Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Zarinsky

article preview

(USA)

 

Robert Zarinsky se narodil v roce 1940. Už od dětství to byl tyran a s přibývajícími roky se jeho chování jen a jen zhoršovalo. V dospívání už terorizoval celou svou rodinu. Svého otce, který vlastnil obchod se smíšeným zbožím, velmi rád před zákazníky ponižoval tím, že mu po obličeji rozmazával rajčata, což si Zarinsky starší nechal beze slov líbit. Navíc pravidelně kradl otci peníze z tržby. Svou sestru jednou zmlátil tak, že nemohla jít tři týdny do školy. Matka byla tomuto incidentu přítomna, ale na obranu své vlastní dcery pouze pronesla větu: "Roberte, jen ji nemlať do obličeje!" Přesto přese všechno byl Zarinsky vždy matčiným miláčkem. Už ve 14 letech byl Zarinsky poprvé hospitalizován v ústavu pro psychicky narušené mladistvé v Trentonu. Po propuštění se jeho chování naopak ještě zhoršilo. Zarinsky chytal po okolí ptáky, kterým s obzvlášť velkým potěšením a vzrušením zaživa odřezával hlavy a křídla. Ačkoliv byl Žid, stal se z něj přesvědčený neonacista. Vytvořil gang s názvem Panteři, ve kterém byli sice jen dva nebo tři podobně smýšlející teenageři, ale Zarinsky si ve své fantazii vytvořil představu, že velí obrovské armádě nadřazené rasy. Společně se svými kumpány pak poničili asi 1500 židovských náhrobků na hřbitově v Lindenu v New Jersey a zapálili 5 skladišť se dřevem. Bylo mu 22 let, když byl dopaden a opět poslán do blázince, ze kterého byl ovšem zakrátko znovu propuštěn.

Ještě předtím, přesněji v roce 1958, se Zarinsky společně se svým bratrancem Theodorem Schifferem vloupal do prodejny aut ve městě Rahway. Při loupeži je vyrušil policista Charles Bernoskie. Došlo k přestřelce, během které byli oba lupiči postřeleni. Policista však zůstal na místě mrtev. Zarinsky a Schiffer utekli k Zarinskeho matce, která jim vyjmula kulky a několik dní je pečlivě ošetřovala. Tento zločin zůstal na dlouhou dobu nevyřešený.

V letech 1968 - 1974 došlo v okrese New Jersey k 5 vraždám mladých dívek. Oběťmi byly Jane Durruaová (13 let), Linda Balabanowová (17 let), Doreen Carlucciová (14 let), Joanne Delardová (15 let) a Ann Loganová (19 let). Všechny vraždy si byly navlas podobné. Vrah donutil dívky nastoupit do jeho auta. Pak je odvezl na nějaké odlehlé místo, kde je znásilnil a brutálně je zbičoval elektrickým kabelem, kterým je nakonec i uškrtil. Ojedinělé jsou pak vraždy Doreen Carlucciové a Joanne Delardové, které byly uneseny společně, když se vracely z procházky. Zvláště děsivé je to, že jedna z dívek pravděpodobně sledovala, jak vrah mučí a zabíjí její kamarádku a to vše s vědomím, že ji čeká to stejné...

V roce 1969 zmizela beze stopy 17letá Rosemary Calandriellová. Její tělo se nikdy nepodařilo najít, ale našlo se hned několik očitých svědků, kteří potvrdili, že nastoupila do Zarinskeho auta. Při policejní prohlídce auta bylo zjištěno, že u spolujezdce nejdou otevřít dveře ani okna. Navíc byly v autě nalezeny otisky prstů Rosemary a její modré kalhotky. I přes tyto důkazy Zarinsky mlčel a odmítal se přiznat. Stejné mlčení pak zopakoval i před soudem. I přesto, že tělo oběti nebylo nalezeno, byl Zarinsky v roce 1975 odsouzen na doživotí za vraždu Rosemary Calandriellové. Zarinsky se později k vraždě doznal, ale jeho výpovědi se často lišily. Jednou například uvedl, že Rosemary pohřbil na severozápadě okresu New Jersey, jindy zase, že ji hodil do Atlantského oceánu. Policisté si byli celou dobu jisti, že Zarinsky stojí i za vraždami mladých dívek z přelomu 60. a 70. let, ale i přes jejich enormní snahu nebyli schopni shromáždit dostatek důkazů.

Během svého pobytu ve vězení, přesněji 19. srpna 1999, obvinil Zarinsky svou sestru Judith Sapsaovou, že zpronevěřila peníze z dědictví po jejich matce. Judith přiznala, že nějaké peníze vzala, ale že to bylo kvůli zaplacení účtů za léky (Judith měla rakovinu plic a její manžel byl čerstvě po transplantaci srdce). Když ani tohle Zarinskeho neobměkčilo, poprvé v životě se mu jeho sestra vzepřela a vypověděla na policii vše, co věděla o noci, kdy Zarinsky a Schiffer zastřelili policistu Bernoskieho. Zarinsky se tak rázem stal ze žalobce obžalovaným. Během soudu však vyšlo najevo, že smrtící kulku toho večera vypálil Schiffer, který byl za vraždu policisty nakonec odsouzen. Zarinsky musel vdově po Bernoskiem zaplatit mnohatisícové odškodné. Tento verdikt byl nakonec zrušen a Zarinsky tak v tomto případě zůstal naprosto bez trestu.

Další důležitý zlom nastal v roce 2008, kdy byla díky moderním technologiím nalezena Zarinskeho DNA na šatech 13leté Jane Durruaové (zavražděné v roce 1968). Policie měla konečně důkaz, na který čekala celých 40 let. A protože její vražda byla totožná s vraždami ostatních 4 dívek z tohoto období, byl Zarinsky 11. března 2008 obviněn i z této série vražd. Na soud už ovšem nedošlo. 28. listopadu 2008 Robert Zarinsky zemřel ve státní věznici South Woods v Bridgetonu (stát New Jersey) na plicní fibrózu.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 1
Celkem: 1060198
Měsíc: 12121
Den: 308