Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodney Lynn Halbower

article preview

"San Mateo Slasher"

(USA)

 

Životopis

Rodney Lynn Halbower se narodil 27. června 1948 ve Wisconsinu. Těsně po jeho narození se však celá jeho rodina přestěhovala do Muskegonu v Michiganu. Již jako dítě byl Halbower silně introvertní a stranil se jakékoliv společnosti. Ve škole se navíc velice často choval násilně jak ke svým spolužákům tak i učitelům. Chodil často za školu, čímž silně trpěl jeho prospěch. Když byl nakonec zatčen za účast na únosu, byl ze školy vyloučen a poslán do vězení pro mladistvé. Odtud byl podmínečně propuštěn v roce 1963, ale velice brzy podmínku porušil a v roce 1964 byl znovu poslán do vězení. Rok nato byl znovu propuštěn, ale zanedlouho byl zatčen znovu, když se pokusil vloupat se do jednoho domu. Z vězení se mu podařilo uprchnout, ale po několika málo dnech byl znovu zatčen a odsouzen k 5 letům vězení. Po svém propuštění se nějakou chvíli živil poctivě, dokonce zplodil dceru se ženou jejíž identita je dnes neznámá. V roce 1970 byl však přistižen při krádeži a odsouzen ke 4 letům ve vězení. Z vězení se mu opět podařilo uprchnout, záhy byl však znovu dopaden.

V roce 1975 je Halbower podmínečně propuštěn a stěhuje se do Rena v Nevadě. V prosinci téhož roku Halbower napadne mladou dívku, kterou brutálně zbije a znásilní. V první polovině roku 1976 dojde v Kalifornii a v Nevadě k sérii vražd mladých dívek, o kterých se ještě zmíním v textu níže. Těsně po skončení této série vražd je Halbower v květnu 1976 zatčen za napadení dívky v Renu a následně je odsouzen na doživotí. V červnu 1977 se mu však opět podaří utéct z vězení. Dopaden je až v červenci následujícího roku poté, co se pokusil unést svou sedmiletou dceru. Za svůj útěk  dostane dalších 6 let ve vězení. 15. prosince 1976 však ještě s dalším vězněm znovu uteče. Opětovně je zatčen v září 1978. Jen několik dní poté je chycen při dalším pokusu o útěk, kdy se mu podařilo přepilovat troje mříže a dostat se na vězeňský dvůr. Ke svobodě mu chybělo jen pár metrů. Poučen ze svého nezdaru, se o pár měsíců později pokusí o další útěk, tentokrát úspěšný. Halbower se ukradeným autem dostal do Jackson County v Oregonu, kde napadl mladou dívku, kterou znásilnil a pobodal nožem. Oběti se podařilo tento útok přežít a když byl Halbower na začátku roku 1987 konečně zatčen, identifikovala ho jako pachatele. Halbower byl za toto napadení odsouzen k 15 letům ve vězení. Nejprve byl ale převezen zpět do Nevady, aby si mohl odsedět svůj doživotní trest. V listopadu 2013 byl Halbower v Nevadě podmínečně propuštěn a okamžitě převezen do Oregonu, kde na něj čekalo oněch 15 let za napadení dívky v Jackson County.

 

Série vražd

8. ledna 1976 - U jezírka v Shark Park Golf Course ve městě Pacifica v Kalifornii je nalezeno tělo Veronicy Casciové (18 let). Vrah své oběti zasadil 30 bodných ran nožem. Na jejím těle byla nalezena vrahova DNA.

4. února 1976 - Ve městě Milbrae v Kalifornii je v lese za kostelem nalezeno nahé tělo Pauly Baxterové (17 let), která zmizela o 2 dny dříve. Dívka byla znásilněna a v jejím těle byly nalezeny 4 bodné rány nožem. Rovněž utrpěla několik poranění hlavy. Ta byla způsobena kusem betonu ležícím kousek od místa nálezu těla. I tentokrát vrah zanechal na místě stopy své DNA.

24. února 1976 - Ve městě Reno v Nevadě je v pozdních hodinách nalezeno tělo Michelle Mitchellové (19 let). Ta byla naposledy viděna, když se jí ráno porouchalo auto na křižovatce 9th Street a Evans Avenue. Několik svědků uvedlo, že viděli, jak jí jakýsi muž pomáhá auto odtlačit na blízké parkoviště. Její tělo pak bylo nalezeno nedaleko odtamtud v garáži na East 9th Street. Michelle měla svázané ruce a podříznuté hrdlo. Kousek od místa nálezu těla bylo nalezeno několik nedopalků od cigaret. O 3 roky později se k této vraždě přiznala mentálně postižená Cathy Woodsová, která tvrdila, že zavraždila dívku jménem Michelle. I přes nedostatek důkazů byla Woodsová za tuto vraždu zatčena a následně i odsouzena.

6. května 1976 - V mělkém hrobě blízko potoka Colma na Grand Avenue v San Franciscu v Kalifornii jsou nalezeny kosterní pozůstatky Carol Boothové (26 let), která zmizela již 15. března. Podle patologa byla dívka sexuálně napadena.

6. června 1976 - V Shark Park Road jsou nalezeny kosterní pozůstatky Tatiany Blackwellové (14 let). Ta zmizela již v polovině ledna poté, co odešla z domu své rodiny ve městě Pacifica v Kalifornii. Na kostech oběti byly patrné stopy po několika bodných ranách nožem.

 

Soud

Kvůli nedostatku důkazů uvízlo vyšetřování těchto vražd na mrtvém bodě. Oběti navíc spojovalo pouze to, že všechny byly brunetky. V roce 2014  byl však tento případ znovu otevřen. Ve stejné době byl ve vězení Halbowerovi odebrán vzorek DNA a přidán do policejní databáze. Při porovnávání DNA vraha a DNA Halbowera byla zjištěna 100% shoda. Jeho DNA se shodovala i s DNA nalezenou na nedopalcích od cigaret nalezených kousek od místa nálezu těla Michelle Mitchellové. Halbower byl proto v lednu 2015 převezen do Kalifornie, kde byl nakonec obviněn z vražd Veronicy Casciové a Pauly Baxterové.

Kvůli různým průtahům byl soud zahájen až 20. srpna 2018. Halbower trval na své nevině a k soudu vždy chodil s dobrou náladou. Ta ho jistě přešla 18. září 2018, kdy byl za každou vraždu odsouzen k doživotnímu vězení. V nejbližší době navíc Halbowera čeká soud v Nevadě, kde bude čelit obvinění z vraždy Michelle Mitchellové. Kvůli nedostatku důkazů Halbower nebyl nikdy obviněn z vražd Tatiany Blackwellové a Carol Boothové. Policisté jsou však skálopevně přesvědčeni, že i tyto dívky má na svědomí právě Rodney Lynn Halbower.

Cathy Woodsová byla propuštěna 11. září 2015, po 35 letech ve vězení. Stala se tak nejdéle neprávem vězněnou ženou v historii USA. Za tento justiční omyl jí bylo dodatečně přiznáno odškodnění ve výši 3 miliónů dolarů.

 

Zdroje: wikipedia.org, eu.statesmanjournal.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1060903
Měsíc: 12111
Den: 466