Jdi na obsah Jdi na menu
 


Romulus Vereş

article preview

"Muž s kladivem"

(Rumunsko)

 

Životopis

Romulus Vereş se narodil 23. ledna 1929 ve městě Kluž do chudé rodiny. Vychodil 7 tříd základní školy, poté začal pracovat na železnici. I přesto, že byl zpočátku chválen svými nadřízenými, v roce 1968 málem způsobil železniční nehodu, když odmítl spustit závory na železničním přejezdu v Heudinu. Když ho na to jeden z kolegů upozornil, Vereş na něj začal křičet: "Drž hubu, vím dobře, co dělám! Poručil mi to Satan a já ho musím poslouchat!" Vše se naštěstí obešlo bez nehody, Vereş však byl propuštěn z důvodu špatného duševního zdraví.

 

Série útoků

11. září 1972 - U řeky Szamos byla nalezena Cornelie Vaidová (28 let). Nahé tělo této krásné brunetky leželo zčásti na břehu řeky, druhá polovina jejího těla byla ponořena ve vodě. Na hlavě byly nalezeny zřetelné stopy po úderech nespecifikovaným tupým předmětem. Policie nejprve podezírala jejího souseda, známého sukničkáře, a poté i jejího přítele, se kterým se předchozího dne pohádala. Ani jedna stopa však nikam nevedla.

7. října 1972 - Asi v 07:30 je v domě svých rodičů v Kluži napadena Ibolya Covaciová (15 let). Neznámý útočník ji udeřil čtyřikrát do hlavy. Když se dívka zhroutila k zemi, muž ji svlékl, sebral její spodní prádlo a hodinky a zmizel. Ibolya naštěstí přežila, od té doby však odmítala v tomto domě nadále bydlet. Navíc začala trpět výpadky paměti a u výpovědi si velice často protiřečila.

16. října 1972 - Když Marie Mărgineanová (v té době byla v 8. měsíci těhotenství) vařila ve svém domě oběd, zničehonic ji zezadu napadl neznámý muž a několika údery ji omráčil. Pak jí ukradl kabát a 200 lei. Lékařům se naštěstí podařilo Marii zachránit, stejně tak i její nenarozené dítě. Žena však útočníka nemohla popsat, protože jej ani neviděla.

5. prosince 1972 - Malá Ana Valentina Floreová (8 let) je sama doma a chystá se do školy. Asi v 07:45 ji však napadne muž oblečený do uniformy železničáře a začne ji brutálně bít kladivem. Poté dívenku znásilní a celý dům podpálí. Sousedé ještě stihnou nebohou Anu vytáhnout z domu. V tu chvíli je ještě naživu, později však svým zraněním podlehne. Jeden z náhodných kolemjdoucích vidí neznámého muže, jak utíká z domu Floreových a na policii vypoví, že šlo o blonďáka s vlnitými vlasy.

12. prosince 1972 - Asi ve 20:00 je v obchodě s potravinami napadena prodavačka jménem Ana Birová (48 let). Jeden ze zákazníků ji znenadání udeří kladivem do hlavy. Žena začne křičet, což útočníka vystraší a dá se na útěk. Ana naštěstí přežije. Kolem půlnoci ten stejný den je napadena další žena. Tentokrát se jedná o Ileanu Olteanovou. Tu napadne jakýsi muž ve výtahu, když se vrací z práce. I jí se podaří přežít. Její poranění jsou však lehká a pouze povrchová a její výpovědi si vzájemně odporují. Jednou tvrdí, že měl útočník masku, poté zase, že šlo o muže s černými vlasy.

16. prosince 1972 - Ve vlastním bytě je napadena Aurelia Ciuleová (16 let). Útočník tentokrát použije nůž, kterým své oběti zasadí 18 bodných ran. Poté, co dívka těmto poraněním podlehne, vrah ji ještě znásilní. Následně ji ještě okrade o hodinky a zapalovač. Ještě než odejde, pokusí se byt podpálit. Požár se ovšem podaří včas uhasit a policie tak na místě činu nalezne několik blond vlasů. Dva dokonce najde i v dlani nebohé Aurelie.

14. února 1974 - Ve svém bytě je zavražděna Ilona Szilagyová (68 let). Útočník ji nejprve udeřil do hlavy skleněnou lahví a poté ji udusil polštářem. Vrah se znovu pokusí místo činu podpálit, ale i tentokrát je oheň včas uhašen.

 

Zatčení

V tu dobu již žilo celé město Kluž ve strachu z "Muže s kladivem", jak se vrahovi začalo přezdívat. Díky tomu, že média o případu informovala jen velmi málo, lidé mu přičítali mnohem více obětí, než tomu bylo ve skutečnosti. Netrvalo dlouho a po městě kolovaly zvěsti o tom, že vrah má na svědomí až 200 obětí. Bylo i několik případů, kdy některé ženy dokonce odmítly pustit domů své muže, protože se každá z nich domnívala, že právě její manžel je oním tajemným vrahem.

Policii se mezitím podařilo zjistit, že jakýsi Romulus Vereş velice často chodí za svou milenkou slečnou Nagyovou, která byla sousedkou zavražděné Aurelie Ciuleové. Jeho vzhled navíc dokonale seděl na popis pachatele. Několik svědků ještě potvrdilo, že se Vereş často procházel kolem domu poslední oběti. Policii pak samozřejmě nezůstala utajena informace o tom, že Vereş byl dříve propuštěn ze zaměstnání kvůli psychickým problémům. Policistům se však nepodařilo zastihnout Vereşe v jeho bytě, proto se rozhodli navštívit jeho sestru. Ta jim řekla, že Vereş by měl ten den přijít na návštěvu, což samozřejmě policistům přišlo vhod. Když Vereş vstoupil do bytu a uviděl policii, vytáhl z tašky kladivo a vrhl se na nejbližšího policistu, kterému několika údery zlomil klíční kost. Teprve poté se policistům podařilo Vereşe odzbrojit a ve svěrací kazajce ho odvést na stanici k výslechu.

U výslechů se Vereş k vraždám přiznal, ale odmítal za ně nést jakoukoliv odpovědnost, protože je páchal na příkaz ďábla. Vereşův byt byl doslova posetý nápisy o ďáblovi a různými citacemi z Bible. Při domovní prohlídce bylo nalezeno několik věcí, které byly ukradeny obětem, včetně jejich spodního prádla. Zároveň bylo zjištěno, že Ileanu Olteanová, které se podařilo přežít útok "Muže s kladivem", byla ve skutečnosti jednou s Vereşových milenek a svými zmatenými výpověďmi se jej pravděpodobně snažila krýt.

Psychiatři u Vereşe diagnostikovali těžkou schizofrenii, díky které trpěl častými náboženskými halucinacemi. Ty měly navíc velice často sexuální podtext. Vyšetřovatelé se dostali pod obrovský tlak. Veřejnost si pro Vereşe žádala trest smrti, policistům však bylo jasné, že s tímto lékařským posudkem, ho soud uzná trestně neodpovědným. Výsledkem byl nakonec určitý kompromis. Vyšetřovatelé nezahájili trestní stíhání a na základě lékařských zpráv byl Vereş převezen do psychiatrické léčebny. Tu už nikdy neopustil. Romulus Vereş zemřel 13. prosince 1993 na onemocnění jater. Bylo mu 64 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, Psychopedia: The Wikipedia Serial Killers Files

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1060847
Měsíc: 12112
Den: 469