Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saíd Hanaei

article preview

"Pavoučí vrah"

(Írán)

 

V letech 2000 a 2001 došlo v íránském městě Mašhad k sérii vražd místních prostitutek. Vrah se zaměřil především na ženy závislé na opiu. Ženy byly nejprve znásilněny a následně uškrceny svými vlastními šátky. Jejich těla byla poté nalezena v různých částech města nebo jeho okolí. Ve většině případů byla těla obětí zabalena do čádoru (islámský splývavý oděv pro ženy). Stejně jako pavouk spřádá síť, aby do ní chytil svou kořist, tak i vrah vždy vylákal své nic netušící oběti z rušných částí města, aby na ně mohl zaútočit. Tisk mu proto přisoudil přezdívku "Pavoučí vrah". Během jediného roku si vrah připsal na své konto 16 obětí.

7. srpna 2000 - Den, kdy zmizela Afsaneh Karimpourová (30 let).

10. srpna 2000 - V Mašhadu bylo nalezeno tělo ženy známé pouze pod jménem Lajla. Leželo pohozené v záhonu rajčat.

11. srpna 2000 - V sousedním městě Sagradešaru bylo nalezeno tělo Fariby Rahimpurové. Žena byla zabalena do žlutého pytle.

3. ledna 2001 - Další tělo bylo nalezeno před sídlem společnosti Iran Khodro. Žena byla známa pod jménem Massoumeh.

16. února 2001 - I tělo Sarah Rahmaniové (27 let) bylo nalezeno nedaleko sídla společnosti Iran Khodro.

29. února 2001 - Na rušné silnici v Mašhadu bylo nalezeno tělo Azam Abdiové (45 let).

19. března 2001 - V severovýchodním Mašhadu bylo objeveno tělo Sakineh Kayhanzadehové (50 let). Žena byla zabalena do kusu černé látky.

23. března 2001 - K nálezu dalšího těla došlo ve vesnici Dustabad, ležící nedaleko Mašhadu. Obětí se stala Chadijeh Full Qasriová.

12. dubna 2001 - Nedaleko náměstí Šahida Fahmidaha bylo nalezeno tělo Marzieh Saadatyanové (35 let).

14. dubna 2001 - Další obětí se stala žena známá pod jménem Maryam (35 let).

15. dubna 2001 - Jedenáctou obětí se stala žena jménem Touba (35 let).

24. dubna 2001 - V severní části Mašhadu bylo nalezeno tělo Azry Hajizadehové (31 let).

3. července 2001 - Na bulváru Šahída Mosaviho bylo nalezeno tělo Maryam Beygiové (28 let).

11. července 2001 - Další obětí se stala žena známá pod jménem Leila (20 let).

24. července 2001 - Nález těla Mahboube Allahové (18 let), nejmladší oběti "Pavoučího vraha".

Srpen 2001 - K nálezu těla poslední oběti došlo až po vrahově zatčení. Obětí se stala Zahra Dadchosraviová (33 let).

V červenci 2001 se jedné ženě podařilo vrahovi utéct. Její první korky směřovaly na policejní stanici, kde vypověděla, že ji jakýsi muž vlákal do svého domu, kde na ni zaútočil. Ihned poté policisty zavedla k útočníkovu domu. Majitelem domu byl Saíd Hanaei (narozen 1962).

Hanaei byl na první pohled bezúhonný občan. Byl ženatý, měl 3 děti a pracoval jako stavební dělník. Navíc se jako dobrovolník účastnil irácko-íránské války. Hned během prvních výslechů se však přiznal ke všem 16 vraždám.

Hanaei vypověděl, že vše začalo poté, co si jeden taxikář spletl jeho manželku s prostitutkou. Uvedl, že od té doby se začal o prostituci zajímat blíže. Během jedné výpravy do vykřičené čtvrti se pokusil přesvědčit několik mužů, aby přestali vyhledávat společnost prostitutek. Muži se mu však vysmáli a poté jej zbili. Hanaei proto zahájil to, co sám nazval  svatou výpravou proti neřesti a vlivu západní kultury. Tvrdil, že pouze prováděl Boží vůli, když odklízel z ulic ten nejhorší odpad společnosti. Uvedl také, že po jeho první vraždě skončilo období sucha, což považoval za jasný důkaz toho, že Bůh schvaluje jeho jednání. Jde však o pouhý výmysl. Vzhledem k tomu, že všechny oběti byly znásilněny, je vrahův motiv více než jasný. Hanaei se pravděpodobně pouze pokoušel získat na svou stranu konzervativní část íránské společnosti. To se mu bohužel podařilo.

Část veřejnosti totiž vůči vrahovu jednání opravdu projevila značné sympatie, a to včetně radikálních islamistů. I některé noviny se stavěly na vrahovu stranu. V jednom z novinových článků se jeho autor zeptal: "Proč by měl být souzen někdo, kdo se snažil vymýtit chorobu této společnosti?" Jeden z obchodníků z Mašhadu během televizního rozhovoru dokonce uvedl: "Ten muž dělal správnou věc. Měli by ho pustit, aby v tom mohl pokračovat!" Na vrahovu stranu se postavil i jeho 14letý syn, který v rozhovoru pro tisk uvedl: "Jestli ho zabijí, další tucty budou pokrčovat v jeho díle. Mnoho lidí se na mě obrátilo s prosbou, abych pokračoval v tatínkově svaté válce!"

Bohužel, někteří nezůstali pouze u slov. Během soudního procesu došlo k vraždám 3 prostitutek. Jejich pachatelé byli brzy dopadeni. Všichni se poté přiznali, že se inspirovali činy "Pavoučího vraha". Sám Hanaei mezitím s úsměvem poskytoval rozhovory pro tisk a dmul se pýchou, když mluvil o své svaté výpravě proti hříchům tohoto světa.

U soudu však naštěstí zvítězil zdravý rozum. Hanaei byl uznán vinným z 16 vražd a následně byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Ani poté jej však neopouštěla dobrá nálada. Stále totiž věřil, že jeho rozsudek bude změněn. O to více byl šokován, když se dozvěděl, že datum popravy bylo stanoveno na 8. dubna 2002.

Když byl onoho dne vyveden na nádvoří věznice, dostavil se další šok. Poprava se totiž konala pouze za přítomnosti příbuzných jeho obětí. Bez televizních kamer, bez  novinářů. Hanaei už neměl na koho cílit své úsměvy, neměl koho ohromovat svým svatým posláním. Ihned po vstupu na nádvoří se začal vzpouzet, takže musel být k šibenici dotažen násilím. Do poslední chvíle zřejmě doufal v záchranu. Ta se však nedostavila. Saíd Hanaei byl popraven za svítání 8. dubna 2002. Bylo mu 40 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Guardian

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1050019
Měsíc: 16662
Den: 380