Jdi na obsah Jdi na menu
 


Scott Thomas Erskine

article preview

(USA)

 

Životopis

Scott Thomas Erskine se narodil 22. prosince 1962 v San Diegu v Kalifornii. Když mu bylo 5 let, byl na dálnici sražen autem. Následujících 60 hodin byl Erskine v kómatu. I když se nakonec z nehody zcela uzdravil, velice často si stěžoval na silné bolesti hlavy a trpěl opakovanými výpadky paměti, kdy si zpětně nepamatoval, co v několika posledních minutách dělal.

Od svých 10 let Erskine sexuálně obtěžoval svou o 4 roky mladší sestru, kterou opakovaně nutil k orálnímu sexu. Mlčenlivost své sestry si vynucoval pohrůžkou, že pokud někomu něco řekne, ublíží některé z jejích kamarádek.

Později začal navštěvovat Southwest Junior High School v San Diegu, kde byl umístěn do zvláštní třídy pro emočně nestabilní děti. Studium však nikdy nedokončil. Ve svých 15 letech napadl 13letou dívku, které přiložil ke krku nůž a znásilnil ji. Hned den nato přepadl s nožem v ruce 27letou ženu, která si šal zaběhat. Napadené se naštěstí podařilo uniknout. V roce 1980 Erskine chtěl pracovat jako vedoucí skautů, ale už během cesty do tábora znásilnil 14letého chlapce. Toho během styku bil tak zuřivě, že chlapec ztratil vědomí. Krátce nato byl Erskine zatčen. Následně byl Erskine odsouzen ke 4 letům ve vězení, přestože se jeho matka snažila, aby byl umístěn do psychiatrické léčebny. Během výkonu trestu znásilnil jednoho ze svých spoluvězňů. Proto zní až neuvěřitelně, že byl i přesto v roce 1984 podmínečně propuštěn. V roce 1988 se Erskine stěhuje na Floridu. Zde pracuje jako prodavač v obchodě se zábavní pyrotechnikou. V roce 1991 se nakonec Erskine vrací zpět do Kalifornie.

 

Série vražd

23. června 1989 - Na břehu Intracoastal Waterway v Palm Beach je nalezeno nahé tělo Renee Bakerové (26 let), která velice často navštěvovala obchod, kde Erskine pracoval. Vrah svou oběť nejprve znásilnil a poté ji škrtil tak silně, že jí zlomil několik krčních obratlů. Následně ji odtáhl k vodě, kde ji utopil. Nedaleko místa nálezu těla bylo uloženo pečlivě složené oblečení oběti, stejně jako její peněženka. Kousek odtud pak byl nalezen nedopalek cigarety.

27. března 1993 - V lese poblíž řeky Otay v Kalifornii jsou nalezena těla dvou malých chlapců. Jonathan Sellers (9 let) byl pověšen na větvi jedno ze stromů. Byl od pasu dolů nahý, měl svázané ruce i nohy a v ústech měl nacpaný kus hadru. Na jeho genitáliích byly jasné stopy po bití. Charlie Keever (13 let) ležel jen o kus dál. Hlavu měl podloženou jeho a Jonathanovým oblečením. I on byl od pasu dolů nahý, měl svázané ruce i nohy a v ústech měl kus látky. Na jeho genitáliích bylo několik hlubokých kousanců, které byly způsobeny ještě za chlapcova života. Kolem Charlieho krku byl omotán provaz, kterým ho vrah uškrtil. V jeho ústech bylo navíc nalezeno vrahovo sperma. Kousek od místa činu pak bylo nalezeno několik cigaretových nedopalků.

 

Zatčení a soud

V roce 1993 Erskine narazil na ženu, čekající na autobus. Pozval ji k sobě domů, s čímž žena souhlasila. Ve svém domě pak nebohou ženu držel několik dní, během kterých ji opakovaně škrtil a znásilňoval. Naštěstí se nakonec ženě podařilo utéct a dovést policii k Erskineho domu. Za únos a znásilnění byl Erskine odsouzen k 70 letům vězení a navíc byl zapsán na seznam sexuálních delikventů, díky čemuž musel policii poskytnout vzorek DNA.

V březnu 2001 se policisté v Kalifornii a na Floridě rozhodli otevřít několik dosud nevyřešených případů vražd a použít na ně modernější metody testování DNA. Byly mezi nimi i vraždy Renee Bakerové a dvou chlapců v Kalifornii. Erskineho DNA se shodovala s DNA nalezenou na nedopalcích cigaret odebraných na obou místech činu, stejně jako s DNA získanou ze spermatu vraha obou chlapců. Erskine se pod tíhou těchto důkazů ke všem vraždám doznal.

Jako první byl na řadě soud v Kalifornii, kde byl Erskine souzen za vraždy Jonathana Sellerse a Charlieho Keevera. Obhajoba stavěla na tom, že Erskine v 5 letech utrpěl během nehody vážné poškození mozku, díky čemuž nedokáže správně chápat dopad svých činů. Erskine byl 1. října 2003 uznán vinným z vražd obou chlapců, porota však nebyla schopna shodnout se na verdiktu: 11 porotců hlasovalo pro trest smrti, jeden pro doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. V dubnu 2004 byla proto svolána druhá porota, která s konečným verdiktem neměla problém: Erskine byl odsouzen k trestu smrti. V srpnu 2004 padl verdikt i u floridského soudu. Za vraždu Renee Bakerové byl Erskine odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Erskine byl podezřelý i ze spáchání vraždy Leny Marion Teinillové (38 let), která byla zavražděna na Floridě v roce 1989. Tato žena byla znásilněna, škrcena a nakonec ubodána. Z této vraždy však nakonec Erskine nikdy obviněn nebyl.

Scott Thomas Erskine se popravy nedožil. 3. července 2020 zemřel ve vězeňské nemocnici na zdravotní komplikace způsobené virem COVID-19. Bylo mu 57 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, The San Diego Union - Tribune

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 6
Celkem: 1061666
Měsíc: 12249
Den: 515