Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sean Paul Hanify

article preview

(USA)

 

Sean Paul Hanify se narodil 20. ledna 1970 ve městě Gillette ve Wyomingu. Už od nejranějšího věku byl fyzicky týrán svými rodiči. Jeho matka byla alkoholička, jeho otec pak krutý tyran, který Hanifyho rovněž sexuálně zneužíval. Stejného zacházení se dostalo i Hanifyho sourozenci. Není veřejně známo, zda se jednalo o chlapce či děvče, Hanify však vždy tvrdil, že měl bratra. Situace nakonec dospěla tak daleko, že obě děti byly rodičům odebrány a Hanify se svým sourozencem byli umístěni do sirotčince. Hanifymu byly v té době pouhé 2 roky.

O několik měsíců později byl Hanify adoptován Richardem a Glendou Hanifyovými. Zde konečně poznal rodičovskou lásku a dostalo se mu normální výchovy. Na druhou stranu už navždy ztratil kontakt se svým sourozencem. Těsně po adopci byla Hanifymu diagnostikována lehká mentální retardace.

Hanify byl drobné dítě, díky čemuž se stal terčem šikany svých vrstevníků. Ve škole byl poměrně oblíbený u učitelského sboru, protože čemu se mu nedostávalo na intelektu, to doháněl extrémní pílí. Učitelé na něj později vzpomínali jako na žáka, který udělal cokoliv, aby se jim zalíbil. Zejména projevoval velký talent v různých sportech. U svých spolužáků to měl Hanify výrazně těžší. Ti si jej dobírali nejen kvůli jeho sníženému intelektu, ale i kvůli tomu, že měl výrazný rozštěp patra. I když se později podrobil chirurgickému zákroku, posměchu svých vrstevníků se nezbavil.

Když bylo Hanifymu 13 let, jeho adoptivní rodiče se rozvedli. Glenda se o něco později znovu provdala, což Hanify nesl jen velmi těžce. Vše vyvrcholilo v jeho 16 letech, kdy utekl z domova. Hanify to později popsal těmito slovy: "V noci jsem se vyplížil ven a stopem jsem se dostal až do Denveru. Chtěl jsem najít své biologické rodiče a hlavně svého malého brášku."

Svou rodinu nikdy nenašel, místo toho žil na ulici a živil se drobnými podvody a prostitucí. Za tu byl minimálně 13x zatčen. Sám Hanify později vzpomínal: "Docela rád na tu dobu vzpomínám. Byly to snadno vydělané peníze. Já jsem bisexuál, takže pro mě nebyl problém mít sex s mužem. Tato část mého života měla své kouzlo." Hanify v té době začal užívat drogy, zejména LSD.

V lednu 1989 se Hanify přesunul do San Francisca. Vyrazil tam s jediným cílem: spáchat svou první vraždu. Krátce po svém příjezdu narazil na Fisherman's Wharf na jakéhosi muže. Hanify se k němu přiblížil a udeřil jej kladivem do hlavy. Když muž spadl na zem, Hanify se nad ním rozkročil, připraven znovu udeřit. Napřáhl se, ale pak se zarazil. Hanify popisuje: "Viděl jsem v jeho tváři všechnu bolest, kterou jsem mu způsobil. Nemohl jsem to udělat, prostě to nešlo. Zahodil jsem kladivo a dal jsem se na útěk."

Těsně po tomto neúspěšném pokusu o vraždu, uslyšel Hanify poprvé hlas svého bratra. Po svém zatčení to popisoval takto: "Najednou jsem ve své hlavě uslyšel hlas svého bratříčka. Byl zklamaný, že jsem toho muže nezabil. Posmíval se mi. Já jsem díky tomu pochopil, že můj bratříček se mnou bude mluvit jen tehdy, když někoho zabiju. A bylo mi jasné, že už ho nemůžu znovu zklamat." O 2 týdny později Hanify údajně spáchal svou první vraždu. Vždy však o ní odmítal mluvit a sdělit policii jakékoliv detaily. V San Franciscu pak údajně spáchal další vraždu o 2 roky později. I o této vraždě však odmítal mluvit, stejně jako o vraždě v Utahu, kterou měl mít údajně také na svědomí. Hanify se poté vrátil do Denveru, kde se znovu začal živit prostitucí.

V roce 1992 byli zavražděni 3 jeho stálí klienti. 13. února 1992 byl ubodán James Holman. V souvislosti s touto vraždou byl Hanify vyslýchán policií, ale kvůli nedostatku důkazů musel být nakonec propuštěn. 15. září 1992 byl ve svém bytě ubodán Robert Ferrell (57 let). I tentokrát padlo podezření na Hanifyho. Ale stejně jako v předešlém případě musel být kvůli nedostatku důkazů propouštěn. 29. prosince 1992 byl ubodán i Anthony Carr (33 let). Tělo tohoto muže bylo nalezeno v jeho bytě pod vánočním stromečkem.

Hanify nepopírá, že některé z těchto mužů mohl zavraždit: "Je možné, že aspoň 2 z nich jsem mohl zabít. Ale byl jsem v té době pořád v rauši, vůbec nic si z tohoto období nepamatuji."

V roce 1997 se Hanify seznámil s Edem Brownem. Ten jej požádal o pomoc při pojišťovacím podvodu. Hanify měl vykrást jeho dům, díky čemuž pak Brown mohl získat peníze od pojišťovny. Hanify souhlasil. Vše šlo podle plánu, jen Brown se stále neměl k tomu, aby Hanifymu vyplatil dohodnutý podíl. Hanify se proto rozhodl prodat Brownovu televizi v zastavárně. To se mu však nepodařilo. Když se to navíc doslechl Brown, udal Hanifyho na policii. 28. července 1992 byl Hanify zatčen za vloupání do Brownova domu. O několik měsíců později byl odsouzen k blíže nespecifikovanému trestu.

Během pobytu ve vězení myslel Hanify pouze na to, jak se Brownovi pomstí. Šanci dostal 3. července 2000, kdy byl podmínečně propuštěn. Hanify nejprve předstíral, že Brownovi odpustil, díky čemuž si získal jeho důvěru. Dokonce se k němu i nastěhoval.

24. července 2000 spáchal Hanify svou první vraždu po propuštění z vězení. Pod mostem v denverské čtvrti Cherry Creek narazil na spícího bezdomovce jménem Mark Davis. Hanify sebral ze země kámen, vrhl se na spícího muže a opakovaně jej kamenem udeřil do hlavy. Po pár úderech byl nebohý muž mrtev. Hanify se poté na místo činu vrátil, aby se ujistil, že zde nezanechal žádné stopy. Rovněž mrtvého muže okradl o 1 dolar a krabičku cigaret.

Už o 2 dny později byl Hanify opět zatčen. Není sice známo, co přesně spáchal, rozhodně to však nijak nesouviselo s vraždou Marka Davise. Nicméně Hanify byl tehdy odsouzen za porušení podmínky ke 2 letům vězení. Propuštěn byl 26. července 2002.

Konečně nastal ten správný čas, aby se Hanify pomstil Edu Brownovi (59 let). 5. srpna v 01:00 zazvonil Hanify u dveří jeho domu. Brown jej pustil dovnitř. Jakmile se za nimi zavřely dveře, Hanify vytáhl kladivo a udeřil jím Browna do spánku. Ten poté padl k zemi, Hanify si na něj klekl a opakovaně jej bil kladivem do hlavy. Když byl muž mrtev, Hanify si pustil televizi, snědl polévku, kterou našel v lednici a nakonec se vykoupal. Teprve poté odešel pryč. Během dalších 2 dnů se Hanify do Brownova domu opakovaně vracel a zohavoval jeho mrtvé tělo. Hanify později uvedl: "Kdyby ta vražda byla film, dostal bych určitě Oscara! Byl jsem s ní moc spokojený. Navíc jsem si moc hezky popovídal s bratrem. Nakonec jsem Browna rozpáral kuchyňským nožem a vyjmul jsem z něj vnitřnosti. To bylo nejen příjemné, ale zároveň i poučné. Ve škole vám nikdy neukážou, jak vypadají opravdové lidské vnitřnosti."

Hanify se poté pokusil založit v domě požár ve snaze zamést po sobě stopy. Následně nasedl do Brownova auta a odjel. Oheň byl však brzy uhašen a Hanify tím na sebe jen upoutal pozornost, protože jej při zakládání požáru vidělo několik lidí žijících v sousedství.

8. srpna 2002 Hanify způsobil dopravní nehodu. Když policie zjistila, že auto, které Hanify řídil patří zavražděnému Edu Brownovi, byl okamžitě zatčen. Už během prvního výslechu se doznal nejen k vraždě Eda Browna, ale i k vraždě Marka Davise. Po pár hodinách se přiznal i k vraždám, které měl údajně spáchat v San Franciscu a v Utahu. O těch ale, jak už bylo zmíněno, odmítal sdělit jakékoliv podrobnosti. Vyšetřovatelé se proto k těmto doznáním staví značně skepticky.

Hanify však nadále trvá na tom, že je sériový vrah. Ptáte se proč? I na to má Hanify odpověď - chce být slavný. Na své činy je hrdý: "Vražda je umění. Je to jako soutěž krásy. Když vám jsou představovány kandidátky na Miss, také jste zvědaví, jaká bude ta další. Každá vražda je jedinečně krásná, každá má své kouzlo." Když byl dotazován, proč vlastně začal vraždit, Hanify odpověděl: "Byla to jediná šance, jak mluvit s mým bráškou. Navíc stát se vrahem je velice osobní rozhodnutí. A když už se rozhodnete, je to jedno velké dobrodružství!"

Hanify byl nakonec obviněn pouze z vražd Eda Browna a Marka Davise. Obhajoba se snažila porotu přesvědčit o tom, že Hanify trpí duševní poruchou a není proto odpovědný za své činy. To Hanifyho rozzuřilo. Několikrát musel být soudní proces přerušen kvůli jeho výkřikům: "Já nejsem nemocný! Přestaňte o mně říkat takové věci!"

V roce 2007 byl Hanify uznán vinným ze spáchání 2 vražd, načež byl odsouzen ke 2 doživotním trestům. Hanify na rozsudek reagoval slovy: "Proč jsem dostal tak vysoký trest? Ano, zabil jsem ty lidi, ale už jsem odešel do důchodu! Nikomu už neublížím, protože jsem vrah v důchodu!"

Sean Paul Hanify si svůj trest odpykává dodnes. Není jisté, kolik lidí vlastně zavraždil. A je otázkou, zda se to vůbec někdy dozvíme.

 

Zdroje: rocky mountain news, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1049966
Měsíc: 16658
Den: 364