Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sipho Mandla Agmatir Thwala

article preview

"Škrtič z Phoenixu"

(JAR)

 

V letech 1996 a 1997 se jihoafrického města Phoenix zmocnil strach. V jeho nejbližším okolí byla po dobu jednoho roku nalézána těla zavražděných žen. Vraždy přitom byly téměř navlas stejné. Všem obětem bylo 20 - 30 let a jejich těla byla nalezena v polích s cukrovou třtinou. Vrah ženy nejprve svlékl a poté jim svázal ruce jejich vlastním spodním prádlem. Následně byly ženy znásilněny. Když bylo po všem, útočník jim rozvázal ruce, možná proto, aby nabyly dojmu, že je nechá jít. Vrah však poté na ženy znovu zaútočil a stejným spodním prádlem je pak nakonec uškrtil. V některých případech je ubil k smrti. Těla obětí poté zakopal do mělkých hrobů na místech, kde došlo k útokům. Zřejmě doufal, že veškeré důkazy budou zničeny během pravidelného vypalování polí s cukrovou třtinou. To se mu částečně podařilo, protože drtivá většina těl byla nalezena ohořelá, některé ženy tak ani nebylo možné identifikovat.

15. března 1996 vrah zaútočil na švadlenu jménem Majola. Této ženě se jako jediné podařilo přežít. Uvedla, že útočník ji toho večera oslovil s nabídkou práce. Řekl jí, že by ji chtěl zaměstnat jako pokojskou v nedalekém hotelu. Když Majola o tuto práci projevila zájem, muž se jí nabídl, že ji doprovodí do hotelu, kde okamžitě podepíší pracovní smlouvu. I s tím Majola souhlasila. Když však procházeli kolem pole s cukrovou třtinou, muž ji začal přesvědčovat, aby si zkrátili cestu přes pole. Majola nejprve váhala, ale nakonec souhlasila. Když byli dostatečně daleko, muž na ni zaútočil, svlékl ji a spoutal jí ruce jejím spodním prádlem. Pak ji znásilnil. Když jí poté ruce rozvázal, Majole se podařilo vysmeknout a utéct.

Definitivní zlom nastal v roce 1997, kdy policie porovnala DNA pachatele získanou z těl některých obětí s její vlastní databází. Při expertíze bylo zjištěno, že vrahova DNA se shoduje se vzorkem muže jménem Sipho Thwala. Tomu byl odebrán vzorek už v roce 1994, kdy byl zatčen a obviněn ze znásilnění a vraždy. Těchto obvinění byl sice nakonec zproštěn, ale jeho DNA zůstala v policejní databázi. 14. srpna 1997 byl tedy Thwala znovu zatčen.

Thwala se narodil v roce 1968 ve městě KwaMashu a celý život pracoval na třtinových polích. Byl popisován jako poměrně inteligentní muž, který plynule ovládal angličtinu, afrikánštinu a zuluštinu. A to přitom nikdy nechodil do školy. Během výslechů uvedl, že si důvěru svých obětí získával příslibem práce. Ve většině případů ženám slíbil, že je zaměstná jako pokojské v některém z místních hotelů. Thwala byl nakonec obviněn z 19 vražd a blíže nespecifikovaného počtu znásilnění.

Psychiatrická vyšetření potvrdila, že Thwala je schopen podstoupit soudní proces. Během jeho průběhu Thwala nikdy neprojevil lítost nad svými činy. Tento jeho postoj možná zapříčinil incident, který se odehrál jen několik dní před vynesením rozsudku. V té době se totiž začaly šířit ničím nepodložené zvěsti o tom, že Thwala utekl z vězení a ukrývá se v domě své matky nedaleko města Inanda. Jednoho dne se před domem Thwalovy matky shromáždila rozzuřená skupina lidí, která ji a Thwalovu sestru zabarikádovala uvnitř. Dav poté podpálil dům. Naštěstí včas zasáhl jeden ze sousedů, který obě ženy včas vytáhl z hořícího domu. Celá Thwalova rodina se poté musela uchýlit pod policejní ochranu.

31. března 1999 byl Thwala uznán vinným ze spáchání 16 vražd a 10 znásilnění. Následně byl odsouzen k trestu odnětí svobody na 506 let. Ihned poté byl převezen do věznice v Pretorii. Zde si svůj trest odpykává dodnes.

 

Zdroje: wikipedia.org, mayhem.net

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 3
Celkem: 1060214
Měsíc: 12090
Den: 307