Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stephen A. Nash

article preview

(USA)

 

Životopis

Stephen A. Nash se narodil v roce 1924 a většinu svého života prožil v Los Angeles a jeho okolí. O jeho osobním životě jinak není mnoho známo až na fakt, že Nash byl ještě jako kojenec opuštěn jeho vlastní rodinou. To byl důvod, proč se celý život cítil diskriminovaný společností, kterou obviňoval z každého svého neúspěchu. Než se dal na dráhu sériového vraha, strávil 6 let ve vězení za různé loupeže a napadení. Celý život žil v chudobě, velmi často byl bez zaměstnání. V době svého zatčení za sérii vražd pracoval v konzervárně v Los Angeles.

 

Série vražd

V prosinci 1955 Nash ubil olověnou trubkou námořníka Williama Clarence Burnse. Jeho tělo společně s vražednou zbraní následně hodil do Sanfranciského zálivu. Důvod pro tuto vraždu? Oběť měla lepší práci než Nash, který to pochopil jako další nespravedlnost ze strany společnosti. O měsíc později Nash ubodal nožem Roberta Escheho (23 let). I on byl zavražděn, protože žil lepší život než jeho vrah. Nash pak jeho tělo naložil do Robertova auta, které odbrzdil a nechal sjet do Sanfranciského zálivu. V srpnu 1956 je v řece Sacramento nalezeno tělo Floyda Leroye Barnetta (27 let), Nashova kolegy z konzervárny. Muž byl brutálně zbit a následně ubodán nožem.

16. listopadu 1956 se Nash v jednom z losangeleských barů seznámil s nezaměstnaným Denisem Butlerem (24 let). Nash se nabídl, že mu koupí pití, a když se dozvěděl, že je Denis bez peněz, půjčil mu 5 dolarů. Následně šli k Nashovi domů, kde se Nash dožadoval pohlavního styku jako odměnu za svou půjčku. To Denis odmítl, sebral si své věci a odešel. Nash ho na ulici dostihl a dožadoval se svých 5 dolarů. Když i to Denis odmítl, Nash vytáhl nůž a bodl Denise do břicha. Napadený se dal na útěk a podařilo se mu dostat do lobby blízkého hotelu. Zde ho Nash znovu dohnal, povalil ho na zem a začal po něm šlapat, přičemž Denisovi zlomil klíční kost. Teprve poté se dal Nash na útěk. Denis byl okamžitě převezen do nemocnice, kde se nejen ze svých zranění zotavil, ale byl schopen policii popsat pachatele, a to včetně jeho jména a bydliště. Po Nashovi bylo vyhlášeno pátrání.

Nash se ovšem do svého bytu již nevrátil a místo toho se přesunul do Long Beach. Zde 26. listopadu 1956 potká kadeřníka Johna Williama Berga (27 let), který Nashe pozve k sobě do bytu. Zde pravděpodobně mezi oběma muži dojde k hádce (podle Nashe po něm chtěl John sex, který on odmítl), během níž Nash vytáhne nůž a bodne Johna šestkrát do krku a jednou do břicha. Nash pak své oběti ukradne její oblečení, své vlastní prodá, a odcestuje do San Diega. Velice brzy se však přesune do Santa Monicy.

29. listopadu 1956 na pláži v Ocean Park v Santa Monice Nash narazí na malého Lawrence Riceho (10 let). Nash mu koupí limonádu a hamburger a začne ho utěšovat, protože chlapci právě zemřela matka na rakovinu. Pak Lawrence naláká pod molo s příslibem, že ho ještě vezme do zábavního parku. Pod molem Nash na chlapce zaútočí. Lawrence se pokouší křičet, ale Nash mu přiloží ruku na ústa. Pak začne do chlapce bodat nožem. Celkem mu zasadí 10 bodných ran do břicha a 18 ran do zad. Poté chlapci svlékne kalhoty a spodní prádlo a vyhrne tričko. Pak své oběti rozřeže několika řezy nožem hýždě. Když byl Lawrence nalezen, bylo až neuvěřitelné, že byl ještě naživu. Bohužel, druhý den v nemocnici svým zraněním podlehl. Nash tuto vraždu později s úsměvem vysvětloval: "Bylo to dítě. Měl všechno před sebou. Sex, zábavu, všechno, co já nikdy neměl. A proč by to měl mít on, když jsem to neměl já? Tak jsem mu to prostě vzal. Kromě toho jsem nikdy nezabil dítě, chtěl jsem si vyzkoušet jaký je to pocit." Otec zavražděného chlapce tak během pár dnů přišel jak o svou manželku, tak i o své jediné dítě...

 

Zatčení a soud

Po své poslední vraždě se Nash vrátil zpět do Los Angeles, kde byl ještě ten stejný den zatčen policií. Byl identifikován několika svědky, kteří ho viděli ve společnosti malého Lawrence, stejně tak ho identifikovala i jeho jediná přeživší oběť Denis Butler. Identifikovat Nashe nebylo koneckonců nic těžkého, kvůli jeho grotesknímu bezzubému úsměvu. Sám Nash nijak nezapíral a ke všem vraždám se doznal. U výslechů působil povýšeně, vychloubačně, na své činy byl doslova hrdý. Nikdy neprojevil ani náznak lítosti, litoval jen jedné věci: "Vždycky jsem chtěl vyhodit do vzduchu most přes řeku v momentě, kdy by po něm přejížděl vlak. Ležel bych na břehu té řeky a smál se na celé kolo. A kdybych viděl, jak se ty opice topí, pochcal bych se smíchy! Bohužel se mi tento sen nikdy nesplnil." Po pár dnech přišel Nash s tvrzením, že má na svědomí ještě dalších 6 vražd, ale byl ochoten mluvit o nich pouze pod podmínkou, že mu policie vyplatí 200 dolarů za každou z těchto obětí. Na tuto nabídku vyšetřovatelé nepřistoupili.

Ani během soudního přelíčení se Nashovo chování nezměnilo. Byl arogantní, a když byly popisovány jeho vraždy, dostával záchvaty smíchu. I zde Nash nabízel informace o dalších vraždách výměnou za finanční odměnu. Ani u soudu však nebyla jeho nabídka akceptována. Nash byl uznán odpovědným za své chování a následně uznán vinným ze všech vražd. V závěrečné řeči soudce uvedl: "Jste bezesporu tou nejzkaženější osobou, s jakou jsem se u soudu setkal. Tímto Vás odsuzuji k trestu smrti."

Když byl Nash převážen do cely smrti ve věznici San Quentin, smál se a volal na přítomné novináře: "Jsem král všech vrahů! A jako král jdu i na smrt! Nemám pro co zemřít, protože jsem neměl ani pro co žít!" Stephen A. Nash byl 21. srpna 1959 ve věku 35 let popraven v plynové komoře. Dodnes není jasné, kolik lidí vlastně zavraždil. Jeho popravě byl přítomen i otec malého Lawrence Riceho.

 

Zdroje: Onbunkerhill.com, Oceanpark.ws

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1061079
Měsíc: 12126
Den: 481