Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stephen Letter

article preview

(Německo)

 

V polovině července 2004 bylo vedení nemocnice v bavorském Sonthofenu silně znepokojeno narůstajícím počtem zemřelých pacientů. V drtivé většině případů se sice jednalo o starší pacienty, u kterých je riziko úmrtí pochopitelně výrazně vyšší, nicméně více než 80 úmrtí za necelých 7 měsíců bylo na tuto malou nemocnici opravdu vysoké číslo. Ještě více znepokojující byl fakt, že ve stejném období došlo ke krádeži velkého množství léků, včetně uklidňujícího prostředku Lysthenonu. Injekční podání tohoto léku vede k ochabnutí svalstva, které následně vyústí v zastavení dechu a nevyhnutelné smrti pacienta. Při bližším zkoumání bylo zjištěno, že k úmrtí pacientů došlo vždy v době, kdy měl službu ošetřovatel jménem Stephen Letter (narozen 17. září 1978). Vedení nemocnice se proto rozhodlo kontaktovat policii.

Ihned byla nařízena exhumace těl více než 40 pacientů, kteří zemřeli v sonthofenské nemocnici. Po smrti ostatních pacientů byla jejich těla zpopelněna. V tělech 29 zemřelých byly nalezeny stopy po Lysthenonu, v ostatních případech byly výsledky pitev neprůkazné.

Pozornost vyšetřovatelů se okamžitě soustředila na Lettera, u něhož byla nařízena domovní prohlídka. Během ní bylo nalezeno hned několik otevřených ampulí Lysthenonu. Na základě tohoto nálezu byl Letter okamžitě zatčen.

Letter po několika výsleších přiznal, že některým pacientům opravdu vpíchl Lysthenon. Přesné číslo nebyl schopen určit. I když se jeho oběťmi stávali zejména starší pacienti, jeho nejmladší oběti bylo 40 let (té nejstarší pak 94 let). V jenom případě vpíchl Lysthenon i 22letému vojákovi, který se v nemocnici léčil po prodělaném úrazu. Tento muž však měl to štěstí, že pouze upadl do bezvědomí. Ke všem vraždám došlo v období od února do července 2004 během Letterových nočních směn. Stejně jako v jiných případech z nemocničního prostředí, Letter byl vždy ten, kdo přivolal lékaře k pacientovu lůžku. A byl to znovu on, kdo druhý den utěšoval příbuzné jeho obětí...

Sám Letter se hájil tím, že se snažil pouze zkrátit utrpení těžce nemocných pacientů. U soudu poté dokonce tvrdil, že několikrát vyslechl rozmluvu lékařů o tom, že některý z pacientů nepřežije noc. Následně se proto rozhodl utrpení těchto pacientů zbytečně neprodlužovat. Uvedl také, že někteří z pacientů jej sami požádali, aby jim pomohl odejít z tohoto světa.

Žalobě se nicméně podařilo prokázat, že hned několik těchto pacientů bylo prokazatelně ve stabilizovaném stavu a někteří z nich měli být v blízké době propuštěni do domácího léčení. Díky tomu byl Letter 20. listopadu 2006 uznán vinným z 16 vražd a 13 zabití. Ještě téhož dne byl odsouzen na doživotí.

Nikdy zřejmě nebudeme schopni určit přesný počet pacientů, které Letter zavraždil. Může se však jednat až o více než 80 lidí. Nelze se proto divit tomu, že se o Letterovi často mluví, jako o nejhorším německém sériovém vrahovi od druhé světové války.

Stephen Letter je ve výkonu trestu dodnes.

 

Zdroje: wikipeia.org, nurderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 8
Celkem: 1058722
Měsíc: 12604
Den: 659