Jdi na obsah Jdi na menu
 


Steven Brian Pennell

article preview

"The Road 40 Killer"

(USA)

 

Steven Brian Pennell se narodil 22. prosince 1957 ve městě Glasgow v americkém státě Delaware. O jeho životě je známo jen velmi málo. Jeho dětství lze popsat jako klidné a ničím výjimečné. Pennell byl celý život introvertem, který se stranil společnosti ostatních lidí. Vždy toužil získat práci u policie, v dospělosti si proto podal přihlášku hned k několika policejním sborům. Ani v jednom případě neuspěl, začal tedy pracovat jako elektrikář. Přestěhoval se do města New Castle, kde se oženil. Toto manželství rozhodně nebylo šťastné. Pennell byl tyran, který s oblibou rozhodoval o sebemenším detailu života své manželky, včetně toho, co si smí a nesmí obléct. Přesto se manželům postupně narodily 2 děti.

Zdravotní sestra Shirley Ellisová (23 let) pracovala v nemocnici ve městě Wilmington. 29. listopadu 1987 skončila její směna v 18:00. Shirley byla naposled viděna, jak vstupuje do nemocničního výtahu. O několik hodin později bylo její polonahé tělo nalezeno u silnice Road 40. Ruce a nohy měla omotané lepicí páskou, kterou měla rovněž přelepená ústa. Tělo oběti neslo znaky brutálního mučení. Vrah se soustředil zejména na její hrudník, na kterém bylo nalezeno velké množství podlitin, jež byly způsobeny ranami pěstí. Shirley si musela projít opravdovým peklem, protože jí vrah kleštěmi vytrhával kusy masa z ňader. Tímto způsobem jí rovněž utrhl kus bradavky. Neznámý sadista jí poté omotal kolem krku řetěz, který střídavě utahoval a povoloval. Během tohoto mučení ženu opakovaně bil kladivem do hlavy, ovšem tak, aby zůstala co nejdéle naživu. Když jej Shirley přestala bavit, uštědřil jí ránu z "milosti". Tělo zavražděné bylo v tak příšerném stavu, že její identita mohla být určena pouze podle jejího tetování.

Druhou obětí sadistického vraha z Delawareu se stala 31letá prostitutka Catherine DiMaurová. 28. června 1988 byla kolem 23:30 viděna u krajnice na Route 40. Její nahé tělo bylo nalezeno druhý den ráno kolem 06:25. I tato žena byla před svou smrtí mučena. Na těle byly nalezeny stopy po úderech kladivem, žena byla rovněž střídavě škrcena. Další stopy po mučení byly nalezeny na jejích ňadrech. Catherine byly za plného vědomí odříznuty obě bradavky. Jako příčina smrti byla stanovena rána tupým předmětem, pravděpodobně kladivem. Ve vlasech oběti byla nalezena modrá vlákna, pravděpodobně pocházející z koberce.

Podobnosti mezi oběma vraždami byly patrné na první pohled, policie proto vydala varování před možným sériovým vrahem operujícím v oblasti. K vyšetřování se připojila i FBI. Několik policistek a agentek FBI začalo pracovat v přestrojení za prostitutky, ve snaze získat informace vedoucí k dopadení pachatele.

22. srpna 1988 zmizela 27letá prostitutka Margaret Lynn Finnerová. Několik svědků ji vidělo, jak na Route 13 nastupuje do modrého Fordu řízeného jakýmsi mužem. Asi o 3 měsíce později bylo její tělo nalezeno u Chesapeake-Delaware Canal. Tělo bylo v pokročilém stádiu rozkladu, kvůli čemuž nemohla být stanovena přesná příčina smrti. Patolog však uvedl, že před svou smrtí byla žena brutálně mučena.

Renée Taschnerová byla jednou z policistek, které pracovaly v přestrojení za prostitutky. 14. září 1988 se procházela po Route 40. Nemohla si nevšimnout, že během asi 20 minut kolem ní sedmkrát projel modrý van značky Ford. Cíleně proto zamířila do odlehlejší oblasti. Netrvalo to dlouho a modrý Ford se objevil znovu. Auto nakonec zastavilo těsně před ní. Renée si všimla, že řidič je běloch ve věku kolem 30 let. Muž působil nezvykle plaše, nebyl schopen udržet oční kontakt, těžko hledal slova a často se zadrhával. Nakonec však Renée navrhl, aby nastoupila do jeho auta. Policistka něco podobného rozhodně neměla v úmyslu, ale naklonila se do mužova auta a snažila se s ním zavést rozhovor. Ihned si přitom všimla, že v zádní části auta je na podlaze modrý koberec. Renée využila mužovy roztěkanosti a podařilo se jí nenápadně získat několik vláken z koberce. Když poté muž odjel, zapsala si i registrační značku jeho auta. Záhy se ukázalo, že auto patří Stevenovi Pennellovi.

O pouhé 2 dny později zmizela prostitutka Michele Gordonová (22 let). Policie našla několik svědků, kteří ji viděli, jak na Route 40 nastupuje do modrého Fordu. 20. září bylo Micheleino tělo nalezeno u Chesapeake-Delaware Canal. Podle patologa bylo velice pravděpodobné, že vrah ženu předávkoval kokainem. To bylo paradoxně její jediné štěstí, protože díky tomu u ní došlo k zástavě srdce ještě předtím, než vrah přistoupil k mučení. Michele tak už byla mrtvá, když ji její únosce dlouhé hodiny bičoval a poté jí nožem zohavil ňadra.

23. září 1988 zmizela další prostitutka jménem Kathleen Meyerová (26 let). Jeden policejní důstojník ji viděl, jak nastupuje do modrého Fordu. Naštěstí jej napadlo zapsat si registrační značku auta. Opět se jednalo o auto registrované na Pennellovo jméno.

Pod tíhou těchto důkazů státní zástupce schválil domovní prohlídku v Pennellově domě. Jako mnohem důležitější se nakonec ukázala prohlídka Pennellova auta. Modrý koberec v něm sice už nebyl, ale policistům se podařilo nalézt skvrny od krve a několik vlasů. Pozdější testy potvrdily, že stopy krve i nalezené vlasy patří některým z nedávno zavražděných žen. V autě byla také nalezena naprosto stejná lepicí páska, kterou byly oběti znehybněny. Policisté ve Fordu našli i Pennellovu "soupravu", k jejímuž vybavení patřily kleště, bič, pouta, nože, jehlice a další nástroje používané k mučení nebohých obětí. Zároveň byla provedena analýza vláken získaných Renée Taschnerovou. Ta potvrdila, že se jedná o stejná vlákna, jaká byla nalezena ve vlasech Catherine DiMaurové. 29. listopadu 1988 byl Pennell zatčen a obviněn z vražd Shirley Ellisové, Catherine DiMaurové a Michele Gordonové. Samotný Pennell se rozhodl nevypovídat, zarputile však trval na své nevině.

Během soudního procesu se obhajoba snažila přesvědčit porotu o tom, že vlákna z modrého koberce byla získána nelegálně. Soud však tyto námitky zamítl. Poté došlo k prvnímu nečekanému zvratu. Pennellův obhájce se totiž náhle rozhodl, že nemůže svého klienta zastupovat. Pennellovi tak byl přiřazen nový obhájce, ten původní se však u soudu ještě jednou objevil. Tentokrát však jako svědek obžaloby. Advokát před soudem uvedl, že nebyl schopen Pennella dále zastupovat, protože se mu jeho bývalý klient přiznal k vraždě Catherine DiMaurové. Detailně mu popsal jak nebohou ženu mučil a nakonec zavraždil. Vše popisoval naprosto lhostejně, bez jakýchkoliv emocí. To advokáta natolik vyděsilo, že z případu odstoupil a rozhodl se vystoupit jako svědek protistrany.

23. listopadu 1989 byl Pennell uznán vinným z vražd Shirley Ellisové a Catherine DiMaurové. V případě vraždy Michele Gordonové byl kvůli nedostatku důkazů uznán nevinným. Ještě než mohlo být rozhodnuto o výši trestu, došlo k dalšímu nečekanému zvratu. Pennell propustil svého právníka a trval na tom, že se bude zastupovat sám. I díky tomu se celý proces neúnosně protáhl. Když mu bylo vyhověno, Pennell uvedl, že je sice nevinný, ale pokud už jej porota shledala vinným, přeje si být odsouzen k trestu smrti. 31. října 1991 bylo jeho přání vyhověno.

V případě udělení nejvyššího trestu následuje automatické odvolání. Pennell nadále tvrdil, že chce být popraven. K žádné vraždě se však nikdy nepřiznal, o vrahovi vždy mluvil ve třetí osobě. Když byl Pennellovi trest potvrzen, státní zástupce obdržel kytici, ke které byl připnutý lístek, na kterém stálo: "Díky Vám se zase cítíme jako lidi. Holky z Route 40."

Proti vykonání rozsudku nejvíce brojila Pennellova manželka. Najala si právníka a snažila se domoci nového soudního procesu. Poukazovala zejména na fakt, že její manžel trpí duševní poruchou, díky které mu nemůže být umožněno zastupovat sám sebe u soudu. I přes veškerou snahu se jí však nepodařilo dosáhnout zrušení rozsudku.

Steven Brian Pennell byl 14. března 1992 popraven aplikací smrtící injekce. Za mrtvého byl prohlášen ve 21:49. Bylo mu 34 let. Spolu s ním nejspíše zemřela i naděje, že bude někdy nalezeno tělo Kathleen Meyerové. Osud poslední Pennellovy oběti tak zůstává dodnes nejasný.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org, delawaretoday.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1061640
Měsíc: 12230
Den: 509