Jdi na obsah Jdi na menu
 


Steven David Catlin

article preview

(USA)

 

Narodil se v roce 1944 v Kern County v Kalifornii. Jeho rodiče jsou dnes už neznámí, protože Catlin byl ihned po svém narození předán k adopci. Ještě téhož roku byl adoptován Glennem a Marthou Catlinovými z Bakersfieldu. V tomto městě poté prožil své dětství.

Střední školu nikdy nedokončil, navíc už od jeho dospívání bylo zřejmé, že nemá zájem o to, aby se živil poctivou prací. Když byl v 19 letech poprvé zatčen, měl už na svědomí několik krádeží a vloupání. V tomto případě byl však obviněn z padělání šeků, za nějž byl následně odsouzen k 9 měsícům v nápravném zařízení pro mládež.

Catlin se během svého života několikrát oženil. Už jeho první manželství bylo poznamenáno domácím násilím, kdy se Catlin projevoval jako brutální tyran. Vše se ještě zhoršilo poté, co se stal závislým na drogách. V roce 1966 se Catlin oženil podruhé, aniž by se však rozvedl se svou první manželkou. Během svatebního obřadu tak byl nucen použít falešné jméno. Těsně po své druhé svatbě byl zatčen za krádež kreditní karty, za niž byl odsouzen ke 3 letům vězení.

Po svém propuštění se Catlin rozvedl se svou první manželkou. Díky tomu se mohl znovu oženit se svou druhou ženou, tentokrát pod svým pravým jménem. Už po pouhých 10 měsících však toto manželství skončilo rozvodem. Poté následovala další svatba, ale ani toto manželství nemělo dlouhého trvání. Po 8 měsících se totiž manželé rozvedli.

Catlinovou v pořadí čtvrtou manželkou se stala žena jménem Joyce. Manželství rozhodně nebylo šťastné. Catlin se opět ke své manželce choval jako tyran, navíc ji opakovaně podváděl.

Na konci dubna 1976 byla Joyce přijata v nemocnici v Bakersfieldu se závažným případem chřipky. Po počátečním zlepšení se její zdravotní stav rapidně zhoršil a na začátku května 1976 Joyce zemřela. Lékaři její smrt přisoudili akutnímu zápalu plic. Catlin trval na tom, aby tělo jeho manželky bylo co nejdříve zpopelněno.

Po smrti Joyce získal Catlin nemalé peníze z jejího životního pojištění. Ještě tentýž měsíc se navíc znovu oženil. Jeho pátou manželkou se stala žena jménem Glenna. Těsně po svatbě se manželé přestěhovali do Fresna, kde Catlin začal pracovat jako automechanik. Jeho zaměstnanecký poměr skončil v roce 1981, kdy si jeho zaměstnavatelé všimli, že se za poslední dobu ztratilo velké množství náhradních dílů. Když poté zjistili, že jim Catlin zatajil svou kriminální minulost, rozhodli se jej okamžitě propustit. Tím se Catlin dostal do svízelné finanční situace.

V březnu 1984 byla v nemocnici ve Fresnu hospitalizována i Glenna. Té byla diagnostikována přítomnost tekutiny na plicích. 14. března 1984, ještě než mohli lékaři stanovit přesnou diagnózu, Glenna zemřela. I v tomto případě Catlin trval na okamžitě kremaci.

Smrtí své páté manželky si Catlin přilepšil o 57 000 dolarů, které mu byly vyplaceny z Glennina životního pojištění. Jen několik dní po manželčině smrti se navíc znovu zasnoubil.

V té době se však začal povážlivě horšit Catlinův vztah s jeho adoptivní matkou Marthou Catlinovou. Ta mu velice často vyčítala velké množství žen v jeho životě. Vše došlo až tak daleko, že Martha začala Catlinovi vyhrožovat, že jej vydědí a svůj veškerý majetek odkáže charitě.

8. prosince 1984 Martha Catlinová navštívila svého syna a jeho snoubenku. Jejich setkání opět skončilo hádkou. Ihned po návratu domů Martha zkolabovala. Když na místo dorazila sanitka, Martha už byla mrtvá. Lékaři se nejprve domnívali, že Martha prodělala mrtvici.

Catlin i tentokrát trval na co nejrychlejším zpopelnění těla. Netušil však, že jeho třetí manželka (jméno bohužel není známo) už nějakou dobu doslova bombarduje místní policii dopisy, ve kterých se svěřovala se svým podezřením, že za nedávná úmrtí je odpovědný právě její bývalý manžel. Policie těmto dopisům nejprve nevěnovala přílišnou pozornost, po smrti Marthy Catlinové však zpozorněla. I přes Catlinovy protesty tak byla nařízena pitva jeho adoptivní matky.

Další věc, o které Catlin neměl ponětí, byl fakt, že těla jeho zesnulých manželek sice byla zpopelněna, ale nemocnice nadále uchovávala několik vzorků jejich tkání. Ty proto mohly být odeslány k analýze. Výsledky pitvy Marthy Catlinové se dokonale shodovaly s výsledky testů provedených na vzorcích tkání obou Catlinových manželek. Všechny 3 ženy totiž zemřely na otravu Paraquatem, což je nesmírně silný a nebezpečný herbicid.

Při následné domovní prohlídce byla v Catlinově garáži nalezena láhev Paraquatu, na které byl nespočet Catlinových otisků prstů. Na láhvi byl vyznačen rok 1977. Policii se také podařilo zjistit, že Catlin v 70. letech pracoval v zemědělství, kde měl k tomuto herbicidu volný přístup. Několik jeho tehdejších kolegů rovněž dosvědčilo, že Catlin velice často mluvil o tom, jak by bylo snadné pomocí Paraquatu někoho zavraždit.

23. prosince 1985 byl Catlin obžalován ze 3 vražd. Ještě předtím se však stihl pošesté oženit. Během čekání na soud informoval jeden z Catlinových spoluvězňů dozorce o tom, že se na něj Catlin opakovaně obrátil s prosbou, aby mu pomohl zastrašit jeho třetí manželku. Údajně se mu také přiznal ke spáchání všech 3 vražd.

Catlina čekaly hned 2 soudní procesy. V Kern County čelil obvinění ze spáchání vražd své adoptivní matky a své manželky Joyce. V Monterey County pro změnu čelil obvinění z vraždy své manželky Glenny. U obou soudů Catlin trval na své nevině a tvrdil, že vůbec neměl tušení o tom, jak moc je Paraquat nebezpečný.

Ani v jednom z těchto případů mu to však nebylo nic platné. V dubnu 1986 byl v Monterey County odsouzen k doživotnímu trestu bez možnosti podmínečného propuštění. Ještě hůře pak dopadl v Kern County. Zde byl 1. června 1990 uznán vinným z obou vražd, načež byl odsouzen k trestu smrti.

Steven David Catlin se proti oběma rozsudkům odvolal, ani jeden z nich se mu však nepodařilo zvrátit. I v současné době je v cele smrti a čeká na vykonání rozsudku.

 

Zdroje: wikipedia.org, Metropolitan News Enterprise

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 9
Celkem: 1050457
Měsíc: 16538
Den: 494