Jdi na obsah Jdi na menu
 


Thames Torso Murders

article preview

(Velká Británie)

 

5. září 1873 vyplavila řeka Temže torzo ženského těla v londýnském přístavu Battersea. Později zde byl nalezen i kus levé ruky. V průběhu dne byly nalezeny další části těla. V Nine Elms to bylo pravé ňadro, ve Woolwichi pánev a v Limehouse pak došlo k nálezu ženské hlavy, která byla skalpovaná a částečně stažena z kůže. Z hlavy byl rovněž odříznut nos a brada. Druhý den byl v řece Temži nalezen i skalp a kus kůže z obličeje. Jako poslední byl nalezen kus stehna a pravé rameno. Vyšetřovatelé se rozhodli sestavit z nalezených částí celé tělo a veřejně ho vystavili v naději, že se někomu podaří identifikovat oběť. To se však minulo účinkem, totožnost ženy je dodnes neznámá. Policejní lékař mohl konstatovat jen to, že šlo o ženu kolem 40 let s krátkými tmavými vlasy a se zřetelnou jizvou na levém ňadru. Jako příčinu smrti uvedl úder tupým předmětem do hlavy. Zároveň došel k závěru, že tělo oběti bylo rozřezáno někým, kdo má alespoň základní znalosti lidské anatomie. Policie vypsala odměnu 200 liber za informace, které povedou k zatčení pachatele. Ani to však nevedlo k úspěchu.

V červnu 1874 došlo v Putney k nálezu dalšího ženského těla v Temži. Z těla byla odříznuta hlava, obě ruce a jedna noha. Tyto části těla se nikdy nepodařilo najít. Podle policejního lékaře bylo tělo nejprve posypáno vápnem a teprve poté vhozeno do řeky. Ani tuto oběť se nepodařilo identifikovat, policejní lékař však tentokrát nebyl schopen ani uvést příčinu smrti.

V květnu 1887 bylo v Temži nalezeno další zohavené ženské tělo. Tentokrát k nálezu došlo v Rainhamu. Jako první bylo objeveno torzo těla zabalené do balíčku, který někdo vhodil do řeky. V průběhu několika dalších týdnů řeka vyplavila další části těla, s výjimkou hlavy. Kvůli faktu, že tělo bylo ve vodě již delší dobu, policie opět nebyla schopna oběť identifikovat a ani v tomto případě nemohla být stanovena příčina smrti. Policejní lékař však uvedl, že pachatel musel mít značné znalosti lidské anatomie.

11. září 1888 byl u hráze v Pimlicu nalezen kus pravé ruky. Policie se nejprve domnívala, že šlo jen o špatný vtip nějakého studenta medicíny, ale 28. září byla kousek odtamtud nalezena levá ruka. 2. října jeden ze zedníků pracujících na budově Nového Scotland Yardu ve Victoria Embankment objevil v jednom ze sklepů ženský trup. 17. října našel jeden z novinářů (se speciálně cvičeným psem) nedaleko odtud kus levé nohy. Policejní lékař souhlasil s domněnkou, že pachatel musí mít značné znalosti lidské anatomie. Příčinu smrti nebyl schopen určit. Identita ženy zůstává opět záhadou, podle lékaře však šlo o vysokou, dobře živenou ženu ve věku asi 24 let.

Ráno 4. června 1889 našli tři malí chlapci lidskou ruku, kterou Temže vyplavila v Battersea Parku. Následovaly nálezy dalších částí těl v Temži: v Battersea byla nalezena levá noha, v Horsleydown odříznutý kus břicha, v Nine Elms lidská játra, v Battersea trup, ve Wandsworthu pravá ruka a kus nohy, v Limehouse levé chodidlo, v Battersea levá ruka a pánev a v Chelsea Embankment kus pravého stehna. Podle policejního lékaře byla žena mrtvá maximálně 48 hodin a v době smrti byla v 8. měsíci těhotenství. Tentokrát však uvedl, že k něčemu podobnému není zapotřebí větší znalost lidské anatomie a že může jít i o práci řezníka. Opět však nebyl schopen určit příčinu smrti. Tuto oběť už se ovšem podařilo identifikovat. Jmenovala se Elizabeth Jacksonová, bylo jí 24 let a šlo o prostitutku původem z Chelsea. V době smrti byla bez stálého domova. Elizabeth tak byla jediná ze všech těchto obětí, kterou se podařilo identifikovat.

Po vraždě Elizabeth Jacksonové se v tisku okamžitě objevily spekulace o tom, že se vrátil Jack Rozparovač. V bulvárních plátcích se dokonce objevily "zaručené" informace o tom, že vrah poslal několik dopisů policii. Ta to ovšem označila za naprostý nesmysl.

10. září 1889 jeden ze strážníku našel torzo lidského ženského těla pod mostem v Pinchin Street ve Whitechapelu. Na těle bylo několik zřetelných podlitin, což nasvědčuje tomu, že oběť byla před smrtí velice brutálně zbita. Břicho oběti bylo zohaveno několika řeznými ranami nožem, genitálie však byly nedotčeny. Věk oběti byl stanoven na 30 - 40 let a podle všeho k její vraždě došlo na jiném místě, než kde byl nalezen trup. Podle názoru policejních lékařů žena zemřela v důsledku velké ztráty krve a nebyla mrtvá déle než jeden den. Ani tuto oběť se nepodařilo identifikovat. Několik odborníků se kloní k názoru, že vrah (či vrazi) trup oběti cíleně odhodil ve Whitechapelu, aby přiživil spekulace o návratu Jacka Rozparovače. Pokud to byl jeho cíl, tak se mu ho podařilo dosáhnout, protože po této vraždě vypukla v Londýně panika téměř srovnatelná s tou, která zachvátila metropoli nad Temží v roce 1888.

Toto byl poslední případ, který je nejčastěji zahrnut do této série vražd. V některých zdrojích se ještě objevuje zmínka o nálezu ženských ostatků v Tottenham Court Road. 24. října 1884 zde byla nalezena lidská lebka se zbytky svaloviny a kus stehna. Kousek odtud pak byla nalezena ženská ruka, na které bylo zřetelné tetování. Což by podle policie mohlo poukazovat na to, že obětí byla prostitutka. O 5 dní později byl na Fitzroy Square nalezen i ženský trup. Jméno oběti zůstává neznámé, stejně jako příčina její smrti.

Někteří odvážnější autoři tvrdí, že stejný vrah byl zodpovědný i za další 2 vraždy. K první došlo v listopadu 1886, kdy bylo na schodech před jedním z kostelů v Paříži nalezeno torzo ženského těla. Tělu chyběla nejen hlava a všechny končetiny, ale někdo z něj odřízl i jedno ňadro a vyjmul dělohu. Ve druhém případě se jedná o nález ženského torza v londýnském Lambethu v červnu 1902.

Během vyšetřování se neobjevilo jméno žádného podezřelého a celý případ tak zůstává dodnes nevyřešený. Oblíbená spekulace o tom, že šlo o stejného vraha jako v případě vražd Jacka Rozparovače, naráží na fakt, že Rozparovačovo modus operandi bylo výrazně odlišné. Buďto byl tento vrah schopen plynule měnit svůj "pracovní postup" anebo jde o dva nesouvisející případy. Zajímavé je i to, že v jiné době by se tento případ dostal na přední stránky všech světových médií. Na konci 19. století byl však "Torso Killer" zastíněn svým mnohem slavnějším kolegou z Whitechapelu, který každý den plnil titulky novin po celém světě. I díky tomu je tento případ mimo Británii téměř neznámý.

 

Zdroje: wikipedia.org, whitechapeljack.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1057326
Měsíc: 12554
Den: 338