Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillie Klimeková

article preview

(USA)

 

Narodila se v roce 1876 v Polsku jako Otylia Gbureková. Těsně po jejím narození celá rodina emigrovala do USA, konkrétně do Chicaga, kde tehdy sídlila početná polská komunita. O jejím dětství není nic známo. V dospělosti si změnila své křestní jméno na Tillie, protože znělo více americky (což je celkem paradox, protože Klimeková se celý život potýkala se svou špatnou angličtinou). Poprvé se vdala v roce 1895, kdy se jejím manželem stal Joseph Mitkiewicz.

V dospělosti Klimeková zjistila, že má zvláštní "dar". Dokázala totiž na den přesně předpovědět něčí smrt. Tvrdila, že tyto informace získala ve svých snech, a to včetně přesného data úmrtí. To, o čem se svému okolí už nezmínila, byl fakt, že všechny její předpovědi se týkaly lidí, se kterými měla nějaký spor, popřípadě z jejichž smrti mohla jakkoliv těžit.

Její první předpověď se splnila v roce 1912, kdy na záhadnou nemoc zemřel její bratranec Stanley Zakrzewski (16 let). O rok později za podobných okolností zemřela i její sestřenice Stelle Zakrzewská (23 let). A i tentokrát Klimeková předpověděla její smrt.

V roce 1914 Klimeková předpověděla i smrt svého manžela. Určila i přesné datum jeho úmrtí, přičemž dbala na to, aby měl její manžel dost času na sjednání životní pojistky. A opravdu, Joseph Mitkiewicz (29 let) v určený den náhle onemocněl a ještě téhož večera zemřel. Klimeková jeho smrtí získala 1 000 dolarů, které jí byly proplaceny z manželovy životní pojistky.

Ještě téhož roku se Klimeková znovu vdala, tentokrát za dělníka jménem Joseph Ruskowski. Toho ihned po svatbě přiměla, aby změnil svou poslední vůli a veškerý svůj majetek přepsal na ni. Jakmile to Joseph udělal, Klimeková mu sdělila, že brzo umře. Viděla to totiž ve svých snech, včetně dne, kdy k tomu má dojít. Celé okolí bylo poté šokováno, když se i tato předpověď splnila. Klimeková si smrtí svého druhého manžela polepšila o 2 000 dolarů.

Klimeková dlouho netruchlila a ještě do konce roku 1914 si našla milence jménem Joseph Grantkowski. Ten se s ní sice po několika týdnech rozešel, nedlouho nato však za záhadných okolností zemřel.

Klimeková byla poté velice často vídána ve společnosti své starší sestřenice Nellie Koulikové. Málokomu ušlo, že v okolí těchto dvou žen začalo umírat velké množství lidí, jejichž smrt dokázala Klimeková vždy předpovědět. Zemřelo několik členů jejich rodiny, včetně sestřenice Klimekové jménem Helen Zakrzewská (15 let) nebo první manžel Koulikové Wojek Strummer. Zemřely i děti Koulikové jmény Sophie a Ben, stejně jako její vnučka Dorothy (2 roky).

I v sousedství se začaly dít podivné věci. Mnoho místních lidí onemocnělo poté, co mezi nimi a Klimekovou došlo k hádce. Klimeková následně tyto spory urovnávala podomácku upečeným cukrovím. Po jeho požití se u sousedů objevily silné bolesti břicha doprovázené zvracením. Když Klimekovou obtěžoval sousedův pes svým štěkáním, netrvalo dlouho a zvíře bylo nalezeno mrtvé. Díky těmto událostem a "věšteckým" schopnostem Klimekové, se jí sousedé začali vyhýbat. I na ulici raději přešli na chodník na opačné straně. Měli totiž strach, že jim Klimeková předpoví jejich vlastní smrt.

Třetím manželem Klimekové se stal Frank Kupszyk. Těsně poté, co uzavřel životní pojistku, se Klimekové začaly opět zdát její věštecké sny, ve kterých jí bylo zjeveno, kdy její manžel zemře. A protože to byla praktická žena, okamžitě koupila ve slevě rakev, kterou poté uskladnila v suterénu domu, ve kterém bydleli. O manželově blížící se smrti přitom neváhala vtipkovat. Návštěvy například vítala slovy: "Pojďte dál! Manžela zdravit nemusíte, on už brzo umře." Frank zanedlouho opravdu záhadně onemocněl. Klimeková sedávala u jeho postele a čas si krátila tím, že si háčkovala klobouk na jeho pohřeb. V roce 1921 Frank Kupszyk opravdu zemřel, a to přesně v den, který Klimeková předpověděla.

Krátce poté si Klimeková našla milence známého pouze pod jménem Meyers (některé zdroje uvádějí, že se za něj dokonce provdala). Tento muž však po pár měsících beze stopy zmizel.

Stále se psal rok 1921, když se Klimeková znovu vdala. Jejím čtvrtým manželem se stal Joseph Klimek. Ten těsně po svatbě změnil svou poslední vůli ve prospěch Klimekové. Jen několik dní poté náhle onemocněl. Když se jeho zdravotní stav neustále zhoršoval, stalo se něco, s čím Klimeková nepočítala. Josephova rodina jej totiž nechala převézt do nemocnice. Zde byl hospitalizován dlouhé 3 měsíce, ale nakonec se zcela uzdravil. Během jeho pobytu v nemocnici však lékaři zjistili, že Joseph Klimek byl otráven arzenikem, který mu byl podán v zeleninové polévce.

Vedení nemocnice informovalo policii, která Klimekovou okamžitě zatkla. Klimeková ani v tuto chvíli neztratila smysl pro humor. Při zatýkání se policistů zeptala: "To jsou k nám hosti! Chcete, abych Vám uvařila polévku?"

Těsně poté byla exhumována těla všech manželů Klimekové. Ve všech byly nalezeny stopy po otravě arzenikem. Sama Klimeková nejprve popírala, že by měla něco společného s jejich smrtí, když si ale uvědomila, že by jí hrozilo obvinění z vícenásobné vraždy, přiznala se alespoň k pokusu o vraždu Josepha Klimeka. Zároveň uvedla, že jed, kterým jej otrávila, jí předala její sestřenice Kouliková. Policie proto zatkla i ji.

Klimeková byla nakonec obviněna pouze z vraždy Franka Kupszyka. Díky arzeniku nalezenému v těle oběti, byl samotný soud spíše formalitou. Klimeková se jej proto rozhodla ozvláštnit svým hereckým představením, kdy tajemným hlasem, předstíraje trans, oznámila, že záhrobní svět nedovolí, aby byla popravena. Nakonec se i toto "proroctví" vyplnilo. V březnu 1923 byla totiž Klimeková odsouzena k doživotnímu vězení.

Soud s Koulikovou se neúnosně vlekl. Celou tu dobu sdílela celu s Klimekovou, která si z ní neustále dělala legraci. Při jedné příležitosti Koulikovou vyděsila k smrti, když jí oznámila, že bude popravena. Po roce byla nakonec Nellie Kouliková zbavena všech obvinění a následně byla propuštěna na svobodu.

Tillie Klimeková zemřela ve vězení 20. listopadu 1936. Bylo jí 60 let. Dodnes není jasné, kolik lidí vlastně zavraždila, protože policie vyšetřovala pouze smrt jejích manželů. Všeobecně se mluví o 14 obětech a dalších 6 pokusech o vraždu. Přesné číslo se ale pravděpodobně nikdy nedozvíme.

 

Zdroje: wikipedia.org, trutv.com, Chicago Tribune

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 5
Celkem: 1061232
Měsíc: 12168
Den: 510