Jdi na obsah Jdi na menu
 


Timea Faludiová

article preview

"Černý anděl"

(Maďarsko)

 

Faludiová se narodila v roce 1977 v maďarském městě Pomáz. Od roku 1994 pracovala jako zdravotní sestra v budapešťské nemocnici Nyírő Gyula. Kolegové ji nejprve popisovali jako pracovitou mladou dívku. Postupem času se však stala v kolektivu poměrně neoblíbenou. Nebyla společenská, někteří spolupracovníci si o ní dokonce mysleli, že trpí poruchou osobnosti. Faludiová navíc velice často a zbytečně lhala. Například o sobě tvrdila, že je vdaná, což nebyla pravda. Mezi Faludiovou a jejími kolegy docházelo k hádkám, zejména proto, že Faludiová často překračovala své kompetence a prováděla úkony, které přísluší pouze lékařům. To platilo zejména o aplikaci injekcí bez vědomí ošetřujícího lékaře. Jedna ze zdravotních sester byla rovněž svědkem toho, jak Faludiová provádí pacientovi klystýr prostředkem na mytí nádobí. Kvůli svým černým vlasům a oblibě v černém oblečení si Faludiová u svých kolegů vysloužila přezdívku "Černý anděl". A také téměř zázračně předvídala úmrtí některých pacientů.

Zanedlouho si nemocniční personál začal všímat, že při jejích nočních směnách umíralo až podezřele mnoho pacientů. V únoru 2001 byla jedna ze zdravotních sester svědkem toho, jak Faludiová vpichuje jakousi injekci pacientovi s nádorovým onemocněním. Když tento pacient zanedlouho zemřel, svědkyně vše oznámila řediteli nemocnice. Ten okamžitě kontaktoval policii. Vyšetřovatelé se rozhodli nainstalovat na oddělení skryté kamery v naději, že se podaří natočit Faludiovou přímo při činu. Záznamy z kamer však neodhalily nic podezřelého. I přesto byla 19. února 2001 Faludiová zatčena.

Už během prvního výslechu se Faludiová přiznala k tomu, že od května 2000 svévolně aplikovala injekce asi 40 dlouhodobě nemocným pacientům, kteří na jejich účinky mohli zemřít. Jednalo se o velké dávky morfia, draslíku, Seduxenu (diazepam) a jiných látek tišících bolest. Faludiová tvrdila, že pacientům chtěla pouze ulevit od bolesti. Nemohla si však vzpomenout na jejich jména. Když jí policisté ukázali fotografie 44 pacientů, kteří nedávno zemřeli, Faludiová identifikovala 8 z nich jako ty, kterým vpíchla injekci. Policii se podařilo najít také 5 svědků, kteří uvedli, že viděli, jak Faludiová vpichuje pacientům injekce bez vědomí lékaře. Podle jejich tvrzení byly dávky příliš vysoké a rozhodně mohly zapříčinit pacientovu pozdější smrt. Situaci komplikoval také fakt, že těla všech 8 pacientů, které Faludiová identifikovala jako své oběti, byla již spálena. Díky tomu nemohla být provedena jejich pitva.

U soudu Faludiová své doznání odvolala a tvrdila, že se cítí nevinna, protože pouze dělala svou práci. Její obhájce uvedl, že Faludiová se původně doznala jen proto, že chtěla být zajímavá. Někteří její známí navíc dosvědčili, že má velice špatnou paměť. Obhajoba jako důkaz uvedla skutečnost, že se Faludiová původně přiznala k aplikaci morfia u pacienta v den, kdy vůbec neměla službu. Sama obžalovaná poté několikrát uvedla, že všechny oběti byly nevyléčitelně nemocní pacienti. To nebyla úplně pravda, protože 2 z těchto pacientů zemřeli v době, kdy čekali na důležitou operaci. Soudní psychiatr uvedl, že Faludiová má sice schopnost empatie, na druhou stranu má tendenci hrát si na Boha.

V roce 2002 byla Faludiová uznána vinnou ze 3 pokusů o vraždu. Soudce uvedl, že není možné stoprocentně potvrdit, že pacienti zemřeli na účinky injekcí, které jim aplikovala právě Faludiová. Následně byla Faludiová odsouzena k 9 letům vězení a dostala doživotní zákaz pracovat ve zdravotnictví. Státní zástupce se proti verdiktu okamžitě odvolal. Odvolací soud poté Faludiové zpřísnil trest na 11 let vězení.

Faludiová si nakonec odpykala jen 7 let a v roce 2009 byla podmínečně propuštěna. Na svobodě je dodnes, údajně žije klidným a spořádaným životem a úspěšně se vyhýbá zájmu médií. Kolik lidských životů měla Timea Faludiová na svědomí se tak pravděpodobně nikdy nedozvíme.

 

Zdroje: AFP, medium.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1057109
Měsíc: 12674
Den: 344