Jdi na obsah Jdi na menu
 


Umesh Reddy

article preview

"Sériový vrah z Bengalúru"

(Indie)

 

Narodil se jako Ba Umesh v roce 1969 ve vesnici Basappa Malige (indický stát Karnátaka). Během dospívání se u něj začaly objevovat sklony k transvestitismu. V tomto ohledu možná stojí za zmínku, že pokaždé, když byl Reddy zatčen, měl na sobě dámské spodní prádlo.

V dospělosti byl Reddy přijat na policejní akademii v Kašmíru. Jednoho dne byl přidělen jako stráž v domě svého velícího důstojníka. Reddy si své povinnosti vyložil po svém a během služby znásilnil dceru muže, jehož rodinu měl původně chránit. Ihned po tomto činu uprchl do města Chitradurga. Tam se mu v roce 1996 podařilo dostat se na jinou policejní akademii, kterou tentokrát úspěšně absolvoval. Během studií byl sice krátkou dobu vyšetřován kvůli své účasti při dopravní nehodě, policie však tento případ nakonec uzavřela bez jeho obvinění.

Ve stejné době se dopustil i své první vraždy. V listopadu 1996 se Reddy pokusil znásilnit jakousi středoškolačku. Ta jej však udeřila kamenem, načež se jí podařilo uniknout. 16letá dívka jménem Roopa už takové štěstí neměla. 6. prosince 1996 byla napadena téměř na stejném místě jako předchozí oběť. Reddy tuto dívku znásilnil a poté ji uškrtil.

Asi o měsíc později se konala policejní přehlídka u příležitosti Dne republiky. Účastnil se jí i Reddy. K jeho smůle však byla mezi diváky i jeho první oběť. Žena jej poznala a okamžitě o tom informovala Reddyho kolegy. Ti jej ihned zatkli.

Během výslechů se Reddy přiznal nejen ke znásilnění ženy, která jej identifikovala, ale rovněž ke znásilnění a vraždě Roopy. V březnu 1997 byl Reddy převezen do věznice ve městě Ballari. Odtamtud se mu po několika dnech podařilo utéct, načež začal napadat ženy hned v několika indických státech.

Reddy v drtivé většině případů útočil na ženy v jejich domech. K útokům docházelo vždy v odpoledních hodinách, kdy bylo výrazně menší riziko, že by byl v domě i manžel oběti. Reddy zaklepal na dveře a buďto požádal o trochu vody nebo se začal vyptávat na cestu. Poté vytáhl nůž a vtáhl ženu do domu. Tam ji přinutil, aby se svlékla, načež ji svázal. Poté ji znásilnil. V několika případech začal ženu škrtit, dokud nepozbyla vědomí a teprve poté přistoupil ke znásilnění. Jakmile bylo po všem, Reddy ženu zavraždil. Většinu svých obětí ubodal nožem. Když byla žena mrtvá, Reddy ji okradl o její šperky, zřejmě proto, aby to vypadalo jako loupežná vražda. Nikdy rovněž nezapomněl ukrást spodní prádlo své oběti, které poté sám nosil.

Výše popsaným způsobem Reddy zavraždil ženu v Bengalúru, mladou dívku v Ahmadábádu, další dvě dívky ve Vádódaru a jednu ženu v Kunigalu.

7. července 1997 byl znovu zatčen poté, co se ze šňůry na prádlo pokusil ukrást dámské spodní prádlo. Když policie prohledala jeho pronajatý pokoj, našla velký jutový pytel plný dámského spodního prádla. Během pouhých 24 hodin se Reddymu opět podařilo utéct z vězení. Policie chtěla nejprve jeho útěk zatajit, na naléhání Reddyho otce však o něm informovala média. Dva policisté, kteří měli Reddyho na starost, byli krátce poté suspendováni.

28. února 1998 Reddy znásilnil a zavraždil 37letou vdovu jménem Jayashree Maradi Subbaiahová. Po vraždě ještě několikrát znásilnil její mrtvé tělo. Když se 8letý syn oběti vrátil domů ze školy, Reddy byl stále v domě. Vyděšenému dítěti řekl, že jeho matku posedl zlý duch a on musel provést vymítání. Pak chlapci sdělil, že pokud chce jeho matce pomoci, musí okamžitě pro lékaře. Poté Reddy odešel.

Ještě než Reddy definitivně opustil město, vloupal se do jednoho z domů, ze kterého ukradl větší finanční obnos. Stejně tak ukradl i auto zaparkované před domem. Nezletilé dívce, která byla v té době sama v domě, se naštěstí nic nestalo.

Reddy se poté opět vrátil do Bengalúru. Tam se pokusil znásilnit další ženu. Napadená se však urputně bránila a její křik zalarmoval sousedy. Reddy se pokusil vyskočit z okna v prvním patře, při dopadu si však vymkl kotník. Ihned poté byl zadržen sousedy napadené, kteří jej následně odvedli na policejní stanici.

V roce 1999 Reddy znovu utekl z vězení, tentokrát byl však dopaden ještě předtím, než mohl spáchat další zločin.

V noci z 3. na 4. března 2002 byl Reddy převážen do vězení v Bengalúru. Během převozu se mu opět podařilo utéct. Sám Reddy později uvedl, že strážným koupil rum a kuře, aby si získal jejich důvěru. Během převozu pak požádal o zastavení, aby si mohl odskočit. Strážní mu dokonce odepnuli i pouta. Když pak Reddy vystoupil, okamžitě se rozutíkal k nedalekému poli, kde se mu podařilo zmizet.

Během následujících 2 měsíců Reddy znásilnil další 3 mladé dívky ve městech Davangere, Hublí-Dhárvád a Púne. Ukradl rovněž 3 mobilní telefony a 2 kreditní karty. Krátkou dobu pracoval jako číšník v jednom z hotelů v Púne. Odtamtud ukradl větší finanční obnos a několik ženských šatů.

17. května 2002 se vrátil vlakem do Bengalúru. Na nádraží si nechal v úschovně svůj kufr a odešel do nedalekého holičství. Když vstupoval dovnitř, všiml si ho jeden z řidičů rikši. Ten Reddyho poznal podle fotografie, která byla nedávno předtím otištěna v tisku. Okamžitě zavolal svému bratrovi, který vyrazil na policii. Sám pak hlídkoval na ulici. O několik desítek minut později Reddy odešel z holičství a zamířil směrem k nádraží. V tu chvíli k němu přistoupilo několik policistů, kteří jej na místě zatkli.

Reddy nejprve tvrdil, že netuší, co se děje, po převozu na policejní stanici však řekl: "Máte toho pravého. Jsem sériový vrah." I tentokrát byl Reddy oblečen do dámského spodního prádla. V jeho zavazadle, jenž nechal na nádraží, bylo později nalezeno 18 dámských kalhotek, 10 podprsenek, 6 sárí (svrchní ženský oděv nošený na indickém subkontinentu), 2 noční košilky a 4 dámské halenky. Mezi oblečením pak bylo celkem 5,5 milionů indických rupií.

Reddy byl nakonec obžalován z útoků na 20 žen, z nichž většina byla smrtelných. V 11 z nich však nebyl uznán vinným kvůli nedostatku důkazů. Ve zbývajících 9 byl uznán vinným. 26. října 2006 byl Reddy odsouzen k trestu smrti. Dále byl odsouzen k 17 letům vězení a pokutě ve výši 50 000 indických rupií.

Rozsudek následně potvrdil i Nejvyšší soud. Reddy poté podal žádost o milost k indickému premiérovi. Když byla tato žádost odmítnuta, požádal o milost i indického prezidenta. 12. května 2013 byla i tato žádost zamítnuta. Reddy se proto odvolal k Nejvyššímu soudu. Jeho odvolání nebylo dodnes projednáno a tak je Umesh Reddy i nadále v cele smrti a čeká, zda mu bude změněn rozsudek.

Celkový počet jeho obětí je nejasný. Nejčastěji se uvádí, že Reddy zavraždil 18 žen a několik dalších znásilnil.

 

Zdroje: wikipedia.org, The Indian Express

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 4
Celkem: 1059142
Měsíc: 12646
Den: 491