Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlado Taneski

article preview

(Makedonie)

 

Životopis

Vlado Taneski se narodil v roce 1952 ve městě Kičevo v Jugoslávii (dnes Makedonie). Měl dva sourozence. Jeho rodiče byli velmi přísní, obzvlášt jeho otec, který byl veteránem z 2. světové války. Se svou matkou, která pracovala jako uklízečka, měl pro změnu velmi napjatý vztah. Taneski vystudoval žurnalistiku a projevoval zájem o psaní a poezii. V roce 1973 potkal svou budoucí manželku Vesnu, se kterou měl později 2 děti. Taneski získal práci v rozhlase, zatímco jeho manželka se stala první advokátkou v historii města. V 80. letech pracoval Taneski pro noviny Nova Makedonija a Utrinski Vesnik. V roce 2002 spáchal jeho otec sebevraždu a matka se jen několik měsíců poté nešťastnou náhodou předávkovala léky. V roce 2003 Taneski přišel o místo v novinách a o pouhý rok později ho opouští manželka i s dětmi, Vesna totiž získala lepší práci ve Skopje.

 

Série vražd

12. ledna 2005 - nález těla Mitry Simjanoskové (64 let). Tato žena zmizela už 16. listopadu 2004, když šla na trh. Oběť byla svázána, mučena, znásilněna a uškrcena. Podle lékařů byla mrtvá méně než 2 týdny, což by naznačovalo, že byla v moci svého vraha více než měsíc.

3. února 2008 - nález těla Ljubicy Licoskové (56 let). Tato oběť byla pohřešována už od počátku listopadu 2007. Žena byla svázána, zbita, znásilněna a následně uškrcena. Mrtvá byla jen několik málo dnů. To by tedy znamenalo, že její utrpení trvalo téměř 3 měsíce...

16. května 2008 - nález těla Zivany Temelkoskové (65 let). Této ženě Taneski sdělil vymyšlenou zprávu, že její syn leží v nemocnici. To se stalo 7. května, pak už Zivanu nikdy nikdo neviděl. Byla svázána telefonním kabelem, mučena, znásilněna a uškrcena.

Všechny tyto oběti byly chudé ženy bez vzdělání. Všechny pracovaly jako uklízečky, stejně jako Taneskiho matka. Všechny navíc Taneskiho matku znaly. To byly zřejmě důvody, proč si je Taneski vybral jako své oběti.

 

Zatčení

Taneski na sebe sám upoutal pozornost poté, co začal o svých vraždách psát články a nabízel je různým novinám. Problém byl v tom, že v těchto článcích bylo až moc podrobností, ke kterým se obyčejný novinář nemohl dostat. Taneski byl zatčen 20. června 2008, když o své poslední vraždě napsal další článek, ve kterém uvedl, že vrah svou oběť svázal telefonním kabelem. To totiž byla informace, kterou policie do té doby nikde nezveřejnila. Byl mu odebrán vzorek DNA, který se dokonale shodoval se vzorkem získaným ze spermatu nalezeného na tělech obětí. Během domovní prohlídky jeho chaty nalezla policie obrovské množství různé pornografie, provazy (naprosto stejné jako používal vrah) a v neposlední řadě také několik věcí, které patřily jeho obětem. Taneski byl obviněn ze tří vražd a policie se chystala otevřít také případ pohřešované ženy jménem Gorica Pavlesková (73 let), která zmizela za podezřelých okolností 30. května 2003. K tomu ale už nedošlo. 23. června 2008 byl Vlado Taneski nalezen mrtvý ve své cele, hlavu měl ponořenou v kýblu s vodou. Policie jeho smrt uzavřela jako sebevraždu.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1050327
Měsíc: 16528
Den: 458