Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wayne Nathan Nance

article preview

(USA)

 

Je noc 3. září 1986 a nacházíme se ve městě Missoula ve státě Montana. Doug Wells právě něco kutí v suterénu svého domu, když uslyší, jak někdo zvoní. Není si jistý, jestli jeho manželka už nešla spát, a tak jde otevřít. U dveří stojí Wayne Nance, který dříve pracoval pro jeho stěhovací firmu. Po několika formálních frázích se ho Nance zeptá, jestli by mu nemohl půjčit baterku. Doug v tom nevidí problém a tak Nanceho pozve dál. V momentě, kdy se k němu otočí zády, ho však Nance udeří kusem dřeva, které celou dobu schovával za zády. Doug ztratí rovnováhu a spadne. Nance ho opakovaně udeří, dokud Doug neztratí vědomí. V tu chvíli se objeví Dougova manželka Kris. Nance vytáhne pistoli, kterou má zasunutou u pasu a namíří na ni. Přinutí Kris, aby s ním šla nahoru do ložnice, kde ji přiváže k posteli a řekne jí, že jestli chce ještě vidět manžela živého, ať mlčí a dělá, co jí řekne. Na závěr ještě dodá, že jí nechce ublížit, že si spolu jen hezky užijí. Pak rychle seběhne dolů, odtáhne omráčeného Douga do suterénu, kde ho sváže. V tu chvíli však Doug nabude vědomí. S tím zřejmě Nance nepočítal. Vytáhne proto nůž a bodne Douga do hrudníku. Pak mu ještě řekne: "Nechám tě tady pomalu chcípat. Doufám, že celou dobu budeš myslet na to, jak si nahoře užívám s tou tvou kurvou." Pak Nance odchází. Nepočítal ale s tím, že rána v hrudníku není tak hluboká a že Doug dokáže rozvázat lano, kterým mu spoutal ruce. Po vysvobození se Doug s námahou postaví na nohy, sebere pušku opřenou o zeď, ve které je jen jeden náboj a z posledních sil se začne belhat do poschodí.

Mezitím je Nance v ložnici u svázané Kris, míří na ni pistolí a barvitě jí líčí, co s ní bude dělat. Najednou uslyší hluk z chodby. Když vyjde ven, překvapením zcepení. Před ním stojí Doug a míří na něj puškou. Překvapení je ale zřejmě oboustranné, protože oba muži na sebe chvíli jen nevěřícně hledí. Pak padnou dva výstřely, oba muži jsou sice zasaženi, ale jde jen o lehká škrábnutí. Doug ví, že další náboj už nemá. Proto, ještě než stačí Nance znovu vystřelit, chytne pušku za hlaveň a udeří s ní vetřelce do hlavy tak silně, že o jeho lebku rozlomí pažbu pušky. Nance se skácí jak pod úderem blesku. Doug sebere pistoli, která útočníkovi vypadla z ruky a bez rozmýšlení Nanceho střelí do hlavy. Pak se doplazí do ložnice, kde rozváže Kris a upadá do bezvědomí. Jeho manželka mezitím zavolá policii a sanitku.

Všichni tři jsou převezeni do nemocnice. Zatímco Doug a Kris se plně zotaví, Nance svým zraněním druhý den podlehne. Policisté si mezitím všimnou určité podobnosti mezi útokem na manžele Wellsovi a některými nevyřešenými vraždami z posledních let. Začnou tedy prošetřovat Nanceho minulost a provedou u něj domovní prohlídku.

Wayne Nathan Nance se narodil 18. října 1955 ve městě Clinton v Montaně. V dospívání byl ve svém okolí znám svým výstředním chováním, kdy o sobě tvrdil, že uctívá ďábla a rozžhaveným háčkem od věšáku si na tělo vypaloval různé satanistické symboly. S příchodem dospělosti se jeho chování na první pohled dostalo do normálu. Drtivou většinu svého života pracoval jako řidič na volné noze. Jednou rozvážel různé zboží, jindy zase pracoval jako stěhovák. Policie pomalu začala zjišťovat, že Nance je s největší pravděpodobností odpovědný za několik do té doby nevyřešených vražd. Tady je jejich seznam:

1974 - Vražda ženy ve středním věku jménem Donna Poundsová ve městě Missoula. Donna byla nalezena přivázaná k židli v suterénu svého domu. Byla znásilněna a zastřelena. Nance byl přítelem jejího syna, navíc několik svědků vidělo v době vraždy na zadním dvoře Donnina domu muže, který popisem odpovídal Nancemu. Při domovní prohlídce navíc policie objevila blíže nespecifikované předměty spojující Nanceho s touto vraždou.

V letech 1974 - 1977 sloužil Nance u námořnictva a policie vyslovila podezření, že je možné, že během této doby mohl také spáchat několik vražd, ale konkrétně neuvedla, o které vraždy se jedná.

Leden 1980 - Právě v této době bylo kousek od města Missoula nalezeno tělo Devonny Nelsonové (15 let). Tělo bylo již ve značném stádiu rozkladu a podařilo se jej identifikovat až v roce 1985. Nance je podezřelý ze spáchání této vraždy, ale jednoznačné důkazy chybí.

24. prosince 1984 - V tento den nalezl jakýsi turista rozkládající se tělo Marcelly Bachmannové (16 let), které bylo zahrabáno v mělkém hrobě. Marcella utekla z domu ve městě Vancouver (stát Washington) po hádce s rodinou. Podle pitevní zprávy ji vrah zavraždil třemi výstřely do hlavy. V Nanceho karavanu byly nalezeny Marcelliny vlasy, navíc ho několik svědků vidělo ve společnosti této dívky. I tato oběť byla identifikována až o mnoho let později, přesněji až v roce 2006. Není bez zajímavosti, že bratr Marcelly svou sestru hledal ve spolupráci se soukromým detektivem několik let. Nakonec své pátrání uzavřeli s tím, že Marcella se na svém útěku pravděpodobně začala živit jako prostitutka a stala se obětí sériového vraha Garyho Ridgwaye.

9. září 1985 - Ve městě Missoula je nalezeno tělo Asiatky, kterou vrah zavraždil dvěma výstřely do hlavy. Tuto oběť se nikdy nepodařilo identifikovat. Policie věří, že nejspíše zmizela mezi roky 1983 a 1985 a že to byla kuřačka. Neexistuje jediný důkaz, který by Nance s touto vraždou spojoval, je však jediným podezřelým.

12. prosince 1985 - Vražda Michaela a Teresy Shookových v okrese Ravalli ve státě Montana. Vrah se patrně vloupal do jejich domu a oba manžele svázal a zastřelil. Celou dobu byly přítomny i čtyři děti obětí. Vrah se pak pokusil zahladit stopy tím, že v domě založil požár a patrně doufal, že při něm zahynou i všechny děti, čímž by se zbavil svědků. Sousedé naštěstí včas zavolali hasiče a děti tak byly zachráněny. V Nanceho domě byl nalezen lovecký nůž a malá keramická soška. Oba tyto předměty byly ukradeny z domu Shookových.

Nikdy zřejmě nebude možné přesně zjistit, kolik lidských žiovotů měl Nance na svědomí. Jedno je však jisté, spravedlnost ho již dostihla...

 

Zdroje: wikipedia.org, An Encyclopedia of Modern Serial Killers - Hunting Humans

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1061599
Měsíc: 12214
Den: 507