Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wilbur Lee Jennings

article preview

(USA)

 

Životopis

Wilbur Lee Jennings se narodil v roce 1940 v Shreveportu v Louisianě. Když mu byly 4 roky, jeho rodiče se rozvedli, načež se jeho matka odstěhovala do Los Angeles a péči o děti přenechala své matce. V roce 1948 se Jennings se svými sourozenci vrátil k matce a krátce poté se všichni přestěhovali do Selmy v Kalifornii. Podle některých členů rodiny měl Jennings incestní vztah se svou vlastní matkou. Jeho bratr například tvrdil, že matka Jenningse koupala až do jeho 40 let. Sám Jennings tato tvrzení zuřivě odmítal.

V roce 1958 Jennings úspěšně absolvoval střední školu. Svými spolužáky byl popisován jako milý mladík se zálibou ve sportu. Koneckonců byl během studií členem školního atletického družstva. Po ukončení studií nebyl Jennings schopen najít si stálé zaměstnání. Rovněž začal trpět téměř neukojitelným sexuální pudem. Vyhledával proto společnost prostitutek, jejichž náklonnost si získával tím, že jim kupoval jídlo a alkohol. Jennings v podstatě ženami opovrhoval, na druhou stranu však toužil po jejich lásce. Některé z prostitutek později vypověděly, že Jennings od nich občas požadoval pouze to, aby jej objaly. Jedna z žen později uvedla: "Objala jsem ho a on se rozplakal. Začal šeptat: 'Chci, abys byla moje přítelkyně. Prosím, zamiluj se do mě! Chci, abys mě milovala!' To se stalo hned několikrát a stejné to bylo i u ostatních holek. Někdy chtěl sex, jindy chtěl jen obejmout a poplakat si."

V létě 1961 Jennings znásilnil svou sousedku Gladys P. Napadená však odmítla informovat policii. O několik měsíců později Jennings znovu zazvonil u jejích dveří. Gladys jej pozvala dál, pravděpodobně proto, že u ní byla na návštěvě její babička. Zakrátko však mezi nimi došlo k hádce, během které Gladys vytáhla pistoli a namířila ji na Jenningse. Tomu se podařilo vyrazit jí zbraň z ruky. Vrhl se na Gladys a začal ji surově bít. Poté ženu znásilnil, a to před zraky její babičky, která se marně snažila svou vnučku chránit. Tentokrát už Gladys udala Jenningse na policii, která jej krátce poté zatkla. Jennings tvrdil, že se pouze bránil, když na něj Gladys namířila zbraň. Znásilnění si údajně vymyslela. Svědectví babičky napadené bylo kvůli jejímu vysokému věku označeno jako nedůvěryhodné. Díky těmto okolnostem byl nakonec Jennings zbaven všech obvinění. Nebohé Gladys poté nezbylo nic jiného, než se odstěhovat z města.

O rok později Jennings nalákal do svého auta 14letou školačku. Tvrdil jí, že jí dá alkohol. Místo toho ji však odvezl za město, kde ji znásilnil. Dívka vše ohlásila na policii, která Jenningse okamžitě zatkla. Jennings byl za znásilnění odsouzen k blíže nespecifikovanému trestu. Ve vězení byl považován za vzorného vězně, díky čemuž byl v roce 1966 podmínečně propuštěn.

Těsně po svém propuštění Jennings zaútočil na milenecký pár Mary Richardsonovou a Daleho Drakea. K útoku došlo na břehu Kings River. Jennings nejprve milence držel v šachu namířenou pistolí. Poté se vrhl na muže, kterého brutálně zbil, čímž mu způsobil otřes mozku a zlomeninu prstu na ruce. Mary se pokoušela svého milence bránit, když však Dale zůstat v bezvědomí ležet na zemi, pokusila se utéct. Jennings ji ovšem dostihl a znásilnil. Pak nasedl do svého auta zaparkovaného opodál a odjel pryč. Mary si však zapamatovala jeho registrační značku, kterou poté oznámila na policii. Díky tomu byl Jennings zatčen. Za napadení, znásilnění a porušení podmínek podmínečného propuštění byl odsouzen k 11 letům vězení. Propuštěn byl v roce 1977.

Jennings se během výkonu trestu seznámil s Betty Burrellovou, které po svém propuštění nabídl společné bydlení. Betty jej však odmítla. Už o několik dní později ji Jennings napadl přímo před jejím domem. Vytáhl nůž a pokusil se Betty pobodat. Napadená se ale zuřivě bránila, navíc jí z domu přiběhl na pomoc její syn s baseballovou pálkou v ruce. Jenningsovi tak nezbylo nic jiného, než vzít nohy na ramena.

Rozhodně jej však neopustila touha po pomstě. Brzy ale narazil na problém. Betty se totiž odstěhovala. Jennings se tedy vloupal do domu její kamarádky Rosemary Grahamové. Ženu a jejího manžela Henryho ohrožoval pistolí a domáhal se nové Bettyiny adresy. Rosemary neznala její přesnou adresu, ale nakonec souhlasila, že nasedne do Jenningsova auta a ukáže mu, kde Betty bydlí. K Jenningsově smůle však Henry zalarmoval policii, která jeho auto zastavila už po několika minutách jízdy. Jennings po svém zatčení s policií plně spolupracoval, díky čemuž mu byl uložen blíže nespecifikovaný nízký trest.

 

Série vražd

4. července 1981 - Ve městě Fresno zmizela 17letá Debra Chandlerová. O den později bylo její tělo nalezeno v přikopu u silnice několik kilometrů od domu jejích rodičů. Debra byla znásilněna a následně ubita k smrti. Policistům se podařilo získat vzorek pachatelova spermatu.

23. černa 1983 - Clarice Reinkeová (76 let) byla napadena přímo ve svém domě ve Fresnu. Žena byla vaginálně i análně znásilněna a následně uškrcena. I tentokrát bylo na těle oběti nalezeno vrahovo sperma.

21. srpna 1983 - V rybníku kousek za městem Selma bylo nalezeno polonahé tělo prostitutky Karen Robinsonové (21 let). Žena byla znásilněna a velmi brutálně zbita. Patolog určil jako příčinu smrti utonutí.

Policie vyslechla pasáka Karen Robinsonové. Ten uvedl, že Karen v noci své vraždy mluvila se svým známým Wilburem Jenningsem, který vlastní červený Ford. Několik dalších svědků navíc vypovědělo, že viděli Karen právě v červeném Fordu. Jennings byl sice zatčen, ale kvůli nedostatku důkazů musel být nakonec propuštěn.

21. července 1984 - V zavlažovacím kanále nedaleko Selmy bylo nalezeno tělo další prostitutky jménem Jacqueline Frazierové (26 let). Oběť byla oblečena pouze do spodního prádla. I v tomto případě se oběť utopila. Před svou smrtí však byla vaginálně i análně znásilněna a brutálně zbita tupým předmětem, pravděpodobně baseballovou pálkou. Ani tentokrát se Jennings nevyhnul podezření. Jeden ze svědků totiž uvedl, že jej v tu noc viděl ve společnosti oběti v jednom z klubů v Selmě. Bohužel to však nestačilo ani na to, aby byl Jennings zatčen, natož obviněn.

15. srpna 1984 - Ve městě Fresno zmizela prostitutka Olga Cannonová (23 let). Na policii se obrátilo hned několik známých pohřešované, kteří uvedli, že slyšeli, jak Jennings Olze vyhrožoval. Důvodem mělo být to, že Olga účtovala Jenningsovi za své služby 25 dolarů, zatímco její hispánští klienti platili pouze 15 dolarů. Když se to Jennings dozvěděl, přísahal, že Olgu zabije. Jedna kamarádka pohřešované na policii uvedla, že v noci jejího zmizení viděla Olgu v Jenningsově společnosti. Jennings byl proto znovu zatčen. Policie se však potýkala se stále stejným problémem - neměla proti němu žádné přímé důkazy. A v tomto případě chybělo i tělo pohřešované. Jennings tak byl znovu propuštěn. Kosterní pozůstatky Olgy Cannonové byly nakonec nalezeny až 18. prosince 1984 na břehu zavlažovacího kanálu v Eastonu. Patolog nebyl schopen určit přesnou příčinu smrti, uvedl však, že žena měla rozdrcenou čelist.

12. září 1984 - Jennings večer navštívil svou známou Lindu Johnsonovou (28 let) v jejím bytě ve Fresnu. Vztah mezi nimi by se zřejmě dal nejlépe popsat tak, že byli "kamarádi s výhodami". Linda však tentokrát Jenningsovy návrhy odmítla. Kvůli tomu došlo k hádce, během které se Jennings na Lindu vrhl a znásilnil ji. Poté popadl ocelovou tyč a začal Lindu zuřivě bít do hlavy. Nebohé ženě zasadil celkem 18 ran. Když byla Linda mrtvá, Jennings zavolal svému známému, který mu pomohl naložit tělo do auta. Jennings pak odjel kousek za město, kde Lindino tělo odhodil do příkopu nedaleko silnice. Poté se vrátil do Lindina domu, který se pokusil podpálit. Následně zapálil i její auto.

 

Zatčení a soud

Tělo Lindy Johnsonové bylo nalezeno hned druhý den. Ještě téhož dne kontaktoval policii Jenningsův bratr, který uvedl, že se mu Wilbur přiznal k vraždám několika žen. O několik hodin později byl namol opilý Jennings zatčen ve svém bytě. Zadržený měl na obličeji čerstvé škrábance, jejichž původ nebyl schopen vysvětlit. Jeho oblečení bylo navíc potřísněno benzínem. Když poté jeden z Jenningsových kolegů z práce uvedl, že jej viděl, jak kupuje kanystr benzínu, byl Jennings obviněn z vraždy Lindy Johnsonové.

Během domovní prohlídky v Jenningsově domě byla nalezena baseballová pálka se stopami zaschlé krve. Ještě důležitější se ukázala prohlídka Jenningsova auta. Během ní byly nalezeny 3 prsteny, z nichž jeden patřil zavražděné Jacqueline Frazierové, a hnědá peněženka patřící Olze Cannonové. A i v interiéru auta byly nalezeny stopy zaschlé krve. Díky těmto nálezům byl nakonec Jennings obviněn i z vražd Karen Robinsonové, Jacqueline Frazierové a Olgy Cannonové.

Soudní proces začal v roce 1986. Jennings trval na své nevině, tvrdíc, že svědci lžou a policie manipuluje s důkazy. Během přelíčení Jennings prudce reagoval na výpovědi svých příbuzných, kteří u soudu uvedli, že měl opakovaně pohlavní styk s vlastní matkou. Jennings začal zuřivě vykřikovat: "Nebudu ty sráče poslouchat! Jsou to jen hovna! Všichni jen lžou!"

Důkazy však mluvily jasně. Na jejich základě byl Jennings 20. listopadu 1986 uznán vinným ze 4 vražd a ještě týž den byl odsouzen k trestu smrti pomocí smrtící injekce. Jennings se proti rozsudku několikrát odvolal, pokaždé však neúspěšně.

Jennings byl převezen do věznice v San Quentinu, kde mu byla v následujících letech diagnostikována nejen silná cukrovka, ale i rakovina prostaty.

V říjnu 2005 se policie znovu začala zabývat vraždami Debry Chandlerové a Clarice Reinkeové. Porovnala vzorky spermatu získané na tělech obětí se vzorky DNA usvědčených zločinců. V obou případech se vzorek shodoval s Jenningsovou DNA. To bylo pro vyšetřovatele překvapení. Obě oběti totiž byly bělošky, zatímco ostatní Jenningsovy oběti byly černošky. Ještě větší překvapení byl ovšem fakt, že vzorek odebraný z těla Clarice Reinkeové patřil dvěma mužům. Jedním z nich byl Jennings, tím druhým pak mentálně postižený tulák jménem Alvin Johnson, který si v roce 2005 odpykával doživotní trest za vraždu a znásilnění. Byl to tak jediný případ, kdy Jennings nevraždil sám.

Jennings i tentokrát trval na své nevině a tvrdil, že jde o další manipulaci s důkazy: "Odeberou Vám vzorek krve a ten pak použijí, jak se jim to hodí. Jsem nevinný člověk, nikdy jsem nikoho nezavraždil!" Johnson se k vraždě přiznal, Jennings však popíral, že by jej vůbec znal: "Alvin Johnson? Kdo to je? Neznám žádného Alvina Johnsona." I přesto byl Jennings obviněn z vražd Debry Chandlerové a Clarice Reinkeové.

Soudní proces byl zahájen v roce 2013. Jennings jej chápal jako příjemné zpestření svého nudného života v cele smrti: "Mám rakovinu. Co mi můžou udělat? Umřu dřív, než mě stihnou popravit. Celý trest smrti je k smíchu. Odsoudí na smrt plno lidí, kteří si pak v klidu dožijí v celách smrti. Proto nemám strach."

Tato slova se nakonec ukázala jako prorocká. 11. února 2014 Wilbur Lee Jennings zemřel ve své cele. Nedožil se tak konce soudního procesu, ani své popravy. Bylo mu 74 let.

 

Zdroje: wikipedia.org, murderpedia.org

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 




Statistiky

Online: 2
Celkem: 1061178
Měsíc: 12137
Den: 493